Raiffeisen.ad reclama a la Batllia que anul·li el plec de bases de la subhasta de Vall Banc

Comentaris

Els promotors de la cooperativa Raiffeisen.ad, interessada en fer-se càrrec dels actius bons de Banca Privada d’Andorra (BPA), ha presentat avui formalment una demanda a la Batllia en què sol·licita als tribunals que anul·lin el plec de condicions en què presumptament es basa la subhasta considerada subjectiva del banc pont. Els impulsors de la iniciativa i també de la petició judicial, encapçalats per l’economista i exconseller general Eusebi Nomen, han detectat diversos errors formals en el procés més enllà de denunciar “la vulneració de tants i tants drets” com està fent, a parer seu, l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i de lamentar i advertir de la “destrucció de valor” que s’està causant. I que Nomen ha situat de l’ordre de 526 milions.

La cooperativa Raiffeisen.ad sol·licita a la Batllia que anul·li el plec de condicions o que el modifiqui i ordeni l’AREB que torni a iniciar, si escau i és la seva voluntat, el procés. Segons estableix la denominada ‘llei BPA’, les demandes que arribin a la seu judicial invocant alguns dels preceptes de l’esmentada normativa o que tinguin a veure amb el procés de resolució en marxa s’han de tractar de manera preferent. També deixa entreveure la legislació, que per raons d’interès general, fins i tot en cas d’una resolució judicial contrària, ha recordat Nomen, l’AREB pot demanar que es deixi sense efecte. “Fes el que vulguis, AREB, però com t’equivoquis les responsabilitats seran terribles”, exclamava l’economista metafòricament.

Entre les deficiències detectades en el procés, Raiffeisen.ad n’exposa un bon nombre en un comunicat de premsa. Per exemple, que en lloc no s’ha publicat, de manera oficial, l’acord de col·laboració entre l’AREB, que és un òrgan administratiu, i la firma Key Capital, que ‘a priori’ és qui lidera el procediment. Tampoc no s’ha publicat enlloc, més enllà d’un comunicat de premsa, l’obertura del procés de venda de Vall Banc i el plec de condicions en què es basa la subhasta. Consideren aquí els promotors de la cooperativa que s’estan “vulnerant els principis de concurrència i publicitat”. 

Eusebi Nomen ha destacat també que “el plec de bases es limita a una de les quatre eines de resolució possibles” i que la documentació “és en anglès i no en la llengua oficial al Principat, entenent que és un acte discriminatori i contrari a la llei”. L’economista, entre altres coses, també ha recordat que el procés “es planteja com una venda del 100% de les accions de Vall Banc” quan, al seu entendre, la legislació no contempla aquest escenari. “Tots aquests motius són suficients per anul·lar o aconseguir que es modifiqui” el plec de bases que, suposadament, regula la subhasta.

Cap a Estrasburg

Com a marc general, i més enllà de la demanda concreta contra el plec de condicions de la subhasta, Eusebi Nomen ha destacat que les xifres que es recullen en el ‘teaser’ que es va fer arribar a les empreses amb les quals s’havia contactat oficiosament des de Key Capital i que no van negar-se rotundament a estudiar el futur de Vall Banc, es desprèn que hi hauria “526 milions d’euros de destrucció de valor”. Considera que aquesta xifra afectarà des d’accionistes i membres del consell d’administració de BPA a societats consolidades o els clients.

En aquest sentit, Nomen ha explicat que, dels seus càlculs, arriba a la conclusió que “hi haurà una pèrdua d’entre el 13 i el 20% dels dipòsits dels clients que passin a Vall Banc”. I, en el cas dels actius que es quedin a BPA, setanta dels milions que allí quedin travats s’invertirien, segons l’economista, en una nova emissió de preferents de Vall Banc, amb la qual cosa hi ha un elevat risc que aquests setanta milions també s’acabin esfumant. “És evident que tot això acabarà a Estrasburg”, ha afirmat l’economista, que hi ha afegit que “s’ha dut a terme una retallada decidida sobre un paper, perquè hi ha béns que es desvaloren sense cap sentit, per tal de facilitar un potencial guany de diners a algú. Però perquè algú potencialment pugui guanyar diners, d’altres n’han de perdre, i aquests són els accionistes i els clients.”

Imatge: Andorra Televisió

Comentaris

Trending