Quaranta-cinc joves del país han estat enviats en centres de fora des del 2009 per combatre trastorns de conducta i addiccions

El ministre d’Afers Socials assegura que ja és hora que l’Estat assumeixi aquesta problemàtica i d’aquí que s’estigui treballant per posar en marxa el centre de reeducació intensiva

-
-
Andorra ha enviat la darrera dècada 45 adolescents a centres estrangers especialitzats en tractament de nois i noies amb addiccions o trastorns de conducta, amb els costos econòmics tant per a l’administració com per a les famílies que aquesta circumstància ha suposat. D’aquí que es consideri una necessitat que ha d’afrontar l’Estat la posada en marxa del centre de reeducació intensiva que s’ha d’ubicar a l’antiga residència Solà d’Enclar.

El ministre responsable d’Afers Socials, Xavier Espot, ha explicat que “ha arribat l’hora que puguem donar una resposta pròpia” i que aquest equipament, pensat per a una vintena de persones i que es preveu posar en marxa a finals d’aquest any o principi del que ve, esdevindrà “un recurs més” per intentar redreçar les persones joves, menors inclosos, és clar, amb dificultats, amb “grans problemàtiques de conducta” o fins i tot o a més a més addiccions a tòxics.

Espot ha explicat que des del 2009 s’han enviat a centres estrangers, usualment espanyols, 45 joves per seguir els tractaments necessaris que el CREI haurà d’assumir. Enviar fora aquests adolescents ha tingut “un cost notable” a banda de la “incomoditat” que suposa per a les famílies tenir un dels seus membres lluny del país. El ministre ha recordat com d’important és el suport familiar en la majoria de casos i també ha fet referència, durant una entrevista al programa ‘Ara i Aquí’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA), els contactes que ha mantingut amb “pares i mares clarament superats” pels problemes amb els tòxics, amb les drogues, dels seus fills.

Espot ha afirmat que davant les “problemàtiques socials” el Govern, l’Estat, “han de donar una resposta”. I el CREI ha de ser l’eina, o almenys una eina, per intentar reconduir la situació. L’ingrés en aquest centre en règim tancat o semitancat serà sempre una decisió judicial, com ha remarcat el titular ministerial, que també ha explicat que en els darrers dos o tres anys s’ha incrementat molt la presència policial a l’entorn dels centres escolars amb un doble objectiu: esdevenir mesura preventiva per dissuadir els escolars d’adquirir estupefaents i, alhora, per mirar d’anar “a l’arrel del problema” i detenir aquelles persones que facin negoci amb la droga i els joves. Per això de vegades la presència policial és visible i uniformada i, en altres ocasions, és menys evident i discreta.

Comentaris

Trending