¿Quants nadons han begut llet caducada a l'hospital?

Comentaris

¿Quants nadons han begut llet caducada a l\'hospital?
¿Quants nadons han begut llet caducada a l\'hospital?

Si a un nadó se li pot subministrar llet caducada, ¿a quants nadons els hi ha pogut passar el mateix a l’hospital? És la pregunta que es fan els pares del bebè nascut el passat 27 de juliol. I també se la fa el grup parlamentari mixt en la seva branca socialdemòcrata. El PS ja ha tramitat una pregunta al Govern perquè aclareixi, per exemple, si el cas denunciat per la parella de Canillo és aïllat o no. Perquè els pares del nadó immers en aquest nou cas de presumpta mala praxi a l’hospital explica en una carta que ha fet pública que “tots els recents nascuts que s’han alimentat a l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell amb llet d’ampolla del dia 4 fins al 27 de juliol han estat prenent aquest producte caducat”.

L’hospital ha obert un expedient per intentar aclarir les circumstàncies que van fer que se subministrés llet caducada al fill de la parella canillenca. Dimarts mateix, després que transcendís el fet, el ministre de Salut, Carles Álvarez, va trucar els pares per demanar-los disculpes i posar-se, en certa manera, a la seva disposició. Álvarez ha lamentat aquest dimecres la situació, ha respirat fons en saber que no es tracta d'un cas greu i ha assegurat que, fins on ell té coneixement, l'únic nadó que va rebre subministrament làctic caducat va ser el bebè de la parella canillenca.

Però els pares no volen sols paraules. El que reclamen és que s’aclareixi la situació. I que no es torni a repetir. “Gràcies a Déu el nadó no ha patit més conseqüències que mal de panxa, però exigeixo que es prenguin mesures i no només una tibada d’orelles a la persona o a les persones responsables”, expliquen en la carta pública. “Considerem aquests fets d’imperdonables i d’una manca de professionalitat i control vergonyosa per part d’un servei públic”.

Fa o no fa és el que es pensa en l’esfera política. I ja no cal dir a nivell social. El conseller general Gerard Alís és qui firma la pregunta que espera la resposta escrita de Govern i que s’ha tramitat aquest mateix dimecres davant la Sindicatura. Des del PS s’ha expressat la “preocupació” pel cas i es demanen detalls tant del que ha succeït com dels protocols que es tenen al centre sanitari en relació als productes que han superat la seva data de consum.

El parlamentari demana “els antecedents d’aquest cas i les causes del subministrament d’una llet infantil caducada”, a més de si “hi ha constància que sigui un cas aïllat o, al contrari, ha pogut afectar altres nadons”. També vol saber “les conseqüències” que aquesta situació ha tingut per a l’infant i si s’han pres mesures “per evitar que aquest fet es torni a produir”. Alís també pregunta “quins són els controls sanitaris efectuats” i els “protocols establerts en relació al tractament de productes caducats” a l’hospital i “si es duen a terme inspeccions periòdiques sobre el control de la perempció” d’aquest material. També es demana “el destí” que es dóna als productes dels quals s’hagi detectat que han caducat.

El conseller general socialdemòcrata ha posat en relleu que el cas “ens ha preocupat”. I és que, ha remarcat, “parlem de la salut i del benestar d’un recent nascut”. El parlamentari ha admès que “es pot entendre que sigui un error humà” però ha advertit també que “no s’hauria de produir”. Alís ha explicat que, per això, “demanem els antecedents i les conseqüències” del cas i, a banda, “també preguntem els protocols i les actuacions que es duen a terme pel que fa a productes, aliments o medicaments caducats i el tractament i destí que se’ls dóna”. D’aquesta forma, des del PS esperem poder “veure quin és el funcionament” en aquesta qüestió al centre hospitalari.

La impotència de la família canillenca és molt gran. “És un fet molt greu. No és normal que el pacient hagi de vigilar que el propi hospital no estigui enverinant al seu nadó”. I creu que es tracta de “fets inexcusables” que “van posar en perill la salut d’un bebè acabat de néixer”.

Comentaris

Trending