Pugen fins a 439 els casos positius de coronavirus

Dels diagnosticats, 407 malalts es mantenen actius mentre que 16 ja tenen l’alta mèdica i 16 més han perdut la vida, entre ells onze padrins del Cedre

-
-

Andorra ja ha registrat 439 casos de coronavirus. Es tracta d’onze més que els reportats dijous. D’ells, 16 persones han acabat perdent la vida -el darrer, un altre padrí del Cedre que va morir a l’hospital- i 16 més ja tenen l’alta, fet que deixa els pacients encara actius en 407. Pel que fa a l’hospital, hi ha 50 ingressats, dels quals 17 a una unitat de cures intensives de la qual s’espera que alguns dels malalts puguin sortir al llarg d’aquest cap de setmana.

El nombre de nous infectats ha crescut poc en les darreres hores. Tot just 11 nous casos, segons les dades facilitades pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha aclarit que s’han rebut en les darreres hores un total de 82 resultats. Dels 439 casos diagnosticats, 16 han mort, dels quals 11 provinents del Cedre. A la residència encara es troben 30 persones que han donat positiu, de les quals vuit, dos més que ahir, provinents de Salita.

A l’hospital de Meritxell es troben ingressats 50 pacients, dels quals 17 a l’UCI i 15 amb ventilació. Benazet ha avançat que l’evolució de tres d’ells és positiva i s’espera que se’ls pugui retirar la ventilació mecànica al llarg del cap de setmana. Entre ells, la treballadora del Cedre de tot just 24 anys.

Salut ja treballa en l'operativa per fer els tests massius a tota la ciutadania

Sobre la situació al centre sanitari, Benazet ha celebrat que s’està aconseguint “no arribar al col·lapse” i que, de fet, “no ens preocupa la situació perquè ens movem en unes franges d’entrades i sortides que estan a mateix nivell”. A l’hora d’abordar la situació a l’UCI, ha reconegut que hi ha “una situació de pressió” però que encara “hi ha marge de resposta”, en part gràcies al fet d’haver recuperat set respiradors que es trobaven en desús. Literalment ha assegurat que “els teníem al traster”. Per tant, ara hi ha dotze més a disposició d’un personal que “treballa més hores però està actiu” i al qual s’espera anar incorporant més treballadors progressivament, entre ells els sanitaris vinguts de Cuba i els qui vagin sortint de la quarantena. Cal recordar que hi ha 96 sanitaris entre els positius i 19 efectius de cossos especials.

El ministre ha volgut enviar un missatge d’agraïment a la ciutadania que està respectant les mesures de confinament. “La forma com estem portant entre tots fa que el sistema sanitari pugui donar a la pandèmia una resposta contínua i no estiguem col·lapsats”, ha afirmat, tot recordant que “és poc freqüent que un sistema d’un país del sud d’Europa estigui així”.

Paral·lelament, Benazet ha explicat que ja s’està treballant en l’operativa amb la qual es vol dur a terme el programa de tests massius a la població que ha de permetre valorar com es va posar fi al confinament. “La idea és que la gent es pugui desplaçar en vehicle a uns centres determinats que s’han de definir i també cal agafar els professionals, molt d’ells voluntaris, per fer la tècnica. Tenim un marge de dues setmanes per preparar-ho tot”, ha explicat.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending