PS, Verds d'Andorra i Iniciativa Ciutadana certifiquen la defunció de la coalició electoral 'Junts'

Comentaris

PS, Verds d\'Andorra i Iniciativa Ciutadana certifiquen la defunció de la coalició electoral \'Junts\'
PS, Verds d\'Andorra i Iniciativa Ciutadana certifiquen la defunció de la coalició electoral \'Junts\'

La coalició que van formar per a les generals del 2015 el Partit Socialdemòcrata (PS), Verds d’Andorra i la petita agrupació anomenada Iniciativa Ciutadana (IC), i que es va anomenar ‘Junts’, ha tocat oficialment a la seva fi. Formalment, gairebé no va anar més enllà d’uns mesos. Representants de les tres formacions han certificat les darreres hores la defunció d’una entesa anunciada el 20 de gener del 2015. 

Representants de Verds i IC haurien acudir aquest dilluns a una mena de comitè executiu socialdemòcrata ampliat per comunicar el que era una realitat a crits. Que ‘Junts’ passa a la història amb més pena que glòria. De fet, l’acostament de més d’un i de dos integrants de l’organització ecosocialista primer Liberals d’Andorra i després, en alguns casos, a Demòcrates per Andorra (DA) ja fa molt temps que hauria evidenciat el distanciament entre els uns i els altres.

Hores després que l'Altaveu avancés el trencament, i a través d'una breu nota conjunta, el co-president de Verds d'Andorra, Juli Fernàndez, i el president d'IC, Sergi Ricard, han explicat que "després de no poder arribar als objectius marcats i tenint en compte les desavinences, falta de comunicació/enteniment, creiem que serà més productiu buscar d'altres maneres de seguir treballant per al país, i es dóna per tancada la coalició 'Junts' per la nostra part". Fernández i Ricardt afegeixen que "això no obstant, no vol dir que si hi ha quelcom a treballar conjuntament, no es pugui fer si és per el bé del conjunt de la ciutadania".

De fet, el pacte ja es va qüestionar quan el mateix 2015, qui havia estat una de les militants més actives de Verds d’Andorra alhora que dirigent de la formació, Jael Pozo, va mantenir-se a les llistes de Ciutadans Compromesos (CC) a les comunals de la Massana. El fet que no hi hagués candidatura socialdemòcrata finalment va atenuar aquella situació. Més va molestar, per exemple, que un altre dirigent ecosocialista com Josep Mas, sense cap mena de consulta ni res que se li assemblés, es presentés a la llista comunal de Liberals d’Andorra a Escaldes. I aquí sí que hi havia candidatura del PS.

Tampoc no es va deixar del tot clar, el dia que es va presentar la coalició, el gener d’aquell any, que l’acord fos ineludible també per a les comunals que ja se sabia que hi hauria el mateix 2015. Ara, sí que es pretenia que funcionés encara que en el document d’entesa es deixava clar que l’àmbit de l’acord era nacional i per a quatre anys que no han arribat a port.

Certament, però, i més enllà del treball que es va fer a l’entorn de les generals del març del 2015, ‘Junts’ ha funcionat ben poc. Ni tan sols hi ha hagut pràcticament reunions amb components de totes les organitzacions que van crear la coalició, que, en part, va ser una necessitat del PS d’escenificar un eixamplament de mires després que es produís la fractura que va suposar el naixement de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Justament, que alguns dels impulsors d’SDP sortissin del PS va facilitar que Verds d’Andorra es pogués acostar amb la formació dirigida per Pere López. 

Ara, però, l’únic que s’ha fet és certificar oficialment el que a la pràctica ja era una evidència: cada integrant de ‘Junts’ farà el seu camí. I de les tres potes que formava la coalició, realment la única que funciona orgànicament i amb voluntat de mantenir-se i continuar concorrent a eleccions de forma independent i formal és el PS. Verds d’Andorra i especialment IC cada dia que passa s’ha anat reduint més a una mena d’holograma. El fet de no aconseguir cap mena de representació institucional (més enllà de Pozo, si es vol dir d’alguna manera) i, per tant, de no rebre cap suport financer tampoc no hi ajuda.

Comentaris

Trending