PS i SDP consideren que la dimissió d'Alcobé va tard i Liberals dubta que Martí sigui capaç de governar

Comentaris

L’oposició parlamentària en ple ha celebrat la dimissió irrevocable del ministre Jordi Alcobé alhora que consideren que la sortida del titular d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions arriba tard i malament. Liberals (Ld’A), que continua jugant amb el sí però no de la hipotètica moció de censura però ha posat obertament en dubte la capacitat de Toni Martí per governar, Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) han coincidit en el “ja era hora” entonat, per exemple, pel conseller d’aquesta darrera formació Víctor Naudi. Mentrestant, el secretari d’organització de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal, ha destacat la conducta “irreprotxable” d’Alcobé: “Ha comès un error i ha dimitit”.

El conseller liberal Ferran Costa s’ha erigit en el portaveu del grup que lideren Josep Pintat i Jordi Gallardo. Costa ha afirmat que el grup del qual forma part "aplaudeix la decisió del ministre Alcobé que ja fa més de vint dies va posar el seu càrrec a disposició del cap de Govern" després que ell mateix reconegués que havia comès una il·legalitat. Tot i això, els liberals lamenten la inacció del màxim responsable de l’executiu, que "ha mantingut en una situació insostenible al ministre", el que demostra "la incapacitat de Martí de prendre decisions bones per al país" i, alhora, "ens fa qüestionar si està capacitat per gestionar el país amb els reptes que té al davant”.

Costa ha afirmat que el grup liberal manté la moció de censura -el conseller encampadà n’és més aviat partidari- com a una opció per assegurar l'estabilitat del país davant els esdeveniments que van sorgint. Els consellers liberals continuen valorant els mecanismes que tenen al seu abast i "som conscients que ara mateix hi ha una intensa activitat parlamentària" ha afirmat Costa. Les compareixences previstes durant aquest mes de novembre a la ‘comissió BPA’ i les dues sessions de Consell al llarg dels pròxims dies són una prova d'aquesta activitat parlamentària que poden afectar a l’estabilitat del Govern, que tal com va comentar Josep Pintat, aquest divendres al vespre a la Seu d’Urgell, ha remarcat Costa, “és més fragilitat que estabilitat”.

En aquest mateix sentit, el conseller liberal ha recordat que fa poques setmanes la parlamentària Meritxell Mateu es veia obligada a dimitir després d’una defensa numantina per part de DA i el mateix cap de Govern; i "avui tenim un ministre que també ha dimitit. Si algú això ho veu com estabilitat que sàpiga que des de les nostres files no es veu així" ha asseverat Ferran Costa, que ha deixat oberta la porta "a utilitzar tots els mecanismes que el Reglament del Consell General permet als consellers" per controlar l'acció de Govern.

Preguntes al Consell

De la seva banda, el consellers del PS integrats al grup mixt han qualificat “d’inevitable” la sortida d’Alcobé del gabinet ministerial. En un breu comunicat, la formació que lidera al Consell Pere López “lamenta que la dimissió arriba molt tard i, tot s’ha de dir, no de la millor manera: gairebé d’amagat”. I remarca que “novament, però, ens trobem que l’executiu de DA reacciona tard, com en altres temes, i ha gestionat malament la crisi. Han trigat molts dies a acceptar que Alcobé no podia continuar com a ministre. A més, l’anunci no arriba pas de la millor manera sinó que es fa gairebé d’amagat en mig d’un cap de setmana i, a més, sense reconeixement dels errors comesos en la gestió de la crisi”. Una opinió similar manté SDP, que a través del seu portaveu parlamentari, Víctor Naudi, ha afirmat que “ja era hora” que Alcobé plegués després de reconèixer haver vulnerat la Llei de Govern, “un tema sobre el qual Toni Martí sembla que vol passar de puntetes”. Per aquest motiu, el conseller general d’SDP ha assegurat que “s’escau encara més” mantenir la pregunta que havia presentat perquè el Govern la respongués el proper dijous. També Pere López s’havia referit a la qüestió sol·licitant a l’executiu que especifiqués la remuneració percebuda per Alcobé de l’empresa privada mentre ja era ministre. La qüestió sense cap mena de dubte molestava, i molt, el fins avui titular d’Administració Pública. 

De fet, va reconèixer per iniciativa pròpia haver compaginat la tasca ministerial amb l’assessorament a BPA perquè temia que apareguessin públicament les factures que ell mateix va presentar al banc. Ara, més enllà que la major part del grup parlamentari demòcrata, com va deixar clar la subsíndica, Mònica Bonell, era partidària de la sortida del ministre de l’executiu, Alcobé temia que apareguessin noves dades de la seva activitat personal, professional i econòmica (com eventuals inversions a Panamà), que lluny de tenir cap relació amb res d’il·legal no volia donar peu a que se’n parlés més. I menys encara quan aquesta setmana també es va vincular -ho va fer el BonDia- la seva tasca societària amb l’Institut Nacional Andorrà de Finances. Un fet que podia tornar a succeir si transcendien les inversions en el mateix país on el ministre Jordi Cinca havia domiciliat una societat les accions de la qual va tenir en la seva possessió

El secretari d'Organització de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal ha valorat "l'honestedat del ministre renunciant al càrrec, per no perjudicar el projecte polític i el Govern”. Vidal ha negat que DA quedi tocat arran de la dimissió del ministre. "El senyor Alcobé ha comès un error i ha dimitit, té una conducta honesta i irreprotxable, m'agradaria pensar que la resta de polítics farien el mateix", ha dit. "Des del partit hem d'agrair la feina que ha dut a terme tant l'anterior legislatura com aquesta, perquè ha fet una gran feina: projectes transcendentals com l'obertura econòmica, o no s'haurien fet o s'haurien fet diferent", ha valorat Vidal, per a qui Alcobé "és i ha sigut un gran ministre".

Comentaris

Trending