Progressistes-SDP reclama fixar per llei el preu màxim dels lloguers

La formació alerta que la problemàtica s’anirà agreujant si no es prenen mesures valentes i recorda que “els poders públics han de garantir l’accés a un habitatge digne”

Zopetti, Montoliu i Donsión, abans de la roda de premsa.
Zopetti, Montoliu i Donsión, abans de la roda de premsa.

Progressistes-SDP entén que una solució a la greu problemàtica de l’habitatge seria l’aprovació d’una llei que fixi el preu màxim dels lloguers segons cada tipus de pis. Des de la formació s’ha reclamat que es tiri endavant un text en aquest sentit, tot recordant que a altres països europeus s’han pres mesures ambicioses en aquest sentit. De fet, han alertat que sense una actuació decidida la situació pot empitjorar encara més.

Així ho ha reclamat el secretari d’organització de la formació, Josep Lluís Donsión, que ha comparegut davant els mitjans acompanyat de la també membre del comitè exectiu Elisabeth Zoppetti i la consellera d’En Comú per Ordino Cristina Montoliu. Tots ells han recordat les dades del darrer Observatori del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) on “l’habitatge és el problema principal” i han lamentat que aquesta situació “ja fa bastants anys que dura”. Per això, Donsión ha reclamat al Govern que “es faci una regulació”. Això suposaria “una llei que reguli el preu; que defineixi i que digui que aquí es pot cobrar tant i allà, més”.

Al seu entendre, cal “estipular el preu del lloguer a determinats llocs”. Donsión ha posat en relleu que “un dels problemes és que no hi ha una sola parròquia que sigui més econòmica”. Sobre aquest punt, Zopetti ha remarcat que “a Andorra la Vella costa car perquè està al centre i a Ordino també perquè està al costat de pistes”. Sobre aquest punt, no s’ha estat de fer un comentari amb certa ironia: “Que t’has d’anar a viure al pic del Casamanya? Allà també et cobraran més perquè estàs al mig de la natura”.

La formació també alerta del problema que pot suposar per Andorra tenir un salari mínim inferior a l'espanyol

La política de Progressistes-SDP ha recordat que “l’article 33 de la Constitució diu que els poders públics han de garantir un habitatge digne”. A l’entendre de la formació, caldria “establir un límit del màxim del preu del metre quadrat i que això s’apliqués a tots els nivells”. En cas contrari, ha advertit “les famílies d’estatus mitjà també necessitaran pisos socials”.

Zopetti ha admès que és una mesura contundent però ha recordat que altres regions properes estan afrontant la mateixa problemàtica amb accions valentes. “Si una ciutat com Berlín o tot un país com Dinamarca ho han fet, és perquè han cregut que era absolutament necessari. Si no es posa solució, no sé on podrem arribar”, ha indicat.

Des d’SDP també s’ha alertat del problema que pot suposar que el salari mínim a Espanya, després del darrer augment, hagi quedat per sobre de l’andorrà. “Pot tenir el seu impacte; molta gent potser valorarà si val la pena quedar-se aquí o tornar al seu país d’origen, perquè per les mateixes condicions es queden a casa”, ha alertat Montoliu. Així, des de la formació s’entén que cal situar el sou mínim del Principat en el 70% del mitjà i ja aquest any. “El Govern ha de moure fitxa, és qui té la competència per poder-ho fer”, ha afirmat la consellera ordinenca.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending