Programes repartits abans d’hora i dubtes sobre el vot judicial a hores d’iniciar-se la campanya

El procés electoral s’inicia aquest migdia de manera oficial després de setmanes d’actes en què totes les formacions han anat desgranant les seves propostes i ‘mostrant’ els seus candidats

-
-
A uns 120 minuts d’iniciar-se formalment la campanya, els equips de coordinació de totes les formacions i coalicions que concorren als comicis del 7 d’abril estan ultimant els detalls de les penjades de cartells, símbol inequívoc de l’inici formal del procés electoral. Programes repartits abans d’hora, candidats mostrant a les xarxes materials electorals o anunciant la molta feina que els espera, múltiples canvis en els horaris per donar el tret de sortida a la campanya o els dubtes que continua generant el vot judicial han estat alguns dels elements protagonistes de les darreres hores.

Segurament, l’anomalia més important, almenys que hagi transcendit, li va tocar viure a Liberals d’Andorra (L’A) aquest dissabte, quan va haver d’emetre un comunicat alertant que per un error de previsió de l’empresa contractada s’havia començat a repartir el programa electoral abans d’hora. Segons la formació, com no podia ser d’una altra manera es va demanar a l’empresa distribuïdora que no iniciés la feina fins aquest diumenge al migdia. Però els terminis no es van respectar i es va haver de demanar que aturessin la distribució fins al moment adequat.

No consta, per ara, encara que no es pot descartar, que hi hagi alguna queixa a la junta electoral. Com anit algunes de les formacions també s’estaven plantejant denunciar l’organització del procés electoral a la Batllia, entenent que hi ha familiars de candidats que participen de la recepció del vot judicial. Aquesta queixa, en principi, va perdre força en quedar clar que no hi ha cap canvi respecte d’altres conteses electorals i que hi ha familiars de múltiples candidats que participen d’aquesta recepció. Són prop d’una vintena de persones que es van tornant per estar a les taules muntades a la seu de la Justícia.

El vot judicial en sí, de fet, ha estat protagonista des de fa dies per les demandes reiterades d’un major control fetes tant per socialdemòcrates com per liberals, que asseguren, encara que ho fan tot sovint amb la boca petita, tenir constància d’algun canvi de papereta. Les fonts consultades, però, han garantit la netedat del procés i han explicat que les mesures de seguretat que hi ha establertes són suficients; i molt complicat fer qualsevol canvi com el que a voltes s’apunta o millor s’insinua. Un batlle certifica cada dia els vots que s’han dipositat aquella jornada i tots els sobres, degudament lacrats, queden tancats en una caixa forta que està permanentment controlada per una càmera de seguretat que enregistra qualsevol moviment alhora que una empresa privada de seguretat fa el seguiment d’aquella videovigilància.

El que és clar és que, sobretot els candidats i les persones encarregades de la coordinació del procés en cada partit, han redoblat la intensitat de la seva feina les darreres hores. Alguns ho han mostrat amb major o menor encert -el fet que alguns candidats hagin mostrat la papereta del vot amb el ‘voto’ per les xarxes socials ha generat més o menys enrenou- i altres fan mans i mànigues per tenir tot apunt la logística de la campanya començant per un diumenge en què es van succeint els canvis en l’horari de penjades de cartells. Sobretot aquelles formacions que tenen més implantació territorial han d’anar coordinant el pas per una parròquia rere una altra.

Comentaris

Trending