Professionals mèdics avisen que l’alentiment de l’activitat ha d’anar més enllà

El fet que sectors econòmics com la construcció o altres es mantinguin en funcionament podria comprometre, adverteixen, l’efectivitat de les mesures adoptades

-
-

El primer dia laborable amb aplicació de les mesures per intentar frenar l’expansió del coronavirus s’està saldant amb una reducció de l’activitat però la sensació és que potser no és suficient per aconseguir realment l’objectiu desitjat. Així ho han advertit a Altaveu diversos metges consultats i, de fet, també ho comenten moltes persones a les xarxes socials. I és que, si bé els comerços no essencials estan tancats, hi ha altres rams laborals que funcionen amb el que gairebé es podria interpretar com a normalitat. És el cas, per exemple, de la construcció. La recomanació dels facultatius és que l’activitat s’ha de reduir encara més i limitar-se únicament a allò que realment és essencial.

Les botigues estan tancades, sí. Algunes funcionen a mig gas, com és el cas d’aquells forns de pa o pastisseries que tenien servei de cafeteria. Així, aquestes serveixen encara pa i pastes però no habiliten les taules. A més, limitant el nombre de persones que hi poden accedir al mateix temps. Per altra banda, als supermercats els empleats atenen amb mascaretes i guants. El comerç, per tant, sí que ha frenat l’activitat. I això es nota en el nombre de gent als carrers. Poca i una bona part dels que hi estan intentant mantenir la distància i, fins i tot en alguns casos, amb mascareta.

No és el cas, però, d’altres àmbits econòmics. Un dels que està generant més polèmica és el de la construcció, que està dins de les activitats que poden continuar. Són diversos els llocs del país on es pot veure obres en marxa, tot i que la gran majoria no semblen pas urgents o essencials. La sorpresa per aquesta decisió ja ha estat posada en relleu des del comú d’Escaldes-Engordany, però també des de bona part de la ciutadania via xarxes socials.

Un altre punt on hi ha certa sorpresa és el funcionament del departament de Tributs. Tot i que, oficialment, s’han posat en marxa diverses mesures, com ara atendre de forma presencial només aquells tràmits que no es pugui fer per via telemàtica, eliminar el servei de cita prèvia o atendre consultes únicament per telèfon o internet, el nombre de personal que ha anat aquest dilluns a les dependències no difereix molt del d’un dia normal. Segons les fonts consultades per Altaveu, 14 dels 16 treballadors estaven allà.

Pel que al transport públic, els vehicles circulen. Això sí, ho fan amb els conductors amb guants per protegir-se i amb un nombre d’usuaris bastant reduït. Tots ells intentant mantenir la distància de seguretat.

Diversos metges consultats per Altaveu han posat en relleu que aquesta situació pot comprometre seriosament l’eficàcia de les mesures adoptades. De fet, adverteixen que cal anar més enllà: reduir encara més l’activitat econòmica i social. Limitar-la, diuen, a allò estrictament essencial. I avançar en l’ampliació d’una carretera o canviar cartells en una oficina bancària- no ho és pas.

 

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending