Primera sentència que obliga a un agressor a participar en el programa per evitar reincidir en violència de gènere

En total hi participen quinze homes, un dels quals ha estat derivat judicialment des de la Batllia, els altres tres han estat detectats al servei especialitzat d'atenció a la infància i els onze restants han decidit participar-hi voluntàriament

Comentaris

Reunió CONPVGD
Reunió CONPVGD
Aquest matí ha tingut lloc la sisena Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere (CONPVG), de la qual se'n celebren dues sessions a l'any. En aquesta, s'ha fet balanç de la feina feta durant els últims sis mesos i de les dificultats que s'han anat detectant. Hi han participat els titulars de Salut i d'Afers Socials i els tècnics especialistes en cada àrea. Posteriorment a la compareixença, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat que actualment hi ha quinze homes que participen en el programa per evitar que tornin a reincidir en casos de violència de gènere. Aquests homes havien estat agressors de les seves parelles. La trobada també ha servit per explicar les formacions que s'han fet a diversos col·lectius en el camp de la violència de gènere, i també els nous protocols d'actuació.

En el programa d'atenció per prevenir la reincidència dels agressors en violència de gènere hi participen quinze homes, un dels quals, segons les dades que ha proporcionat el ministre Espot, ha estat derivat judicialment des de la Batllia. Aquesta és la primera sentència que obliga a un maltractador a seguir el programa de rehabilitació. Mentre que els altres tres han estat detectats pel servei especialitzat d'atenció a la infància i els onze restants han decidit participar voluntàriament al programa "a través de les accions de promoció i divulgació que s'han fet".

Cal recordar que aquest és un programa que es dirigeix a homes que han exercit o exerceixen algun tipus de violència envers les dones, sigui dins o fora de l'àmbit de la parella, i que vulguin frenar-la i no tornar a reincidir en una agressió d'aquest tipus. Per exemple, també  es parla dels mites entorn de la masculinitat. Tenint aquest programa a l'abast, Espot ha destacat que el marc legal perquè els batlles i magistrats puguin resoldre judicialment el seguiment del programa està "resolt" i que només cal que "en prenguin consciència".

Presentació de nous protocols d'actuació específics

Espot ha informat que durant la reunió de la CONPVG s'han presentat nous protocols d'actuació específics amb la finalitat de poder detectar casos de violència de gènere. Aquests encara estan pendents d'aprovar, però van destinats als comuns, al Servei de Mediació i a l'àmbit educatiu. Espot confia que en la pròxima reunió de la comissió, de la qual ell ja no serà ministre, es puguin aprovar definitivament. De la mateixa manera, també ha apuntat que sigui qui sigui el color polític que governi espera que es doni resposta i continuïtat a les polítiques efectives de lluita contra la violència de gènere.

El titular d'Afers Socials ha reconegut que és una "evidència que ens preocupa el col·lectiu jove" perquè en "les noves generacions han d'incorporar una mentalitat i un missatge d'erradicació absoluta de violència de gènere". Per aquest motiu, el protocol vol incidir en què els centres escolars i els comuns a través dels seus punts joves puguin detectar situacions de violència de gènere. "Amb un treball preventiu volem evitar que la violència de gènere es perpetuï i que hi hagi una forta sensibilització al col·lectiu jove", ha manifestat Espot.

Al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) també se segueixen protocols específics, i en la línia que fa uns mesos es van posar en dubte aquests protocols pel cas d'una dona que va denuncia que no havia sigut atesa correctament, el ministre ha assegurat que ara funcionen correctament. En aquesta línia ha afirmat que "es té tot molt polit i cobert des d'un punt de vista d'atenció sanitària".

La comissió també ha servit per posar sobre la taula les formacions específiques que s'han fet sobre violència de gènere en els darrers sis mesos, com ara al Cos de Bombers, a personal docent de la Universitat d'Andorra i a advocats. Pròximament ha explicat que se'n faran a membres del Col·legi de Psicòlegs. I ha posat de manifest que cada formació s'adapta al col·lectiu al qual va dirigit i està "adaptada a cada casuística concreta".

Comentaris

Trending