Preguntes i respostes sobre les restriccions del COVID-19 (Informació oficial de Govern)

L’executiu intenta aclarir els dubtes generats per les mesures adoptades per frenar l’expansió del coronavirus

-
-

L’esclat de la crisi del coronavirus i les mesures adoptades per Govern generen importants dubtes per part de la ciutadania. Per mirar d’aclarir-les, la web oficial de l’executiu disposa d’un apartat oficial amb tota la informació disponible sobre la situació. Entre ella, un seguit de respostes a preguntes que poden generar les mesures i que es reprodueix a continuació. La informació pot anar variant segons evolucioni la situació i, per tant, es recomana que en consulti periòdicament a aquest enllaç.

1. Quan duren les mesures decretades pel Govern?

15 dies, a comptar des del 14 de març de 2020. Tot i això, el període podrà ser prorrogat en funció de l’evolució de la pandèmia.

2. Es pot entrar i sortir del país?

A Andorra es recomana reduir al màxim la mobilitat, tant a nivell nacional com internacional.

3. Quins establiments han de tancar?

Han de tancar tots els establiments d’oci i lleure, gimnasos, bars, restaurants, pistes d’esquí i tots els establiments comercials. Queden exempts del tancament aquells que venguin o subministrin productes de primera necessitat com els comerços d’alimentació, les farmàcies, els serveis sanitaris, les benzineres, bancs, despatxos i/o oficines.

4. Què es considera un servei essencial?

Tenen consideració de serveis de primera necessitat tots els referents a seguretat, emergències, electricitat, aigua potable, combustibles, gas, telecomunicacions, residus urbans i industrials, residus sanitaris, subministraments sanitaris i de farmàcia, distribució alimentària humana i per a granges i centres d’animals, animals vius o morts i l’Escorxador.

5. El subministrament d'aliments a supermercats i botigues està garantit?

Sí, la distribució d'aliments i l'arribada de mercaderies i productes bàsics es considera un servei essencial. De fet, un hipotètic tancament de fronteres per part dels països veïns no afectaria al transport d’aquesta tipologia de mercaderies.

6. Es pot sortir al carrer per anar a comprar alimentació i productes de primera necessitat?

Sí, per fer les compres essencials. És imprescindible respectar l’aforament màxim del 33% en els establiments i cal garantir que les persones guardeu entre vosaltres la distància mínima d’un metre (i preferiblement de dos metres).

7. Hi ha restriccions en la venda de begudes alcohòliques, tabac i productes derivats?

Es limita la venda diària i per persona d’aquests productes només a andorrans o residents, per combatre l’efecte crida. Així, s’estableix que només es podrà comprar un cartró de tabac, un cartró de cigars de menys de 3 grams, una caixa de puros de 25 unitats de més de 3 grams i 500 grams de picadura de tabac per persona i dia. Pel que fa a les begudes alcohòliques es limita la venda a 1 ampolla de litre de més de 22 graus, 1 ampolla de litre de menys de 22 graus i 2 ampolles de vi o escumós per persona i dia.

8. Puc demanar serveis a domicili?

Els serveis a domicili queden reduïts als productes de primera necessitat, com ara aliments, medicaments i combustibles per a calefacció. Poden fer servei a domicili els restaurants.

9. Puc quedar amb gent al carrer o fer activitat física a l’exterior?

Es recomana no fer-ho, per evitar possibles contagis. El Ministeri de Salut recorda que cal canviar els hàbits habituals per reduir al màxim el risc de contagi. El període en el que ens trobem actualment no és de vacances sinó de distanciament social.

10. Puc portar els infants al parc?

No, s'ha decretat el tancament dels parcs, zones de lleure, places, berenadors i similars.

11. Sóc persona depenent. La persona que m’assisteix podrà venir?

Sí, forma part dels serveis essencials que es permeten.

12. Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?

Sí, però no és recomanable. Cal canviar els hàbits i evitar possibles contagis.

13. Puc anar a sales de vetlla o al tanatori?

El Decret del Govern ha procedit al tancament de les sales de vetlla. L'assistència als enterraments i funerals queda limitada als familiars.

14. Puc anar al cine, biblioteca o museus?

No. Aquest establiments no estan considerats de primera necessitat i, per tant, estan tancats des del 14 de març i durant un període de fins a 15 dies prorrogables.

15. Els centres comercials estaran oberts?

Només estan obertes les zones dels centres comercials dedicades a productes de primera necessitat.

16. Puc treure a passejar la meva mascota?

Sí, però es recomana mantenir la distància de seguretat mínima d’un metre, així com seguir les mesures de protecció higièniques contra la transmissió la COVID-19.

17. Tinc una cita mèdica. Hi puc anar?

Si no és urgent es recomana posposar aquestes cites.

18. El transport públic funciona?

Sí, però amb reducció a un terç de l’ocupació. El seu ús no és recomanable

19. Puc anar a fer gestions a l’administració?

Sí, però amb restriccions. Però es demana de limitar es demana de realitzar via online tots els tràmits possibles i posposar els que no siguin urgents fins després de la crisis.

20. Hi ha un telèfon d’informació sobre la COVID-19?

El telèfon 188 ( 376 301188 en cas de trucar des de l’estranger) per informació general sobre la COVID-19. El telèfon 116, per a persones amb simptomatologia del virus i que provinguin de zones de risc o hagin estat en contacte amb un cas confirmat.

21. Quins són els grups de més risc?

Salut indica que els grups de major risc són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques, com són les cardiovasculars, diabetis, cardíaques o pulmonars o amb problemes al sistema immunològic.

Comentaris (2)

Trending