Portugal posa en marxa ‘l’operació retorn’ dels emigrants residents al Principat (i a tot el món)

El consolat lusità a Andorra difon les directius del ‘Programa Regressar’ amb el qual Lisboa pretén recuperar població activa i, per tant, mà d’obra i partícips a la seguretat social

-
-
El ‘Programa Regressar’ del govern portuguès es posa en marxa amb tota la seva intensitat. Des d’aquest juliol ja es poden fer efectives les sol·licituds d’ajut per tornar cap a Portugal. S’hi poden inscriure tots aquells emigrants que visquin en alguna de les 157 destinacions, entre les quals Andorra, que figuren en la documentació que desenvolupa el programa. El consolat portuguès al Principat ha començat a difondre des d’avui mateix a través de les xarxes socials els principis generals de ‘l’operació retorn’.

La condició sine qua non és que qui vulgui tornar a Portugal tingui un contracte laboral ja preestablert allí. L’objectiu de la mesura, aprovada el març i que en principi serà vigent durant tot aquest any i l’any que ve, és impulsar la creació d’ocupació al país lusità i, també, per tant, fer créixer l’aportació a la seguretat social. Alhora, es vol combatre l’envelliment de la població que està experimentant l’Estat en el seu conjunt.

A través de l’Institut d’ocupació i formació professional (IEFP), i a partir del Gabinet de suport al retorn de l’emigrant de l’Alt comissionat portuguès per les migracions, Portugal ofereix ajut per al retorn. De quin tipus? L’administració portuguesa, a partir de les sol·licituds que rebi, preveu ajudar el demandant tant a costejar el seu trasllat com el dels seus béns mobles. Una part del viatge l’assumeix Lisboa, que també es faria càrrec, si cal, de la despesa que comporti l’homologació dels títols acadèmics necessaris per exercir la professió pretesa a Portugal.

El retorn no només està pensat per als portuguesos d’origen, també per als seus descendents. Alhora, segons les condicions establertes, també s’ofereix un suplement per cada familiar de la persona amb contracte de treball que pretengui fixar la seva residència a Portugal. Per norma general, l’ajut global total pot arribar a uns 6.500 euros. Alhora, i un cop ja retornat al país, s’ofereix la possibilitat d’exonerar el nou treballador regressat, durant cinc anys, d’haver de tributar pel rendiment del treball, és a dir, se l’exonera d’IRPF, que allí respon a les sigles IRS.

La documentació que el consolat portuguès al Principat està difonent a través de les xarxes socials inclou diverses adreces electròniques on es pot aconseguir més informació sobre el programa. Fonts properes al consolat han assegurat que es promou el programa com a institució que s’és de Portugal i, alhora, sabedora que molts portuguesos residents al Principat una vegada o altra han pensat en tornar ‘a casa’ o d’altres que amb la seva formació acadèmica o professional estan ara tenint dificultats laborals a Andorra i, en canvi, poden trobar noves oportunitats al país, que està en plena recuperació i certa expansió econòmica.

Comentaris (10)

Trending