Porta oberta a què el Cedre passi a dependre, en part, d’Afers Socials

La nova llei del SAAS estableix que la parapública haurà de gestionar l’àmbit sanitari dels centres geriàtrics públics, però tota la resta podria recaure en una altra institució

Al Cedre ja no hi ha més capacitat per a nous contagiats de coronavirus.
Al Cedre ja no hi ha més capacitat per a nous contagiats de coronavirus. ARXIU

El Govern ha aprovat el projecte de llei del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que ha de permetre la normativa actual mitjançant la qual es regeix la parapública, que data del 1986 i, per tant, “no s’ajusta a la realitat”, segons ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Entre altres aspectes ja avançats ara fa un dies al Consell General, el text obre la porta a la possibilitat que l’entitat cedeixi part de la gestió del centre sociosanitari el Cedre –la part que no sigui estrictament sanitària- a un altre responsable, que podria ser el ministeri d’Afers Socials.

No s’ha d’oblidar que el funcionament de la residència fa temps que genera polèmica i queixes, tant per part dels treballadors com dels usuaris. Actualment, en la seva totalitat depèn de la parapública sanitària però això podria canviar un cop s’aprovi el projecte de llei, com ha admès Benazet. “La llei diu que el SAAS farà la gestió sanitària dels centres sociosanitaris de propietat pública”, ha apuntat, tot indicant que “ja havíem parlat que el més adient seria que una institució com el Cedre depengui d’Afers Socials i des del ministeri de Salut o el SAAS es gestionessin els recursos sanitaris”. Per tant, la possibilitat de traspassar al menys una part de la responsabilitat hi és sobre la taula. El titular de Salut sí que ha deixat clar que, justament, un dels punts claus del text és el que marca que, passi el que passi, el SAAS sí que estarà “obligat” a gestionar la part sanitària.

El projecte legislatiu, entrat aquest dimecres a tràmit al Consell General, preveu “agilitzar” el funcionament de la parapública amb, entre altres mesures, la possibilitat que el director general pugui realitzar contractacions menors que,  tant de serveis com de personal, que, actualment, han de ser avaluades obligatòriament pel consell directiu. Justament, també es canvia aquest òrgan per un consell d’administració “més professionalitzat” i amb representació d’associacions de pacients i dels col·legis de facultatius.

Un altre detall clau, segons ha explicat Benazet, és el fet que es tindrà un interventor delegat a temps complet -40 hores setmanals- que permetrà “un major control de la despesa i la contractació”. A banda d’aquesta major seguretat del compliment de la legislació –i, per tant, evitar irregularitats com les detectades des de fa anys pel Tribunal de Comptes-, això ha de permetre “que un procés que ara és farragós tingui més agilitat”.

El ministre ha explicat que, al seu entendre, el text suposa “un canvi substancial amb la llei precedent”. Així, ha de permetre aportar “més agilitat i dinamisme” així com una millor adaptací del SAAS a les circumstàncies actuals amb noves tecnologies ol funcionament en xarxa de les diferents institucions”.



48.000 usuaris ja han escollit metge referent

La via preferent compta ja amb un total de 48.000 usuaris que ja han designat el seu metge referent. Així ho ha explicat Benazet, que ha recordat que a partir del desembre hi haurà una segona fase de la campanya comunicativa per aconseguir incrementar encara més aquesta xifra que, ara mateix, representa el 65% de la població. “És una dada elevada, però encara vull encoratjar a qui no ho hagi fet encara a què ho faci”, ha manifestat el ministre, que ha recordat que a partir de l’1 de gener hi haurà una diferenciació de tarifes en funció de si s’utilitza o no aquest sistema.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending