Últim adeu a Toni Martí

(AMB VÍDEO) Durant el funeral, el Copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell Joan Enric Vives remarca que el polític escaldenc deixa “un gran llegat d’estimació i de figura entregada a la tasca de servidor públic”

Últim adeu d'Andorra a l'excap de govern Toni Martí

L’església Sant Pere Màrtir ha acollit aquest dimecres a la tarda el funeral d’Estat per qui fou cap de Govern entre els anys 2011 i 2019, cònsol major d’Escaldes i conseller general, Toni Martí Petit. El temple, com era d’esperar, s’ha quedat petit per acollir la multitud de persones que volien donar l’últim adeu al polític, mort dilluns de forma sobtada per un atac de cor. A l’acte hi ha assistit la plana major del Govern, amb Xavier Espot al capdavant, i altres autoritats com el síndic general, Carles Ensenyat. El funeral ha estat oficiat pel Copríncep Episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives.

El funeral ha estat multitudinari. Mitja hora abans de l’inici de la cerimònia l’església ja acollia un bon nombre de persones i moltes més han hagut de seguir l’ofici fúnebre des de l’exterior del temple. Puntualment, quan les campanes han acabat de repicar, el fèretre amb les despulles de Martí han entrat a l’església, com mana la Llei de protocol i cerimonial, a espatlles de diversos membres del cos de policia i cobert amb una bandera andorrana.

Una corona de flors arriba al tanatori, ja amb moltes cues de gent, autoritats incloses, a l'exterior.

Relacionat

Comiat multitudinari a Toni Martí

Minuts abans, havien entrat al temple el cap de Govern, Xavier Espot, el síndic general, Carles Ensenyat, acompanyats dels representants dels dos coprínceps, Josep Maria Mauri i Patrick Strzoda. Entre els assistents, a més de molts ciutadans rasos, també molts polítics, actuals i històrics: tots els membres del Govern, secretaris d’Estat, consellers generals de totes les formacions, entre els quals els presidents de tots els grups parlamentaris (Jordi Jordana, Carles Naudi, Cerni Escalé, Judith Salazar i Carine Montaner), la cònsol d'Escaldes, Rosa Gili, i el de Canillo, Francesc Camp, l'excap de Govern, Jaume Bartumeu, l’exministre Josep Maria Cabanes, qui va ser ministre del govern Martí, Jordi Alcobé, l’exconseller general i empresari escaldenc, Ramon Canut, l’exsíndic Joan Gabriel, excònsols com Miquel Alís, Consol Naudí o Montserrat Gil, excompanys de corporació com Pere Moles i Nuri Barquín, el primer company de llista de Toni Martí en uns comicis, Estanislau Sangrà, entre molts altres.

 

La missa l’ha oficiat Vives, acompanyat de tots els rectors del país a excepció de mossèn Ramon Rossell, que ha volgut destacar que Martí va ser “un gran servidor del Principat d’Andorra” en els diversos càrrecs que va ocupar. També ha recordat els avenços fets en l’homologació i la transparència internacional, la culminació del marc fiscal o l’inici del procés d’aproximació a la Unió Europea, fent d’Andorra “un Estat cooperador, avançat i modern”. “Deixa”, ha assegurat, “un gran llegat d’estimació i de figura entregada a la tasca de servidor públic, que anteposà el bé comú al seu propi bé“.

L’arquebisbe també ha destacat el paper de la dona del finat, la Lídia: “Em deia que sort en tenia de tu i de la teva fe tan forta i tan gran que tant us ha ajudat en els moments difícils que tota existència comporta”.

Vives ha parlat de “l’amistat i admiració que li han professat per la seva intel·ligència i la bona conducció dels assumptes públics, i sobretot per la seva entrega incondicional al nostre Principat d’Andorra, la seva pàtria estimada”

Fent referència als records expressats els darrers dies per amics i polítics, ha parlat de “l’amistat i admiració que li han professat per la seva intel·ligència i la bona conducció dels assumptes públics, i sobretot per la seva entrega incondicional al nostre Principat d’Andorra, la seva pàtria estimada”. Vives també ha destacat de Martí que “no es feia l’important, sabia reconèixer els seus límits” i n’ha recordat, igualment, el sentit de l’humor. “Sabia escoltar la veu del poble”, ha exposat, afegint que sempre havia defensat “el progrés del seu país i que el país sempre hi sortís guanyant”.

Finalment ha indicat que com a Copríncep “en tinc molt bon record del tracte amb ell” i ha assegurat que les seves converses “anaven més enllà de l’exquisit tracte institucional amb què sempre em va obsequiar”.

Membres del Govern esperant a signar al llibre, alguns d'ells visbilement emocionats com Raul Ferré.

Relacionat

La classe política destaca el “llegat” de Martí i la “dedicació absoluta” al servei públic

Abans de posar punt i final a la cerimònia, l’arquebisbe ha encoratjat la família a tenir “esperança” davant una mort “inesperada i dura” i ha insistit en què Toni Martí va ser “exemple de treball constant”, exemplar “també per a qui avui exerceix tasques públiques”.

A l’hora d’abandonar l’església, el fèretre ha tornat a sortir a espatlles dels agents de la policia que abans d’entrar la caixa al cotxe fúnebre han recollit la bandera i el cap de Govern l’ha entregat a la família.

Comentaris (8)

Trending