La taxa d'hidrocarburs tindrà mesures d'acompanyament per minimitzar el seu impacte

Durant el debat d'aprovació de la llei, Calvó i Costa qualifiquen Alís de "simplista" i "vehement" i el conseller de Terceravia se sent ofès

Comentaris

Una imatge del Consell General d'aquest dijous.
Una imatge del Consell General d'aquest dijous. Toni Solanelles

El Consell General ha aprovat la llei de modificació d'impostos especials amb la taxa d'hidrocarburs o taxa verda. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó ha detallat que els darrers anys la fiscalitat als països veïns ha augmentat i que el 70% del carburant del país el compren turistes. "La recaptació anirà directament als ciutadans" i ha afegit que "s'han establert mesures d'acompanyament pel possible impacte". Ha recordat que la taxa és finalista. La llei s'ha aprovat amb l'abstenció de Terceravia, un fet criticat des de la majoria.

Calvó ha defensat la gradualitat de la taxa, que per a l'any 2022 serà de 4 euros l'any per una família i d'un màxim del 3% per al gasoil de locomoció si el sector no n'assumeix res. El conseller del PS, Joaquim Miró  ha dit que "no volem l'impost a partir del 2021. Proposem una modificació del calendari d'un any per a la seva entrada en vigor. No és adequat taxar a la població en període de pandèmia". Ha assegurat que "estem compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic".

El president del grup liberal, Ferran Costa ha recordat al PS que la taxa contra el CO2 "és una encomanda de totes les forces polítiques" i que "té una voluntat social i no recaptatòria".  Ha afegit que la crisi climàtica encapçala la llista de preocupacions de la ciutadania", i ha subratllat que "contaminar no pot sortir gratis". Les dues reserves d'esmena socialdemòcrates no han prosperat. Per Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, "caldrà espera dos anys per fer balanç de què ha passat amb l'aplicació de la taxa i veurem com ha afectat les famílies" mentre que Carles Enseñat de Demòcrates, ha opinat que "la defensa del medi ambient és, en definitiva, la defensa del medi on nosaltres vivim i sense aquest no hi pot haver futur". El conseller de Terceravia, Oliver Alís ha advertit que la taxa "afectarà: la competitivitat del país i  les butxaques dels ciutadans. No és el moment de pujar la pressió fiscal. Estem submergits en una crisi sanitària i econòmica".

Enseñat afirma que el Consell no és el lloc per ofendre ningú

Calvó ha qualificat el discurs d'Alís de "simplista" i Costa  li ha dir que és "vehement" i Alís s'ha sentit ofés. S'ha adreçat a Costa demanant-li quants vols havia agafat aquest any per anar a reunions internacionals quan les hauria pogut fer per videoconferència "i els avions contaminen molt". Enseñat ha intervingut per dir que paraules com les d'Alís "no haurien de figurar en el diari de sessions". Ha afegit que "en el Consell no es ve a ofendre i no s'ha d'arribar a l'atac personal".

Durant la sessió s'aprovat per assentiment el conveni multilateral per a l’aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per prevenir l’erosió de la base imposable i el trasllat dels benefici. El ministre de Finances, Eric Jover Ha recordat que s'ha firmat el conveni de no doble imposició (CDI) amb Sant Marino i que es firmarà amb Hongria i creu que "tenim una oportunitat d'avançar cap a l'homologació fiscal". Ha destacat que els CDI són una de les principals eines per diversificar l'economia i ser homologables tot mantenint una competitivitat fiscal".

Pere López acusa del Govern de no tenir projecte fiscal

Pel president del grup socialdemòcrata, Pere López, el conveni "s’emmarca en el context internacional contra l'evasió de beneficis i la baixa tributació a tipus inferiors al 15%, i ha acusat el Govern de no tenir un projecte fiscal. Adverteix que "aquesta adhesió significa que el Govern ha de fer la feina i que el ministre Jover afirma que no ens afecta, quan no és així. Són empreses amb més de 750 milions de facturació anual. Volen que entri Grífols, que va facturar més de 5.000 milions l’any 2020".

Creu que el Govern dona tombs amb actuacions contradictòries. "El conveni vol lluitar contra les zones de no tributació o la doble imposició interna i internacional. Elements que s’incompliran de ple en la reforma fiscal que vol tirar endavant Finances" Des de Terceravia, Josep Pintat ha manifestat que "estem d'acord que s'han d'aprovar els convenis, però els canvis que s’albiren seran importants".

Els consellers també han aprovat prorroga la facultat del Govern d'establir les restriccions i mesures previstes en els articles 4 de la Llei 30/2018, del 6 de desembre, qualificada de seguretat pública, i 59 de la Llei general de sanitat, del 20 de març de 1989; i han ratificat l’Acord entre el Govern d’Andorra i el Govern de la República Francesa relatiu a l’exercici de les activitats professionals dels familiars del personal diplomàtic, consular, tècnic i administratiu de les missions oficials. Finalment, s'ha aprovat  l’adhesió al Conveni sobre el comerç internacional d’espècies de fauna i flora salvatges amenaçades, adoptat a Washington, el 3 de març del 1973.

Comentaris (3)

Trending