Moratòria exprés de la inversió estrangera immobiliària fins a poder-la taxar amb un 10% com a mínim

(AMB VÍDEO) El Govern tramita per la via d’extrema urgència una mesura transitòria per evitar l’efecte crida mentre es regula el gravamen específic sobre el desemborsament forà, que Espot i Marsol admeten que és majoritàriament especulatiu

Xavier Espot i Conxita Marsol durant la compareixença.
Xavier Espot i Conxita Marsol durant la compareixença. Toni Solanelles

Fre a la inversió estrangera de tipus immobiliària. De moment, de manera transitòria. I fins que no estigui implementat el gravamen, la taxa finalista, que ‘penalitzarà’ aquest desemborsament que s’admet des del Govern que majoritàriament és de tipus especulatiu. Així ho han anunciat el cap de l’executiu, Xavier Espot, i la ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, que han comunicat que la suspensió es fa a través d’un projecte de llei que s’enviarà aquest dimarts a tràmit parlamentari i es votarà dijous al Consell General. La mesura momentània es voldria que no durés més de tres mesos.

Aquesta suspensió transitòria s’activa mentre no s’acaba de definir el projecte de llei que ha de crear un tribut sobre la inversió estrangera en immobles, que serà un tribut finalista i penalitzarà especialment la desinversió. El Govern ja ha començat a treballar en aquest projecte de llei. De fet, Marsol ha assegurat que no es tracta d’un text gaire llarg i que, alhora, ja està força treballat. Però “volem tenir una mica més de temps”, també, per debatre la qüestió amb els grups polítics a l’oposició, amb els quals ja s’ha comentat la qüestió encara que, per ara, no s’ha compartit cap esborrany.

Espot i Marsol han explicat que el tribut, que en el treball d’elaboració del projecte legislatiu i a partir del debat jurídic que es tingui s’acabarà de definir si serà una taxa o un impost, serà “com a mínim del 10% del total de la inversió declarada i després caldrà mirar la inversió realitzada”. La ministra ha assegurat que “en global estam molt a prop” tots els grups amb representació parlamentària sobre el contingut de la mesura. I “potser en els tants per cent” és on hi haurà més debat.

NO ATURAR DEL TOT, SÍ ORDENAR I RECAPTAR

Espot ha assegurat que la mesura anunciada aquest dilluns és el preàmbul de la implementació d’una promesa electoral i de la voluntat general, ja expressada “a les acaballes de la legislatura” passada, de poder “créixer de forma més ordenada i més pausada”. Tant el cap de Govern com la ministra han deixat clar que “no estàvem a favor d’aturar en sec la inversió estrangera” perquè podria perjudicar, de retruc, altres tecles de l’economia. Calia, per tant, adoptar una “solució intermèdia, més moderada, més ponderada”.

I aquesta serà la “taxa finalista que aniria destinada tant a finançar promocions d’habitatge a preu assequible com a projectes de diversificació econòmica”. Però mentre no s’acaba d’aprovar i activar aquest tribut, i per no crear un efecte crida, perquè “no tinguem una allau de sol·licituds”, s’acorda la suspensió transitòria. Tot plegat, els dos màxims dirigents governamentals ho han emmarcat en la complexa situació de l’habitatge al país, especialment el de lloguer. De fet, Marsol ha reconegut que hi ha propostes d’inversió estrangera molt voluminosos però tots per vendre.

Espot ha deixat clar que les decisions anunciades aquest dilluns “es llegeixen únicament en clau interna” i “no vénen absolutament condicionades ni per la Unió Europea ni encara menys per la Generalitat de Catalunya”. I alhora ha indicat, al costat de Marsol, que “no podem defensar una moratòria tan llarga” de la inversió estrangera immobiliària com la que inicialment proposada Concòrdia, de divuit mesos. La ministra compta que en tres mesos ja pugui estar aprovat el nou tribut “i si està implementat millor encara”.

Es gravarà tant la inversió com la desinversió. És a dir, si no es fa allò que es diu i es deixa el procés a mig fer. Amb la mesura es vol desincentivar l’arribada d’aquest tipus d’inversió i, alhora, “recaptar a través d’aquest gravamen”. Conxita Marsol ha reconegut que “em preocupa una mica” el fet que bona part d’aquesta tipologia de desemborsament econòmic estranger es pot considerar com a especulatiu. La sensació de la ministra és que bona part de la inversió estrangera immobiliària és especulativa. Espot també ha deixat clar que es tracta de projectes “d’una quantia i un impacte ambiental rellevant”, encara que, certament, abans de posar a la pràctica el projecte cal que aquest passi altres filtres que també s’han imposat recentment.

Etiquetes

Comentaris (46)

Trending