El suport del PS permet Cerni Escalé postular-se com a cap de Govern

Els consellers socialdemòcrates justifiquen la decisió, que admeten que no s’ha validat als òrgans de direcció del partit, per “salut democràtica” i per tenir “una segona veu en el debat d’investidura”

Cerni Escalé i Judith Salazar durant la roda de premsa.
Cerni Escalé i Judith Salazar durant la roda de premsa. CONCORDIA

“Vam valorar que seria bo que hi hagués una segona veu a la investidura”. Així ha justificat la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, la decisió dels tres consellers de donar suport a Concòrdia perquè Cerni Escalé pugui ser candidat a cap de Govern. La mesura persegueix, asseguren tant Escalé com Salazar, “més salut democràtica”, a banda de sondejar àmbits on es pugui col·laborar més endavant. La parlamentària socialdemòcrata ha admès, també, que la postura s’ha tirat endavant sense consultar oficialment el comitè directiu del partit.

Així doncs, Xavier Espot tindrà un rival -tot i que, lògicament, res el privarà de reeditar el càrrec-. Ho farà, però, després d’un debat on es podran escoltar dues propostes polítiques diferents. Per un costat, la de Demòcrates. Per l’altre, la de Concòrdia. “Fem un acte de ficció política però que pot ser fèrtil perquè ens permetrà contraposar models de país”, ha avançat Escalé, tot remarcant que “sempre que tinguem l’oportunitat de parlar de les nostres idees i de debatre l’aprofitarem i la investidura és una d’aquestes ocasions”.

L’acord, asseguren les dues forces, no comporta cap pacte més enllà del dia de la investidura, tot i que sí que hi ha predisposició a treballar en punts que es puguin compartir

Ara bé, reglament del Consell en mà, amb els cinc parlamentaris de Concòrdia no n’hi havia prou per presentar la candidatura. En calia un més. I aquest suport extra ha arribat des de la bancada socialdemòcrata. “Vam valorar que seria bo que hi hagués una segona veu en la investidura”, ha explicat Salazar, tot indicant que “volem explorar i facilitar aquesta veu alternativa per trobar espais  on es poden plantejar possibilitats al llarg de la legislatura de treballar una recerca de llocs comuns”. Es tracta, ha afirmat, “de la millor manera d’encetar la legislatura”, ja que hi haurà un segon discurs, més enllà del d’Espot, “que servirà per plantejar-nos quins poden ser aquests punts comuns”. Al mateix temps, ha deixat clar que “el suport no condiciona el sentit del vot final”.

Escalé ha explicat que tot va sorgir “d’una conversa informal amb la Judith”. Ha admès que “ens havíem plantejat” la possibilitat de presentar candidatura a la investidura, però aquesta estava limitada per la necessitat de, com a mínim, una signatura addicional. “Quan vam veure que hi havia aquesta predisposició, ens vam engrescar”, ha manifestat. També ha volgut remarcar que es tracta d’un acord “sense cap contrapartida” i que “no hi ha cap pacte posterior a la investidura”, malgrat la voluntat d’abordar possibles punts d’entesa. L’únic que sí que es farà és compartir prèviament el discurs amb els consellers socialdemòcrates.

Uns parlamentaris que, ha admès Salazar, han pres la decisió sense consultar-la de forma oficial als òrgans directius del PS. “La decisió surt del grup i s’ha traslladat a alguns companys de l’executiva però no s’ha tractat per exemple al directiu”, ha reconegut, tot argumentant que a la formació “estem en una situació d’impàs” a l’espera de la renovació que ha de sortir del congrés previst aquest mateix mes. De fet, tampoc s’ha parlat amb Progressistes-SDP, més enllà de “converses informals” perquè aquesta “situació atípica” d’esperar relleu a la direcció també es dona a aquesta segona formació”.

En tot cas, ha recordat que “la maquinària parlamentària continua en marxa” i, per tant, “no podíem esperar”. I “com a membres del grup enteníem que el debat és bo i sa”. En canvi, ha indicat, “si no cedíem aquest suport, ens trobàvem amb una veu única i que, com a projecte polític, no compartim”.

Com han volgut reiterar, el suport no ha de pressuposar més acords en el futur. En tot cas, des del punt de vista del PS, això sí que dependrà ja “de la propera executiva i del comitè directiu, com ha estat sempre”.  Per part de Concòrdia, Escalé també ha avançat que “estem oberts a futures enteses amb el PS i amb altres forces en la mesura que les coses que es proposin estiguin alienades amb el que hem plantejat fins ara i amb el que anirem configurant”.

Comentaris (7)

Trending