Renovació gairebé total de l’executiva de Demòcrates: només segueix Espot, com a president

Sandra Codina i David Astrié seran els vicepresidents, mentre que Vicenç Mateu serà el nou secretari general i Ester Vilarrubla la d’organització de la formació, que aspira a guanyar les set parròquies a les comunals.

Espot xerra amb Carles Ensenyat, Jaume Serra i Mònica Bonell abans del congrés.
Espot xerra amb Carles Ensenyat, Jaume Serra i Mònica Bonell abans del congrés. G. P.

Demòcrates (DA) ha renovat gairebé totalment l’executiva. Amb l’excepció de Xavier Espot, que continuarà com a president, la formació ‘taronja’ ha rellevat tots els seus càrrecs. Pel que fa al pinyol dur, ,Sandra Codina i David Astrié accedeixen a les vicepresidències substituint Roser Suñé i Conxita Marsol, mentre que Vicenç Mateu serà el nou secretari general i Ester Vilarrubla la secretària d’organització. El primer repte, les comunals. Espot ha deixat clar que volen estar a totes les parròquies i intentar “guanyar a totes”.

La nova executiva s’ha validat en el vuitè congrés ordinari de la formació que s’ha celebrat aquesta tarda a un hotel escaldenc. Era l’única llista presentada i ha rebut el suport unànime -ni tan sols ha calgut votació- dels nombrosos assistents, que omplien la sala. La renovació és gairebé total, un canvi de noms que obeeix, ha assegurat Espot, a una voluntat “d’imprimir renovació dins la continuïtat; hi ha cares noves però que són conegudes”. També s’ha buscat “un punt d’equilibri entre l’experiència i el coneixement i la sàvia nova”.

D’aquesta forma, el cap de Govern segueix com a president, però la resta del pinyol de la direcció ‘taronja’ queda rellevada. Així, a les vicepresidències primera i segona entren respectivament la consellera general Sandra Codina i el cònsol major de la capital, David Astrié. Surten justament, una antiga consellera -en aquest cas síndica-, Roser Suñé i l’actual ministra Marsol. Pel que fa a la secretària general, Jaume Serra deixa el càrrec a les mans de Vicenç Mateu.

També hi ha relleu a la secretària d’organització. Rosalina Areny cedeix el lloc a Ester Villarrubla. La resta de la direcció queda amb Isaac Galobardes com a secretari de Relacions Internacionals i Meritxell López com a tresorera. Manel Amorin serà el secretari de comunicació.

La nova executiva de Demòcrates.
La nova executiva de Demòcrates.

En el discurs que ha dirigit a la militància, Espot ha tret pit de la feina feta al llarg dels 12 anys al poder. “Som els que governem a Andorra i ho continuem fent molt i molt bé; si no, els ciutadans no ens haguessin donat la majoria absoluta”, ha afirmat. També ha indicat que “seguim més forts que mai” i que “volem seguir governant Andorra, fent-la créixer econòmicament i prosperar socialment, solucionant els problemes dels ciutadans no des de grans receptes dialèctiques no són aplicables o que serien un desastre sinó des del pragmatisme, la sinceritat i els límits que tenim com a polítics”.

A la vegada, ha recordat els reptes que han d’afrontar, destacant la problemàtica de l’habitatge, la protecció del català, la reforma de la Llei d’inversió estrangera o la culminació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. “Els encarem, com sempre hem fet, sense apartar-nos de la centralitat i la ponderació”, ha avançat, tot garantint que “aplicarem reformes profundes quan sigui necessari i adoptant mesures valentes quan calguin”.

El primer dels reptes que ha d’entomar l’executiva és la preparació d’unes comunals on DA acudirà amb ambició. Espot ha deixat clar que volen revalidar les cinc parròquies assolides fa quatre anys i aconseguir també les altres dues. De fet, ha avançat que a la Massana “segurament” hi haurà pacte amb Ciutadans Compromesos i que també es buscaran a altres parròquies, com ara Escaldes, amb Acció. I, també, ha allargat la mà a Liberals, malgrat el trencament produït després de les generals. “Ens uneixen més coses que no ens separen i no ens hauria de separar ells han aconseguit un conseller general més o menys”, ha indicat.

A la vegada, ha expressat comprensió per la decisió de Francesc Camp de no optar a la reelecció. “Ha fet una feina encomiable però legítimament i lliurament abandona l’escena política”, ha comentat, tot mostrant-se convençut que “seguirà aportant bones idees des del partit”.

Comentaris (15)

Trending