El PS proposa augmentar les sancions que s’inclouran a la llei d’impacte ambiental

El grup parlamentari ha presentat 25 esmenes per tal de fer el text més “aplicable” i que contingui “garanties” del seu compliment

Els consellers socialdemòcrates aquest dijous.
Els consellers socialdemòcrates aquest dijous.

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat aquest dijous les esmenes que s’han preparat al projecte de llei d’impacte ambiental. Segons ha explicat el conseller general Roger Padreny totes s’han vehiculat amb els objectius de què sigui un text “aplicable” i que contingui “garanties” per al seu compliment. Entre les diferents propostes s’ha destacat l’augment de les sancions que es preveuen dintre d’aquesta llei, fins a arribar a triplicar les multes.

Una de les principals esmenes que ha presentat el Partit Socialdemòcrata (PS) al projecte de llei ha estat la modificació del règim sancionador. Concretament, amb un augment de les xifres que correspondria a les multes. Segons ha indicat el conseller Carles Sánchez, aquestes quanties es triplicarien. Per tant, les lleus actualment preveuen de 100 als 1.000 euros, i passarien de 300 a 3.000. Les greus partirien d’aquests 3.000 euros i les molt greus, des de 9.000 euros fins als 90.000.

La proposta és que el que es recapti amb sancions es destini al Fons Verd. “Volem destacar que no es té l’objectiu de recaptar diners”, ha remarcat Padreny, “sinó que es pugui traslladar a un objectiu mediambiental”. El conseller ha remarcat que es tracta d’una ferramenta “fonamental” per al grup i que serveix per finançar el pla d’infraestructures energètiques “que és mot important” per al país.

Així mateix, entre els diferents blocs en què es divideixen les esmenes, també s’apunta el fet que tots els projectes rellevants i molt importants tinguin la mateixa “publicitat”. És a dir, que tots tinguin un període d’exposició pública, siguin públics o privats. “Volen donar garantia democràtica i que sempre estigui present en aquests dos tipus de projectes”, ha explicat Padreny, “és una esmena fonamental”. Sánchez ha assenyalat que, d’aquesta manera, es podrà garantir “la transparència de tots els projectes”.

D’altra banda, i en esmenes més ‘esclaridores’, el PS ha inclòs noves definicions de conceptes que es nomenen però no es concreta a què fan referència. Concretament, s’ha introduït l’explicació de ‘catàstrofe’, i s’ha modificat la de ‘dany greu’. Aquesta darrera, ha explicat Sánchez, es tracta quan un projecte posa en risc la capacitat de reparació de l’ecosistema o el medi ambient, que és irreversible. Padreny ha afirmat que, en global, són 25 esmenes que “tenen la projecció de ser aprovades i que comportin debats pertinents sobre l’impacte d’alguns projectes i, sobretot, que quedin clares les garanties jurídiques”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending