El PS demana “treball conjunt” per l’habitatge, ja que Govern “unilateralment no se n’ha sortit”

Judith Casal critica que l’executiu hagi impulsat sense consens la futura llei pel creixement sostenible i reclama que es canviï el marc legal per donar als sindicats igualtat a l’hora de negociar un pacte pels salaris amb la patronal

Els consellers socialdemòcrates, als seus escons.
Els consellers socialdemòcrates, als seus escons. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

“Unilateralment, no se n’han sortit”. Així de contundent ha estat la presidenta del grup socialdemòcrata, Judith Casal a l’hora de fer balanç de la política del Govern en matèria d’habitatge. I, per això, ha volgut fer una crida clara: cal “treball conjunt”. Paral·lelament, també ha reclamat una modificació del marc legal sobre les relacions laborals que permeti que, realment, sindicats i patronals puguin negociar en igualtat de condicions l’increment salarial. On sí que ha coincidit amb l’executiu és amb l’acord d’associació: “és bo i ara hem de ser capaços d’explicar-lo bé”.

Casal no ha amagat que no comparteix en bona part el discurs d’Espot. Només començar la seva intervenció, ha posat en relleu que “tenim la sensació que l’Andorra que vostès perceben no acabar d’estar alineada amb la que perceben molts ciutadans”. I l’habitatge seria un bon exemple. La consellera general del PS ha retret a Espot que, fins ara, les mesures impulsades no han tingut excessius resultats. I, per això, ha remarcat que “unilateralment, fins ara, no se n’han sortit”.

Així, ha defensat que “cal un treball conjunt” i ha criticat que Govern anunciés en solitari les línies mestres de la futura llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge. “No entenem que es faci l’encàrrec a la taula del Consell per preparar un esquema sobre el text i abans de poder presentar res ja surtin a fer-ho des d’una posició unilateral”, ha comentat. Sobre aquesta problemàtica, Casal ha insistit que “cal un índex de preus de referència”. Aquest no seria per “regular el preu del mercat sinó per poder accedir a bonificacions fiscals o gravar aquelles actituds que no respectin el principi de la funció social de la propietat”.

La presidenta del grup socialdemòcrata també s’ha referit a la demanda d’Espot perquè sindicats i patronals arribin a un acord sobre la pujada salarial. Això, ha alertat, ara mateix no és senzill ja que “cal posar les bases perquè el diàleg social sigui una realitat”. La negociació, ha indicat, s’ha de fer “des d’una perspectiva d’igualtat d’armes” i, per aconseguir-ho, al seu entendre, “caldrà modificar la llei d’acció sindical i patronal i la de relacions laborals perquè tenen disfuncions i coses a corregir”. Casal ha defensat que “hem de tenir un contracte social que sigui productiu per a totes les parts; un equilibri entre allò que necessita l’empresa i allò que poden oferir i necessiten els treballadors. Només així tindrem un sector productiu millorat”.

Des del PS també s’ha lamentat que, a l’hora de parlar de l’avortament, Govern insisteixi a assolir un acord amb les autoritats eclesiàstiques. “Més que concertar amb la Santa Seu, ho han de fer amb les associacions de dones del país”, ha afirmat. Ha recordat que “despenalitzar ha de ser evident i no tan complicat”. I sobretot, ha advertit que “vam trobar a faltar que no es parli de l’assumpció de costos, que això és una pota important”.

Un dels pocs punts on el PS s’ha mostrat en sintonia amb Govern ha estat la negociació amb la Unió Europea. Casal ha afirmat que “hem negociat un bon acord”. Ara, però, “es tracta de ser capaços d’explicar-lo bé a la ciutadania des del rigor i la veracitat” i de no fer “comparatives amb realitats que no són comparables”.

Comentaris (2)

Trending