El PS critica el “fracàs” del Govern en les negociacions sobre la mobilitat amb Catalunya

La formació lamenta que s’han comès massa errors, com ara una “manca d’interlocució” que, al final, ha comportat que s’hagin pres decisions i “ens haguem assabentat per comunicats o rodes de premsa”

López i Font durant la roda de premsa.
López i Font durant la roda de premsa.

El Partit Socialdemòcrata ha criticat amb duresa el “fracàs” que, al seu entendre, ha conreat Govern a l’hora de negociar la possibilitat de permetre l’arribada de turistes catalans per Setmana Santa. Des de la formació es retreu el que consideren “una manca d’interlocució” per part de l’executiu i una “imatge de feblesa cap a l’exterior”. També es lamenta que, malgrat els “reiterats oferiments”, no s’hagi volgut fer una taula conjunta per abordar la situació i, d’aquesta forma, aprofitar els contactes del PS.

Així ho han volgut denunciar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, i el també conseller general Jordi Font. El líder de la formació ha posat en relleu que al del pròxim període de vacances “es reproduiran les imatges” que ja es van viure al Nadal: “Catalunya amb molta activitat i cap a Andorra”. I això, ha apuntat, es responsabilitat de la “manca d’interlocució per defensar els nostres interessos”.

De fet, s’ha lamentat de forma especial el fet que s’han comès diversos errors. En primer lloc, el fet que “molts cops els països veïns han pres decisions i ells s’han assabentat per comunicats o rodes de premsa”. I, després, ha apuntat López, “s’han criticat a les xarxes socials” quan “no és el que esperem els andorrans, sinó que cal una defensa enèrgica dels interessos d’Andorra per les vies diplomàtiques”. També s’ha fallat, ha manifestat, en escollir els interlocutors.

El conseller general Jordi Font no ha amagat l'enuig amb la Generalitat: “els catalans poden anar al Pirineu o a comprar a llocs amb molta afluència de gent però no venir a Andorra”

Sobre aquest punt, el president del grup parlamentari socialdemòcrata ha criticat que algunes han estat “manifestament errònies”, com ara “les suposades reunions amb l’alcalde de la Seu d’Urgell” quan “si el cap de Govern ha de parlar amb algú ha de ser del mateix rang o nivell si es vol una decisió positiva pels interessos d’Andorra”. Per una altra banda s’entén que també s’hauria d’haver contactat amb l’executiu espanyol. “Hem oblidat que la frontera depèn de l’Estat i està controlada per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional”, ha comentat.

Des del PS també s’han retret “les decisions erràtiques” dels darrers mesos. Un exemple posat sobre la taula és la restricció de venda de forfets. “No es compleix de forma estricta i això és dolent de cara als interlocutors perquè es fa una gestió que provoca inseguretat”, ha avisat. A banda, ha deixat clar que tampoc “entenem que si ciutadans de Madrid podien arribar a Andorra no poguessin adquirir-ne de forma correcta i amb la gestió adequada”.

López ha explicat que “hem parlat amb altres partits” catalans els darrers dies però mai “suplantat l’acció de Govern”, ja que “si no estem mandats, no podem tenir converses en paral·lel a les que puguin tenir ells amb el de Catalunya o Espanya; seria gairebé un acte d’insubmissió”. En canvi, sí que es podria haver creat, al seu entendre, “un conjunt de negociació, seient tots en una taula per mirar de sumar en positiu”. Això, ha afirmat, “s’ha ofert reiteradament i sempre s’ha rebutjat”.

Per la seva banda, Font, també crític amb el Govern, no s’ha estalviat retrets cap a la decisió de l’executiu català. “La història gairebé és còmica. Ve els Reis però els comtes de Barcelona prohibeixen els catalans pujar a Andorra. Poden anar al Pirineu o a comprar a llocs amb molta afluència però no aquí”, ha lamentat el conseller general escaldenc.

“No entenem el tracte discriminatori”, ha afirmat, tot recordant, a més, que cada dia “hi ha súbdits espanyols que venen a treballar i d’aquests no s’han preocupat; sort que ho hem fet nosaltres”. També ha remarcat que “no es pot dir que sigui per una motivació sanitària”, ja que “el que vindrien a fer a Andorra ho poden fer a territori català”.

Comentaris (2)

Trending