El PS aposta per una reforma constitucional que inclogui l’avortament o la doble nacionalitat

En un vídeo compartit a xarxes per celebrar el 14 de març, la formació assegura estar “orgullosa” d’un text que “era el millor que es podia aconseguir” fa 31 anys però defensa que cal introduir canvis per adaptar-la a la realitat actual

Comentaris

Pere Baró, Marta Pujol i Maria Nazzaro, tres dels protagonistes del vídeo.
Pere Baró, Marta Pujol i Maria Nazzaro, tres dels protagonistes del vídeo.

Orgullosos de la Constitució? Sí. Però també, defensant que, ara, és el moment d’introduir canvis. El Partit Socialdemòcrata ha aprofitat la celebració del 14 de març per compartir un vídeo a xarxes on diferents càrrecs electes, com els consellers generals Pere Baró i Susanna Vela o el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, i de l’executiva propugnen la necessitat de reformar la Carta Magna. Entre altres propostes, volen introduir la legalització de l’avortament, reforçar el dret a l’habitatge digne o permetre la doble nacionalitat.

Cert, són postulats que la formació defensa des de fa temps, igual que el vot dels residents a les comunals o l’aposta per la sostenibilitat. Alguns d’ells, lògicament, també requereixen d’un canvi a la Constitució. I és el que reclamen aprofitant el 31è aniversari de la seva aprovació. Alguns dels participants, recorden, no la van poder votar perquè eren molt joves.

El vídeo, que quedi clar, remarca que, en el seu dia, l’aprovació de la carta magna va ser tota una fita. Entenen que “era la millor que es podia aconseguir aleshores” i reconeixen que va donar “sobirania per al poble i separació de poder” i va permetre “una Andorra moderna, democràtica i amb presència internacional”. Ara bé, han passat, posen en relleu, 31 anys i, per tant, “el món ha canviat i necessitem adaptar-la al desenvolupament i a la modernització del nostre país”.

I quines han de ser aquestes adaptacions? Doncs, en primer lloc, que el text “especifiqui que l’habitatge ha de ser un dret essencial i assequible”. Després, es posa el dit a la nafra: “S’ha de reconèixer el dret a l’avortament i a decidir sobre el nostre cos”.

Altres temes que es considera que caldria incloure en aquesta hipotètica reforma seria que es permetés la doble nacionalitat i que obri la porta al vot dels residents a les comunals i un canvi de sistema electoral. “Ens sentim molt orgullosos de la Constitució però estem al segle XXI i hem de fer un pas endavant per ser un país més adaptat als temps d’ara”, defensen.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending