Progressistes-SDP exigeix ja una unitat de radioteràpia al país

La formació entén que la inversió es podria assumir via un acord de rènting amb l’empresa constructora i la màquina serviria per atendre també pacients de les regions pirinenques properes

Montoliu, Donsión i Zopetti, durant la roda de premsa.
Montoliu, Donsión i Zopetti, durant la roda de premsa. G. P.

“És molt maco sortir a participar en una caminada contra el càncer i després dir que no es compra la màquina de radioteràpia”. Amb aquestes paraules ha denunciat el secretari d’organització de Progressistes-SDP, Josep Lluís Donsión, l’incompliment per part de Demòcrates per Andorra (DA) de la promesa que portaven al programa electoral. Els membres de la formació han reclamat que, d’una vegada per totes, faci cas “als pacients i als ciutadans” i tirin endavant la instal·lació d’aquest servei al país.

La formació ha criticat la postura del Govern, tot lamentant que es facin servir termes que, al seu entendre, no són correctes a l’hora de parlar de sanitat. “La rendibilitat mai pot ser una excusa per privar els ciutadans del país del millor tractament possible”, ha denunciat la membre de l’executiva, Elisabet Zopetti.  

Des de la formació socialdemòcrata, a més, s’entén que l’excusa del cost no és vàlida. Així, tant Zopetti com la també membre de l’executiva i consellera al comú d’Ordino, Cristina Montolio, han afirmat que hi ha una alternativa a la compra: el rènting. Això, combinat amb la possibilitat de tractar també pacients de zones properes del Pirineu, com ara l’Arieja o l’Alt Urgell, via conveni, permetria que la despesa fos perfectament assumible. El que han lamentat, a més, és que “DA primer diu una cosa i després una altra, però els perjudicats són els malalts, que han d’anar amunt i a baix”.

El secretari d’organització ha volgut recordar que el cost no pot ser una excusa. “Els propietaris del SAAS no són els de Govern; són els ciutadans”, ha indicat. També ha volgut recordar, igual que les seves companyes de formació, que en el programa electoral del 2019, DA havia inclòs la instal·lació d’aquest servei al país.

Per tant, la petició és clara: “Que d’una vegada per totes faci cas als afectats, a Assandca i a la ciutadania”. Entenen, a més, que és una necessitat clau per a un col·lectiu important de persones que, a més a més, pateixen moments molt complicats a la seva vida.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending