Pintat i Rossell discrepen sobre la constitucionalitat del canvi de la Llei de Seguretat Pública

El líder de Terceravia ha demanat suport, sense sort, per aconseguir els consellers necessaris per portar el text al Tribunal Constitucional

Comentaris

Josep Pintat durant el debat d'aquest dimecres.
Josep Pintat durant el debat d'aquest dimecres. Terceravia

El Consell General ha aprovat la modificació de la Llei de Seguretat Pública i de Sanitat amb els vots en contra dels consellers de Terceravia. El seu president, Josep PIntat ha dit que hi ha indicis d'autoconstitucionalitat i ha demanat suports per arribar a la cinquena part de la cambra necessària per poder portar el text al Tribunal Constitucional. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell ha opinat que "les restriccions i limitacions es fan a través de la llei precisament per no vulnerar la Constitució".

Pintat ha afirmat que "amb aquest projecte es pretén desplegar mesures que només s’haurien de poder adoptar sota l’empara de la llei de l’estat d’alarma i emergència". S'ha preguntat si les mesures que s'han pres fins ara mancaven de la necessària cobertura legal. Creu que aquesta modificació, a més, vulnera l’autonomia dels comuns i es tracta d’una clara invasió de competències, estableix mesures coercitives que poden afectar la seva llibertat i integritat física o moral, genera més inseguretat jurídica i quedaria a la discrecionalitat del Govern i exempt del necessari control parlamentari. Rossell ha replicat tot assegurant que "confon la limitació de l'exercici amb la suspensió de drets, que no es pretén".

Ha destacat, en relació a la llei, que "no 'hauria tirat a la piscina sense aigua" per assenyalar que el text no vulnera la Constitució "Mai se m'hagués acudit presentar una llei que fos inconstitucional", ha especificat.  El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, ha afegit que "la llei és perfectament constitucional" i ha argumentat el respecte als drets fonamentals i, per tant, a la Constitució del text.

Pel que fa a la petició del líder de Terceravia d'obtenir suports per portar la llei al Constitucional, la consellera de Liberals, Eva López ja ha anunciat que no el tindria per part de la seva formació. "Ens neguem absolutament a formar part d'una demanda d'inconstitucionalitat que posaria en dubte el criteri d'aquesta cambra i dels consellers que votaran a favor d'aquesta llei", ha subratllat. La consellera del PS, Judith Salazar ha reconegut, però, que "si un grup de la cambra està demanant analitzar la constitucionalitat de la modificació, això s'ha de tenir en compte".

Tampoc ha prosperat la defensa que ha fet Pintat de l'estat d'alarma ja que Eva López ha demanat que es tinguin en compte les conseqüències negatives de decretar-lo i Judith Salazar ha recordat que l'estat d'alarma preveu també limitacions de drets fonamentals i no només suspensions.

En l'explicació de la llei, Rossell ha exposat què la situació provocada per la pandèmia fa necessària per al govern una modificació legislativa per prendre mesures obligatòries sobre la mobilitat, o el dret de reunió per protegir la salut pública. Raül Farré, de Ciutadans Compromesos ha afirmat que el text "és útil i necessari" i ha criticat que "no s'hagi arribat a un consens unànime: és evident que no tots anem pel mateix camí".

El PS hi ha votat a favor destacant  la introducció dels criteris de temporalitat i control parlamentari

Sílvia Ferrer de Liberals ha indicat que la modificació respecta els principis de legalitat i proporcionalitat i que l'agilitat és necessària en el context. Recorda que no inclou la vacunació tot i que "té totes les garanties". Salazar ha anunciat el vot favorable del PS destacant  la introducció dels criteris de temporalitat i control parlamentari, de les recomanacions de la comissió de bioètica i la no obligatorietat de tractaments mèdics per donar garanties als ciutadans.  Pintat, per la seva part, ha manifestat que "s'està disfressant una llei d'estat d'alarma i d'emergència amb una altra, res més, perquè el nom molesta". El text s'ha aprovat amb 23 vots a favor i els quatre de Terceravia. En acabar la darrera sessió de l'any, la Síndica general, Roser Suñé síndica general, Roser Suñé, ha demanat "que la generositat guiï les nostres actuacions", com va fer pel consell de Sant Tomàs, aquesta mateixa setmana.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending