L’oposició vol més contundència amb la inversió estrangera immobiliària

Concòrdia considera que l’aplicació per trams de l’impost farà que sigui insuficient, mentre que el PS reitera la necessitat de fer una reflexió més global sobre la inversió estrangera i veu la mesura “incoherent” amb la voluntat de limitar el creixement

L'hemicilce durant una sessió de consell general.
L'hemicilce durant una sessió de consell general. DEMÒCRATES

El projecte de llei de creació d’un impost que gravi la inversió estrangera que va presentar aquest dimecres el Govern no ha convençut gens als grups de l’oposició. En general es considera que no serà suficient per frenar l’especulació i es demana més contundència per limitar la inversió estrangera, sobretot la immobiliària, en una situació de crisi de l’habitatge.

El conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, ha deixat clar que estan “d’acord” amb l’establiment de l’impost que gravi la inversió estrangera immobiliària, de fet, també queda recollit en la proposició de llei de modificació de la llei d’inversió estrangera que han entrat a tràmit parlamentari. Ara bé, “no estem d’acord en la forma o el contingut”.

Bartolomé assegura que la fórmula presentada per Govern és “una mala decisió i ens allunya encara més de la solució a la crisi de l’habitatge”. En aquest sentit ha apuntat que malgrat que el tipus màxim sigui del 10%, “que ningú s’enganyi, el més freqüent que s’aplicarà serà el del 3% i el 5%”, que són els que s’apliquen a la compra de fins a 5 immobles. Un tipus que consideren “insuficient perquè les plusvàlues que genera el sector immobiliari són molt superiors”.

Bartolomé assegura que la fórmula presentada per Govern és “una mala decisió i ens allunya encara més de la solució a la crisi de l’habitatge”

De la mateixa manera, considera que en una situació de crisi de l’habitatge “un no-resident no ha de poder adquirir ni 10 ni 5 immobles”. Sobre la bonificació del 90% per aquells que destinin els pisos al mercat de lloguer, reitera que “la solució no passa per construir més, ni per deixar que els estrangers impulsin promocions”, sinó que la solució és “posar més pisos dins el mercat i limitar l’adquisició de segones residències”. A més, pronostiquen que si la bonificació s’aplica en la majoria de casos que estaran gravats pels trams més baixos de l’impost, la recaptació final tampoc serà massa significativa.

En línies similars s’ha expressat la consellera socialdemòcrata, Susanna Vela, que tot i advertir que encara no han pogut analitzar el text a fons i discutir-lo a nivell de grup, “és una solució que dista molt del que nosaltres voldríem amb el tema de la inversió estrangera”.

De fet, Vela exposa que la seva idea és calcada a la de Concòrdia, demanant “una limitació a l’adquisició d’immobles per part dels estrangers i també limitar el territori a un percentatge dedicat només a les segones residències”. A més, consideren que la qüestió s’hauria de tractar en una reflexió més global i profunda sobre la inversió estrangera “i el model de país que es vol”.

Des del grup socialdemòcrata es veu la mesura com a “incoherent” amb la voluntat de limitar el creixement, perquè “dona la sensació que no hi ha límit, que es podrà seguir construint i comprant”, a més d’assenyalar que “l’impost és molt baix”, per la qual cosa, dubta que realment sigui dissuasiu.

MESURES CONJUNTES

Per la seva banda, el conseller no adscrit, Víctor Pintos, ha explicat que per poder solucionar la situació de crisi cal implementar “un conjunt de mesures i fer-ho de cop”, perquè només amb l’impost a la inversió estrangera “només s’aconseguirà desvirtuar el mercat i fer-lo insegur perquè al gent està desconcertada sobre si pot comprar o no o si ara li apliquen un impost o no”.

De fet, Pintos afirma que la mesura “té un component electoralista claríssim” i adverteix que més enllà de dissuadir l’especulació, l’aplicació de l’impost “té el risc que es paralitzi tot”.

Per a Pintos cal que l’oferta de pisos de lloguer creixi, en global i de tots els preus possibles, per tal “d’equilibrar l’oferta i la demanda” i que tothom pugui trobar pis al preu que li convingui.

Pintos hi veu un component “clarament electoralista” mentre Jordana defensa la mesura

Tots els consellers de l’oposició han coincidit a qüestionar el fet que la tramitació s’hagi fer la per via d’urgència, cosa que no comparteixen.

Finalment, el president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana ha assegurat que “la filosofia de la llei la compartim”, així com la gradació prevista en els tipus. Tot i així, s’ha mostrat obert a possibles esmenes. “Si es pot millorar, sempre hi estem oberts”, ha afirmat.

Jordana ha defensat la bonificació del 90% per aquells que vulguin invertir en pisos per posar-los al mercat de lloguer i considera que preveure un impost més alt del 10% podria ser contraproduent perquè podria tenir “un efecte inflacionista” que anés a la contra de l’objectiu que es persegueix.

Comentaris (1)

Trending