L’oposició carrega contra unes polítiques d’habitatge per a les quals la majoria demana temps

Els grups deixen clar que no els sorprèn la preocupació de la ciutadania però mentre que PS i Terceravia consideren que les accions que s’han fet no funcionen, DA i Liberals les defensen assegurant que reeixiran si se’ls dona recorregut

Una votació en una sessió de Consell General.
Una votació en una sessió de Consell General. Consell General / E.Comellas

L’oposició ha aprofitat les dades de l’Observatori del segon semestre, en el qual gairebé el 50% dels enquestats situen l’accés a l’habitatge com a una de les seves principals preocupacions, per carregar contra la política de Govern en aquest àmbit. Entenen que les dades evidencien que les suposades solucions implementades des de l’executiu, per ara, no tenen resultat pràctic. Des de la majoria, es remarca que són plenament conscients de la problemàtica però demanen temps perquè iniciatives, com ara l’Institut de l’Habitatge, pugui tenir recorregut.

Per a cap dels grups ha estat una sorpresa el resultat de l’Observatori. Ara bé, és l’únic en què coincideixen. Així, des de la bancada socialdemòcrata, Carles Sánchez, entén que “les mesures que s’estan prenent no tenen una repercussió immediata en els preus d’accés al lloguer o a la compra ni, tampoc, en els salaris”. Per tant, “no canvia la percepció de la ciutadania”, incrementada a més pel fet que l’enquesta “es va fer abans de la sisena onada el coronavirus”, fet que “fa que aflorin els problemes” més “del dia a dia de les persones”.

El conseller general socialdemòcrata remarca que, a més, la inquietud no és només pel present sinó que “també va de cara al futur, segons es vagin acabant els contractes”. Per això, “sempre hem dit que calia una pròrroga de més anys”. Sánchez considera que “cal una aposta clara i decidida per l’habitatge a preu assequible, per l’obtenció de dades i per incrementar les ajudes”. En canvi, lamenta, “la solució de Govern fa tard i això fa que creixi la preocupació”.

Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer.

Relacionat

La dificultat d’accedir a un habitatge preocupa un de cada dos ciutadans

Des de Terceravia, el seu líder, Josep Pintat, apunta que en l’enquesta, que al seu entendre, “hauria de servir per prendre decisions”, el que passa és que “tornen els problemes estrella” davant dels quals “fa temps que es fa veure per part de qui governa que s’aporten solucions”. En canvi, la inquietud de la ciutadania es manté. “Això vol dir que, o bé no han entès res o bé no han encertat”. En aquest punt, considera que aquesta segona explicació és més plausible.

I és que Pintat ha criticat la política en matèria d’habitatge del Govern i la majoria. “Hi ha un excessiu afany intervencionista” quan, en canvi, apunta que caldria aplicar altres solucions. Entre elles recorda que “cal mirar què es pot fer amb els molts pisos buits que hi ha a Andorra” o “amb l’impacte fiscal de la construcció, tant per Govern com pels comuns”, fins i tot si els pisos es volen dedicar al lloguer.

Des dels grups de la majoria, en canvi, han volgut defensar que aquesta inquietud ciutadana fa temps que la segueixen i que han pres mesures. Ara, però, demanen temps perquè es puguin veure els resultats. “Som conscients que és una problemàtica importantíssima i a l’ordre del dia de la nostra societat i de la dels països veïns”, ha remarcat el parlamentari liberal, Marc Magallon, que defensa que “l’Institut de l’habitatge ha de ser el punt de partida per posar fil a l’agulla”, al mateix temps que remarca que “hem dit molts cops que no és un problema que es resolgui en quatre dies; cal anar ficant pedres perquè s’acabi solucionant”.

De forma similar s’expressa, des de Demòcrates, Carles Enseñat. “Compartim aquesta preocupació i, per això, estem fent accions, com ara prorrogar un any més les mesures pel lloguer i haver posat l’opció d’allargar els contractes per cinc anys”, ha indicat, tot defensant que són actuacions que “van en la línia de buscar solucions reals”. A banda, ha posat en relleu que ja s’han creat l’Institut i el fons publicoprivat. “Són accions que no es fan d’un dia per l’altre, però van encaminades a donar resultats”, afirma.

Sobre la primera de les entitats, Enseñat ha volgut puntualitzar que “ha de buscar mesures però se li ha de donar temps”. Així, “serà l’òrgan que definirà la política en cada moment, tant quan manqui ofert, com ara, com si hi ha excés”.

Per la seva banda, Magallon també ha volgut remarcar una altra preocupació de la ciutadania: el trànsit. “Hem estat enganyats o mal acostumats durant aquest període de Covid”, ha apuntat, tot recordant que “prèviament ja hi havia problemes cada cap de setmana i en la circulació interna”. Per això, ha volgut trencar una llança a favor del projecte de transport per cable. “Malgrat ser una inversió molt important, pot ser una de les solucions. Cal ser valents perquè si no es pren cap mesura el país col·lapsarà. S’ha de fer un pensament ja”, ha assegurat.

Comentaris (4)

Trending