“Obligats” a estudiar si es pot impulsar el cultiu de cànnabis terapèutic

Carles Naudi, de Ciutadans Compromesos, apunta que aquesta pràctica agrícola pot “aportar molt a Andorra” en un discurs que, com la resta dels grups de la majoria, valida sense fissures el programa presentat per Espot

Enseñat, president del grup demòcrata, al seu escò del Consell General, la passada legislatura.
Enseñat, president del grup demòcrata, al seu escò del Consell General, la passada legislatura. DEMÒCRATES

La majoria que dona suport al Govern considera “una obligació” estudiar la possibilitat d’implantar el cultiu de cànnabis amb usos medicinals i terapèutics. Seria, ha explicat el conseller general de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, una forma de trobar un producte substitut del tabac. Ho ha remarcat durant la seva intervenció al Debat d’Orientació Política, on tant la formació massanenca com les bancades de demòcrates i liberals han expressat la “confiança” i el “suport” al programa presentat dimecres per Xavier Espot.

Naudi ha estat el primer a intervenir i, en línies generals, ha coincidit en el discurs dels altres dos grups de la majoria. El parlamentari massanenc ha remarcat que la crisi del coronavirus, i les accions impulsades des del Govern per mirar de pal·liar els seus efectes, tindran un cost important. “Una factura que haurem de pagar”, ha apuntat. I això no s’ha de fer “apujant els impostos”. Al contrari, segons ha afirmat, el que cal és “fer créixer l’economia i els llocs de treball i mantenint el nostre atractiu fiscal”.

Liberals i Demòcrates avancen que cal assolir acors i consensos per poder tirar enavant després de la crisi provocada pel coronavirus

Reactivar el teixit productiu suposa treballar en diferents àmbits. Entre ells, l’atracció d’immigrants “d’alt valor afegit” o d’empreses innovadores via el parc tecnològic que es vol crear a l’edifici que ocuparà la parcel·la on havia d’anar The Cloud. I, també, trobant nous productes rendibles per al sector agrícola, que permetin superar la progressiva desaparició del tabac. I aquí és on entra el cànnabis.

“Que quedi clar que parlem d’un ús medicinal i terapèutic”, ha remarcat, tot afirmant que “cal estudiar-ho per reformular el nostre model d’agricultura”. Naudi ha explicat que “una sola de planta pot generar 2.000 euros i es pot plantar quatre cops a l’any”. Per això, s’ha mostrat convençut que “és un sector que pot arribar a aportar molt a Andorra” i que “tenim l’obligació d’analitzar”.

Cànnabis a banda, el discurs dels altres dos grups ha estat molt similar. Així, tots han coincidit a destacar el bon funcionament del Govern de coalició. “Ha estat un encert; ha aportat pluralitat i estabilitat”, ha defensat el liberal Ferran Costa, que també ha volgut treure pit de la “bona gestió” de la crisi sanitària.

De fet, ha apuntat que el grau elevat de detecció de casos té el hàndicap de generar un cert temor a l’estranger, perquè es pot tenir la sensació que la situació a Andorra és molt pitjor. “Hem d’aprofitar qualsevol contacte internacional per fer divulgació de la gestió que hem fet i de la que s’està fent”, ha reclamat.

Els grups de la majoria fan una crida als comuns perquè ajudin a resoldre la problemàtica de l'habitatge

Una altra paraula comú en el discurs dels grups de la majoria ha estat “consens”. L’han mencionat tant Costa com el líder demòcrata, Carles Enseñat. Cal veure ara si, més enllà dels pactes d’Estat proposats per Espot hi ha disposició a ampliar-lo a més àmbits. “Tots nosaltres hem d’arribar a grans acords perquè els reptes que tenim al davant són molt importants”, ha indicat Costa, metre que el president del grup ‘taronja’ ha fet una crida a “treballar des de la cooperació, unint esforços i apartant els partidismes”, ja que “assolint grans acords és com tirarem endavant”.

També hi ha coincidència a l’hora de parlar de la necessitat d’afrontar la problemàtica de l’habitatge. Costa ha admès que “no hi ha una vareta màgica” però ha deixat clar que “treballem en eines per pal·liar la situació”, en referència a les futures lleis que crearan l’institut de l’habitatge i regularan els lloguers. Tot i això, Enseñat, tal com ja va fer Espot, ha fet una demanda perquè els comuns “s’hi ha d’implicar”. De fet, entre les propostes de resolució es presentarà una per instar a Govern que faci “accions de concertació” davant les corporacions parroquials per aconseguir aquesta col·laboració.

Comentaris (4)

Trending