Els ‘ministeris a l’ombra’ causen malestar dins de l’administració

Sectors funcionarials consideren que en no haver-hi limitació per al nomenament d’alts càrrecs més enllà dels ministres, Espot està teixint una xarxa àmplia de nous llocs per poder ‘col·locar’ afins

Sílvia Calvó durant la primera jornada de la sessió d'investidura.
Sílvia Calvó durant la primera jornada de la sessió d'investidura. Toni Solanelles

El nombre de ministeris està limitat a dotze. Però per a secretaries d’Estat i altres alts càrrecs de confiança al tomb de l’executiu no hi ha cap limitació. A partir d’aquesta premissa, el cap de Govern, Xavier Espot, està teixint una àmplia xarxa de càrrecs o nous llocs fins ara inexistents que estan generant cert malestar dins de l’administració. Sectors funcionarials denuncien que s’estan creant ‘ministeris encoberts’ o ‘a l’ombra’ per poder col·locar afins i donar-los ‘quota de poder’ tot i que no puguin entrar formalment en la nòmina de titulars ministerials.

Com a exemple de ‘ministeri a l’ombra’, les fonts consultades citen el departament que formalment com a secretaria d’Estat comandarà el massanenc David Forné i que liderarà Transició Energètica, Mobilitat i Transports. “Si en la conjuntura internacional actual i amb els elements específics que hi ha al Principat, aquestes àrees juntes no es pot considerar que constitueixen un ministeri, malament anem”, han indicat les fonts, que també ha ressaltat el fet que la immensa majoria de secretaries d’Estat que tindrà el nou executiu, com a mínim les més potents o, almenys, de nova creació, dependrà del propi cap de Govern.

“Espot no suporta que li portin la contrària, fer penjar d’ell directament àrees o carteres de molt pes específic és el mateix que voler portar ell directament el control”, indiquen les fonts, que no entenen ni veuen necessari havent aconseguit el compromís d’Imma Tor d’acceptar liderar el ministeri d’Afers Exteriors que hi hagi d’haver dues secretaris d’Estat amb competències en matèria de relacions internacionals. La secretaria d’Estat d’Afers Europeus continuarà capitanejant les negociacions amb la Unió Europea (UE) i, en principi, tindrà Landry Riba al capdavant.

Maria Ubach prenent apunts dimarts durant la primera jornada de la sessió d'investidura.
Maria Ubach prenent apunts dimarts durant la primera jornada de la sessió d'investidura. Toni Solanelles

Però també ocuparia una plaça de secretària d’Estat, en aquest cas de nova creació, la fins ara ministra d’Afers Exteriors Maria Ubach, segons que avança ‘Diari d’Andorra’. En aquest sentit, indiquen les fonts, és “una clara mostra que hi ha certs funcionaris que quan han ocupat certa posició els costa haver de retornar al seu lloc d’origen”. A banda, sense que Ubach hagi d’ocupar una ambaixada si finalment es materialitza la creació de la nova secretaria d’Estat, hi haurà una plaça més perquè se’n pugui disposar.

FEDA

El cas d’Ubach es repetiria en Sílvia Calvó. La fins ara titular de Medi Ambient, Sostenibilitat i Agricultura després de dos legislatures amb responsabilitats ministerials i una de prèvia com a consellera general tenia en l’horitzó la direcció general de FEDA. Aquest escenari hauria generat un malestar molt evident a l’energètica, on pel moment mai no s’ha aconseguit aprovar un conveni col·lectiu justament perquè no s’han acceptat les propostes que volia introduir Calvó, segons les fonts, i on es considera que hi ha enginyers altament capacitats per rellevar Albert Moles, el director general, si escau abans de la seva jubilació o quan el final de la seva carrera professional arribi.

El moviment contestatari dins de FEDA hauria frenat suposadament la designació de la fins ara titular de Medi Ambient, que es perfila com a cap de gabinet del cap de Govern amb una missió de suport clar en les tasques d’Espot però també de supervisió general d’altres departaments. Sílvia Calvó tindrà de número 2 la fins ara cap de comunicació de Govern, Creu Rossell.

Les fonts consultades han indicat que l’escenari plausible encara que fa de mal dir a tant temps vista és que Calvó conduirà el gabinet del cap de Govern fins que arribi la data de la jubilació de Moles, que també té no pocs opositors dins de FEDA perquè es considera que ha gestionat molt malament el seu relleu i ha deixat escapar -o ha fomentat la sortida- de professionals prou vàlids que durant anys han estat a FEDA. Quan a Moles li arribi el moment de jubilar-se, que es donarà durant aquesta legislatura que s’acaba d’iniciar, Sílvia Calvó ja estaria en posició de substituir-lo i Creu Rossell quedaria com a cap de gabinet atès que ja haurà anat fent el seguiment de tot plegat com a número 2 del departament.

Comentaris (18)

Trending