Marsol i Alain Cabanes lideraran la territorial demòcrata a Andorra la Vella amb suport liberal

L’exconseller comunal Víctor Pintos serà la quota ‘blava’ a la llista parroquial de la capital i tot plegat permet certificar l’acord global després d’una rebaixa de les exigències dels conservadors, que col·loquen Eva París de 2 a Sant Julià, rere Helena Mas

Conxita Marsol i Alain Cabanes formaran tàndem electoral, amb Víctor Pintos de primer suplent.
Conxita Marsol i Alain Cabanes formaran tàndem electoral, amb Víctor Pintos de primer suplent. arxiu

El comú d’Andorra la Vella tindrà una nova baixa. A banda de la ja anunciada de Conxita Marsol, Alain Cabanes acompanyarà la cònsol major, dilluns, a renunciar al càrrec. En aquest cas, el de conseller. Marsol i Cabanes formaran la parella de ball a la territorial demòcrata amb suport liberal. Perquè al final, la rebaixa de les pretensions ‘blaves’ i l’acomodació de noms demòcrates comportarà que hi hagi un acord en les tres parròquies on hi podia ser: a la capital, a Ordino i a Sant Julià de Lòria. Així les coses, Ester Vilarrubla serà la número 2 de la nacional taronja.

Si Marsol i Cabanes seran la dupla electoral, David Astrié i Miquel Canturri -que durant la jornada d’aquest dissabte també ha estat a un pas de plegar per anar a les generals- passaran a assumir el comandament comunal. Un, cònsol major, i, l’altre, el menor, seguint l’ordre establert en la candidatura que es va presentar el 2019 amb el suport als demòcrates, en aquell cas, d’SDP i uns liberals que a la llista territorial per a les eleccions generals del 2 d’abril hi situaran Víctor Pintos. Serà el primer suplent.

Els liberals han anat rebaixant les exigències i finalment s’haurien conformat, gairebé, amb què Demòcrates els garanteixi que podran formar grup parlamentari propi

Després de la rotunda negativa de Jordi Cerqueda a concórrer als comicis, el promotor constructiu i exconseller comunal era l’únic cartutx de què disposava Liberals per poder-se integrar a la candidatura. Per arribar a una entesa, els liberals han hagut d’acceptar rebaixar una posició a la llista. Amb Cabanes, Alain, de dos, Marsol se sent prou còmoda. I si mai la candidatura aconsegueix la victòria i Demòcrates governa, molt probablement la cònsol serà ministra i Pintos esdevindrà conseller general.

Aquest seria el joc. Perquè els liberals han anat rebaixant les exigències i finalment s’haurien conformat, gairebé, amb què Demòcrates els garanteixi que podran formar grup parlamentari propi. I si no ho fan amb efectius propis, rebrien el suport d’alguns dels parlamentaris taronges. Això sempre que els Demòcrates assoleixin la governabilitat. Marsol i Sandra Codina, si aconsegueixen la victòria territorial a Andorra la Vella i Ordino, podrien assumir un ministeri i, s’ha dit, Víctor Pintor i, per la via ordinenca i també com a primer suplent, Marc Galabert esdevindrien consellers generals.

I això sense oblidar que l’acord, que de ben segur se segellarà, suposa, també, disposar del segon lloc de la candidatura parroquial de Sant Julià de Lòria. Helena Mas serà la candidata sí o sí en aquesta circumscripció. I la persona triada com a segona de la llista, assumint el lloc inicialment previst per a Joan León, és Eva París, de les poques persones que s’ha mantingut des de fa anys fidel a Liberals i molt propera a Jordi Gallardo.

Astrié i Canturri seran els cònsols de la capital i Ester Vilarrubla, si no hi ha canvis, serà la número 2 de la llista nacional rere Espot

París va formar part de la llista comunal d’Unió Laurediana el 2011 quan la formació de Sant Julià estava vinculada a Liberals hereu de l’antic PLA. Aquesta col·laboradora educativa amb formació en comptabilitat i també en educació infantil va acabar sent durant uns mesos consellera de Social al comú. París va agafar el relleu, el febrer del 2015, de Josep Majoral quan va plegar de la corporació per liderar la territorial d’Unió Laurediana per a les generals.

Eva París va formar part de la següent llista de la formació laurediana en les comunals del 2015, aquells comicis en què la candidatura llavors liderada per Joan Albert Farré i Rossend Duró va perdre davant Josep Miquel Vila i Julià Call. I el 2019 va estar situada en el cinquè lloc de la candidatura nacional liberal que encapçalava Jordi Gallardo. Ara farà tàndem amb Helena Mas.

Captura de pantalla 2023 02 11 a las 23.52.50
Helena Mas i Eva París.

Pintos i Galabert com a primers suplents a Andorra la Vella i Ordino, i París com a segon de la llista laurediana permeten segellar el pacte demòcrata-liberal. L’acord taronja-blau està tancat del tot. Si hi ha serrells, són minúcies.

Comentaris (19)

Trending