Els grups de la majoria demanen que es publiquin els ‘contractes Costa’ per acabar amb la polèmica

Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos entren una pregunta al Govern en relació a les adjudicacions en matèria lingüística perquè sigui resposta per escrit i així “es vegi que no hi ha res d’amagat”

Carles Naudi, Carles Enseñat i Ferran Costa abans d'iniciar-se la compareixença on van explicar que es feia la demanda.
Carles Naudi, Carles Enseñat i Ferran Costa abans d'iniciar-se la compareixença on van explicar que es feia la demanda. Toni Solanelles

“Voluntat d’acabar amb aquesta espècie de núvol” i deixar clar que “no hi ha res amagat i no hi ha hagut, com deia la senyora Montaner, caramels”. Amb aquesta intenció els tres grups parlamentaris que donen suport al Govern han entrat una pregunta sobre les adjudicacions en matèria lingüística que l’executiu haurà de respondre de forma escrita. Es tracta de fer públics els contractes que s’han atorgat a l’empresa Inlingua, vinculada al conseller general liberal Ferran Costa.

Tot plegat és la reacció de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos (CC) davant la resposta donada pel Govern a una pregunta feta per la parlamentària no adscrita Carine Montaner, que ha comportat, contra la idea que tenia la consellera, que no s’hagin publicitat els contractes a Inlingua al Butlletí al Consell General. “Jo sóc el primer interessat a fer un exercici de total transparència, que tot sigui públic”, ha afirmat Costa en la compareixença conjunta per anunciar l’actuació parlamentària.

El president del grup liberal assegura que “jo sóc el primer interessat a fer un exercici de total transparència, que tot sigui públic”

El president del grup liberal, que ha mantingut un paper secundari en la roda de premsa, liderada pel demòcrata Carles Enseñat, ha reconegut que la decisió inicial de l’executiu davant la qüestió plantejada per Montaner “podia contribuir més a la boira” i d’aquí que demanés als seus companys de viatge polític reclamar la publicació de les adjudicacions que, ha recordat Enseñat, han estat objecte de concurs públics amb “concurrència i transparència” i, per tant, “tot ha estat publicat ja i si fan vostès l’esforç de buscar-ho ho trobaran”.

El president del grup demòcrata i el de CC, Carles Naudi, han exposat els diversos formats que tenen els parlamentaris per demanar explicacions i informació al Govern. I s’han desvinculat totalment de la resposta donada per l’executiu, tot recordant que amb anterioritat a la pregunta amb resposta escrita, Carine Montaner ja havia fet una demanda d’informació que se li va completar degudament. “No hi ha problema amb que sigui pública aquesta informació”, ha dit Enseñat tot insistint que “ja avui en dia és pública”.

Carine Montaner.

Relacionat

Indignació de Carine Montaner amb una argúcia del Govern per evitar publicar uns contractes

El líder parlamentari demòcrata ha actuat com a portaveu dels grups de la majoria -s’ha evitat que Costa s’expressés massa per no incórrer en cap ‘falta’ que pugui perjudicar-lo en el procés penal obert amb Carine Montaner- i ha justificat la pregunta formulada per les tres formacions per tal de defensar “l’honorabilitat” de Ferran Costa i “acabar amb aquesta boira que algun conseller general intenta fer veure que hi ha”. La manera de procedir ara dels grups de la majoria, vista la situació, “és lícita i legítima”, ha remarcat Enseñat.

CONTRACTACIONS I JUDICIALITZACIÓ

El president del grup demòcrata ha recordat que els polítics que alhora són empresaris tenen el dret de participar en els concursos públics sempre que no depengui d’ells la decisió de l’adjudicació. Sempre que “no hi hagi autocontractació”, ha dit Enseñat. “Si volem que cap empresari, cap autònom, cap treballador per compte propi pugui contractar amb l’administració” si ostenta alhora algun càrrec polític, s’impediria que tot un sector poblacional pugui “accedir a la política”. I, en conseqüència, seria “anar molt lluny i tancar les portes” a tot un sector professional, poblacional, a dedicar-se a l’activitat política i deixar-ho gairebé tot en mans del funcionariat.

Ferran Costa durant la compareixença.
Ferran Costa durant la compareixença. Toni Solanelles

Enseñat també ha estat l’encarregat de negar, en certa manera, que la judicialització d’unes manifestacions i una actuació de Carine Montaner per part de Ferran Costa sigui el generador de la boira a la qual al·ludia el president del grup demòcrata. Evidenciant, com ha dit el conseller general liberal que “la coalició està del tot consolidada i benavinguda”, Carles Enseñat ha vingut a dir que Carine Montaner va fer “unes manifestacions molt fortes sobre l’honorabilitat d’un conseller general”, alhora que va usar informació reservada.

Segons el parlamentari demòcrata, “malgrat que els consellers generals ho som les 24 hores del dia”, quan Montaner va insinuar que Costa s’aprofitava del càrrec per obtenir contractes per a la seva empresa, ho va dir, al seu entendre, no pas sota l’empara del barret parlamentari perquè aquelles insinuacions “no feien cap bé al país ni beneficiaven a cap ideologia política concreta”. Davant d’això, Ferran Costa hauria dit “fins aquí hem arribat” després de “pensar-ho durant força temps i de manera ponderada”.

Comentaris (19)

Trending