Indignació de Carine Montaner amb una argúcia del Govern per evitar publicar uns contractes

La consellera no adscrita havia demanat que l’executiu posés per escrit la relació d’adjudicacions fetes des del 2015 a l’empresa Inlingua, vinculada al liberal Ferran Costa, parlamentari amb qui manté una guerra oberta que ha arribat als tribunals

Carine Montaner.
Carine Montaner. ARXIU

La consellera general no adscrita Carine Montaner s’enfila per les parets. El motiu? Un nou capítol de l’enfrontament que manté amb el liberal Ferran Costa. I l’argúcia que s’ha tret de la màniga el Govern per no respondre públicament a una pregunta formulada per la parlamentària, que pretenia que es publiqués al Butlletí del Consell General tota la relació de contractes i adjudicacions fetes per l’administració central a l’empresa Inlingua des del 2015. Com que la informació l’executiu ja li havia donat a Montaner per una altra via, ha evitat publicitar-la.

Montaner ja ha anunciat a la síndica general, Roser Suñé, que farà arribar el seu malestar formalment per escrit. Que no pot ser que el cap de Govern, Xavier Espot, no li hagi respost allò demanat. I és que la parlamentària no adscrita va fer una doble demanda. En primer lloc va sol·licitar, sempre sota l’empara del reglament parlamentari, la documentació relativa als contractes entre el Govern i Inlingua des del 2015. Després va fer una pregunta d’idèntic rerefons. La diferència, en virtut dels mecanismes parlamentaris, rau en com es lliura la informació. La documentació es tramet estrictament al conseller sol·licitant. La resposta a una pregunta escrita es publica al Butlletí del Consell General i és d’accés general.

L’executiu s’escuda en què ja va fer arribar la documentació a la parlamentària per no respondre ara la pregunta que havia de tenir una resposta publicada al Butlletí del Consell General

En el marc de l’enfrontament entre Montaner i Costa que ara mateix tramita el Tribunal de Corts en forma de querella del segon contra la primera, justament, per haver insinuat, entre altres coses, que potser el liberal es beneficia del tràfic d’influències, la parlamentària no adscrita pretenia que la ciutadania pogués llegir sense contemplacions la relació de contractes atorgats a Inlingua, vinculada com és de domini públic a Costa. La documentació sol·licitada se li va entregar fa unes setmanes a Montaner. Però el Govern ha evitat respondre la pregunta en els termes que pretenia la consellera.

El cap de Govern, Xavier Espot, al·ludeix en la resposta, justament, al fet que ja va enviar la documentació sol·licitada. “He de comunicar-vos que atesa la coincidència de les dades sol·licitades a la demanda d’informació formulada per la M. I. Sra. Carine Montaner Raynaud, registrada amb el núm. 23 i que ja va estar resposta el passat 22 de febrer, us comuniquem que no disposem de cap altra informació que la que ja ha estat lliurada.” Per tant, no s’informa de res més i no té sentit publicar al Butlletí del Consell General que no hi ha novetats al front.

LA REACCIÓ

Montaner no ha trigat ni tres minuts en rebre la resposta aquest dijous per muntar en còlera. “Des de quan un cap de Govern tria de contestar o no a una pregunta parlamentària ? Això és democràcia? Quin respecte hi ha pels representants del poble? Cap en aquesta legislatura. Contestar a una pregunta parlamentària és el deure de l’executiu encara que la pregunta no agradi. On està la transparència, paraula tan repetida per la majoria i defensada pel cap de Govern? Lamentable i vergonyós com tantes altres coses d’aquesta legislatura.”

“Els senyors del Govern no han entès que el Consell General és la veu del poble i que són els consellers que tenen el rol de controlar l’executiu. Quines coses volen amagar?”

La parlamentària ha explicat que va fer la doble pregunta per protegir-se legalment d’una banda i per transparència pública. “Una demanda és pel conseller i pot rebre la resposta a la demanda fora del període de sessió…. en canvi el conseller no pot rebre la resposta a una pregunta fora del període de sessions”. Montaner admet que “jo necessitava la informació pel tribunal” en el marc de la querella interposada per Costa “i vaig fer la pregunta amb resposta pública per transparència a la ciutadania i per tal que no m’acusessin de filtració de la demanda a la premsa”.

És a dir, que publicant tota la relació de contractes com hauria estat el cas que el Govern hagués respost la pregunta escrita, ja s’hauria sabut tot el que hi pogués haver, mentre que si ara apareix aquesta mateixa informació que no ha estat publicada com hauria, totes les mirades es dirigiran cap a Montaner que és qui disposa de la documentació i qui té interès en què es publiciti. En fi: “Que ja n’hi ha prou”, deia la parlamentària molt enfada. Però molt.

carine

“Els senyors del Govern no han entès que el Consell General és la veu del poble i que són els consellers que tenen el rol de controlar l’executiu. No contesten per l’afer BPA als consellers de l’oposició, no donen informació sobre els crèdits tous… i ara tampoc no responen per escrit a una pregunta sobre el conseller Costa per fer públic totes les adjudicacions rebudes des del 2015 i fins ara”, afirma indignada una Montaner que finalitza amb una pregunta: “Quines coses volen amagar?”

Comentaris (17)

Trending