Govern només accepta flexibilitzar l'accés a la nacionalitat i es tanca en banda per la doble

El cap de l'Executiu, Xavier Espot ha afirmat que caldria reformar la Constitució i recorda que els andorrans no són la població majoritària

Comentaris

El cap de Govern Xavier Espot abans d'una sessió de Consell.
El cap de Govern Xavier Espot abans d'una sessió de Consell. DEMÒCRATES

El cap de Govern, Xavier Espot s'ha mostrat més partidari de flexibilitzar l'accés a la nacionalitat abans que de la doble nacionalitat "perquè caldria modificar la Constitució". Ho ha justificat pel fet que la població andorrana representa només el 30% de la total. Ha anunciat que un curset substituirà l'exàmen d'assimilació. Des de Ciutadans Compromesos, el seu president Carles Naudi ha recordat que la Constitució només accepta una nacionalitat. Pel liberal Ferran Costa, el que cal "és posar en valor el nostre passaport".

Judith Salazar ha preguntat sobre dues recomanacions, de França i Espanya, relatives a la nacionalitat/dret de vot, en el marc de l’avaluació d’Andorra en l’Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides. Espot ha contestat que per "motius obvis", tenint en compte la Constitució i el posicionament de la majoria parlamentària quant a la nacionalitat i dret de vot, algunes recomanacions han estat rebutjades i altres parcialment valorades. "Són recomanacions puntuals que alguns països han fet. Aquest Govern sempre ha apostat pel multilateralisme i el treball exemplar i constant als organismes internacionals".

Per Salazar, però, "atendre les recomanacions estrangeres seria bo diplomàticament per les demandes andorranes a l'exteriors" mentre que Espot ha opinat que "no hi ha cap requeriment en els àmbits a debat i que, en tot cas, emmirallar-se no vol dir mimetitzar-se amb altres països la idiosincràsia dels quals és totalment diferent".

El conseller socialdemòcrata, Carles Sánchez ha opinat que potser caldria facilitar l'accés a la nacionalitat andorrana. "No seria millor facilitar l'accés a la nacionalitat, ja que no és un carnet com el d'un club tancat, i que permet fer créixer un país?", ha dit. Per Espot, "no podem emmirallar-nos en altres països que són molt diferents, no esborrarem del mapa tot allò que ens defineix, ja que la seva normativa no tindria el mateix impacte a Andorra que la que pot tenir a França o Espanya. Si a Andorra hi hagués doble nacionalitat, el 90% dels ciutadans la tindrien, i així ser nacional seria simbòlic i, a més, pel que fa al vot resident hauria de ser recíproc"

En l'àmbit dels organismes internacionals i del multilateralisme, Salazar ha fet una altra pregunta sobre l'anàlisi del Govern de la possibilitat de signar i ratificar les disposicions pendents de la Carta Social Europea revisada. El cap de Govern, Xavier Espot ha explicat que tots els països del Consell d'Europa s'han queixat del "feixuc" sistema de seguiment i monitoratge d'aquesta Carta. "S'està fent un procés de revisió i s'esperarà a veure com s'implementa per decidir si es fa un pas endavant".

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending