Govern insisteix que “seria molt aconsellable” un ‘coadjutorat’ per preparar el relleu de Vives

Espot assegura que l’executiu no disposa de cap informació en relació a un possible successor de l’arquebisbe d’Urgell i, per tant, Copríncep d’Andorra

Xavier Espot durant una trobada amb l'arquebisbe i Copríncep, Joan-Enric Vives.
Xavier Espot durant una trobada amb l'arquebisbe i Copríncep, Joan-Enric Vives. SFGA

Oficialment, almenys que es vulgui reconèixer públicament, el Govern no té cap informació en relació amb el possible relleu de l’arquebisbe d’Urgell i, per tant, futur Copríncep d’Andorra. De fet, l’hora de la jubilació tot i que proper encara no ha arribat per a Joan-Enric Vives. Ara bé, l’ombra d’un coadjutor s’escau al tomb de la diòcesi urgellenca malgrat que el principal aspirant al càrrec, el fins fa poc bisbe auxiliar de Barcelona Sergi Gordo, ha estat enviat a Tortosa.

Amb tot, el cap de l’executiu, Xavier Espot, a preguntes de l’Altaveu durant la compareixença informa a AINA, ha reconegut que “seria molt aconsellable un sistema com el que es va instal·lar en el seu moment, un període de convivència”. Per ara, no hi ha candidats disponibles i Gordo, segons Espot, era només una possibilitat indicada pels vaticanistes i que ja sembla clar que no serà real.

El mandatari governamental ha recordat que l’elecció de bisbe per a Urgell és una competència exclusiva del Sant Pare, del Vaticà, i per la repercussió política que té en relació amb Andorra, i a partir de l’establiment del Concordat, l’única obligació que té el Papa és informar les institucions andorranes just abans de la publicitació de la designació. Poc més. Se sap, però, que alguna que altra consulta prèvia i que el fet que aquesta legislatura s’hagi creat un ministeri de Relacions Institucionals no és en va. Ladislau Baró té com un dels encàrrecs, justament, mirar de travar una bona successió.

Espot ha fet vots perquè “s’intenti trobar el perfil idoni no només de bisbe” sinó també en relació a les vinculacions polítiques amb Andorra que el cap de la diòcesi d’Urgell ha d’acabar tenint amb el Principat. El cap de Govern està convençut, també, que el Vaticà serà sensible a situar una persona catalanoparlant o que, com a mínim, en molt poc temps, si fos algú de fora de l’entorn de la Tarraconense, pugui expressar-se fluidament en català.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending