Els avortaments fora d’Andorra tindran cobertura sanitària pública abans que acabi la legislatura

Espot admet que no poder interrompre l’embaràs “és un dèficit” que té el país però explica que s’està treballant en una solució per despenalitzar la situació i ampliar l’acompanyament que l’administració fa a les dones, inclòs el rescabalament de les despeses per part de la CASS

Xavier Espot durant l'acte d'aquest vespre a la sala Valireta d'Encamp.
Xavier Espot durant l'acte d'aquest vespre a la sala Valireta d'Encamp. Toni Solanelles

Sempre que es practiquin fora d’Andorra, perquè dins del país no estaran permesos, els avortaments tindran cobertura sanitària pública abans que s’acabi la legislatura. Aquesta és la solució i l’horitzó amb el qual treballa el Govern. La solució amb la que es treballa de comú acord amb les altres institucions que han de donar el vistiplau a l’escenari referent a la interrupció voluntari de l’embaràs porta associat un increment de l’acompanyament que fa l’administració a les dones, inclòs el rescabalament de les despeses per part de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS).

Així ho ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, durant la reunió pública sobre l’acord d’associació amb Europa que s’ha celebrat aquest vespre a la sala Valireta d’Encamp. Una vegada iniciat el torn de preguntes després d’una introducció inicial per part del principal mandatari governamental andorrà i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea (UE), Landry Riba, la primera pregunta ha anat, paradoxalment o no, sobre l’avortament. Una de les assistents a la reunió ha destacat que “aquí s’ha parlat molt d’economia però no s’ha parlat de quelcom molt important com és l’avortament, que és un gran dèficit que tenim en relació amb Europa”.

Espot assegura que “som conscients que hi ha un dèficit” i ha afegit encara que “constitueix un dèficit des de la perspectiva del dret de les dones i la perspectiva que defensem de la plena igualtat entre els homes i les dones”

Lluny de defugir la qüestió, Espot l’ha abordat assegurant que el tema era prou important per dedicar-li una estoneta. I li ha dedicat. El mandatari governamental ha deixat clar que no pas totes les matèries estan “incloses dins l’acord d’associació” i que “hi ha qüestions que abasta i qüestions que no abasta”. Espot ha reconegut que “som conscients que hi ha un dèficit” i ha afegit encara que “constitueix un dèficit des de la perspectiva del dret de les dones i la perspectiva que defensem de la plena igualtat entre els homes i les dones”, però “hem de ser conscients que tenim una estructura institucional” que “no és una idea romàntica” i que no permet “una solució tan salomònica” com la que poden haver adoptat altres estats europeus.

El cap de Govern ha recordat que el cap d’Estat d’Andorra està format per “dues institucions que són més poderoses que Andorra mateix i que ens obren moltes portes”, per evidenciar com d’important és mantenir el sistema institucional, donant a entendre sense embuts que “si una cau, l’altra cau”. Per això cal cercar, i s’està duent a terme, “un diàleg serè i discret” per trobar una solució “compassada”, tot recordant que malgrat el que estableixi actualment el Codi penal “no s’acaben incoant processos penals”. Però cal avançar també des del punt de vista legal.

Es treballa en “un sistema que permeti despenalitzar” la interrupció de l’embaràs a tots nivells i a tots els efectes per tot quant succeeixi fora d’Andorra i que “hi hagi un acompanyament encara més ampli i més complet des de l’administració”

Així les coses, es pretén “un sistema que permeti despenalitzar” l’avortament a tots nivells i a tots els efectes per tot quant succeeixi fora d’Andorra i que “hi hagi un acompanyament encara més ampli i més complet des de l’administració” cap a les dones que hagin o vulguin interrompre l’embaràs, incloent que "des de l’erari públic” es satisfacin els costos necessaris. Espot ha deixat clar que es pretén que avortar fora d’Andorra “no tingui cap conseqüència penal” i, a més, quan escaigui, “això serà rescabalat per la nostra seguretat social”. I tot plegat hauria d’arribar “abans d’acabar la legislatura”

Una vegada finalitzat l’acte, Espot ha confirmat a l’Altaveu que efectivament s’està treballant perquè qualsevol solució que es doni a aquesta qüestió porti una cobertura sanitària pública. Ha reconegut el cap de Govern que encara no està establert si hi ha d’haver alguns criteris o algunes fórmules de copagament i menys encara quins haurien de ser. Però que sí que el que hi ha sobre la taula és que l’Estat, d’una manera o altra, rescabali la dona del cost d’un avortament.

Xavier Espot ha donat a entendre que els contactes que s’estan fent van avançant encara que sigui de manera molt discreta i que s’està cercant l’encaix de totes les peces, per tant encara no està jurídicament definit com es farà perquè quedi clar que en territori andorrà no es podran practicar avortaments però fora d’aquí qualsevol ciutadana podrà interrompre l’embaràs amb el suport i acompanyament de l’administració. 

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending