El gir a la dreta a Espanya porta Sánchez a convocar eleccions el 23 de juliol

El president espanyol anuncia de sorpresa un avançament electoral després que PP i VOX hagin esdevingut els grans vencedors de les eleccions municipals i autonòmiques d’aquest diumenge

Pedro Sánchez durant l'anunci d'aquest matí.
Pedro Sánchez durant l'anunci d'aquest matí. AGÈNCIES

El president espanyol, el socialista Pedro Sánchez, ha anunciat de sorpresa aquest matí que avança les eleccions generals inicialment previstes per al desembre i ara se celebraran el 23 de juliol, quan farà tres setmanes que Espanya ostentarà la presidència europeu. Els resultats obtinguts per la dreta i per la ultradreta espanyola en els comicis municipals i autonòmics d’aquest diumenge han estat el detonador de la decisió de Sánchez, que ha vist com el PSOE s’ha enfonsat a les urnes.

Sánchez, en una compareixença sense preguntes a la Moncloa, ha explicat que després de reunir-se amb el cap d’Estat espanyol, el rei Felip VI, creu que la manera més “infal·lible” de saber què pretén la ciutadania després que aquest diumenge hagi quedat clar que “moltes administracions configuraran noves majories” és que els electors puguin decidir qui cal que lideri l’Estat espanyol. Pedro Sánchez s’ha mostrat molt seriós. Els ajuntaments sorgits de les eleccions d’aquest diumenge es constituiran el 17 de juny. Poques setmanes després s’iniciarà la campanya electoral per a les generals del 23 de juliol.

Espanya, amb el líder del PSOE al davant, assumirà la presidència europea l’1 de juliol. Més enllà dels resultats d’aquest diumenge, que evidencien que hi haurà un clar tomb cap a la dreta a la immensa majoria de comunitats autonòmiques espanyoles, hi ha diverses lectures que es poden fer de l’anunci de Sánchez. Entre altres coses, que vol aprofitar l’enfonsament encara major que el del PSOE de Podem i així que els socialistes puguin aglutinar tot el vot d’esquerra i centre-esquerra i mirar d’enganxar amb els pixats al ventre el PP d’Alberto Núñez Feijooo.

L’anunci de Pedro Sánchez pot entendre’s com el fet que ha llegit els resultats d’aquest diumenge com una moció de censura a la política del govern espanyol i a la política de pactes del PSOE. La maniobra del president espanyol, segons les primeres reaccions, es veu com a molt arriscada. Però una de les poques sortides que li quedaven al secretari general socialista per mirar de frenar la caiguda i intentar remuntar. Sánchez ha atribuït l’escenari electoral d’aquest diumenge a les conseqüències econòmiques derivades de la pandèmia i de la guerra a Ucraïna.

Comentaris (9)

Trending