L'FMI confirma la previsió de creixement d'Andorra per al 2022 en un 7,1%

Entre els punts febles hi ha el sistema de pensions i l'equilibri entre l'endeutament i la capacitat d'impulsar el creixement del país

Jover i Ballestà explicant l'informe de l'FMI.
Jover i Ballestà explicant l'informe de l'FMI.

Andorra s'ha sotmès aquests darrers dies a la segona avaluació del Fons Monetari Internacional (FMI) on es mira el creixement econòmic i les perspectives de futur. En aquest sentit, han confirmat les previsions de creixement de Govern i per aquest 2022 el situa en el 7,1%, destacant la bona recuperació que està tenint després de la Covid-19. Com a punts febles hi ha les pensions, la diversificació econòmica o la resiliència bancària.

El Fons Monetari Internacional ha realitzat la segona avaluació a Andorra sobre el creixement econòmic i les perspectives de creixement. En aquest sentit, el ministre de Finances, Eric Jover, ha indicat que el 2021 s'han "trobat un creixement més gran de l'esperat" amb un 8,9% del PIB real, així com que les condicions del mercat laboral han millorat i que el Principat té una de les taxes d'atur més baixes d'Europa. Tot això, han rebaixat, en dues dècimes, la previsió del creixement per aquest 2022 i el situa en el 7,1% en valor nominal, respecte al 7,3% que havia previst l’executiu.

Una diferència insignificant que Jover ha atribuït a la inflació i els últims esdeveniments internacionals que han disparat el preu de l’energia. Precisament, sobre aquest aspecte, des de l’FMI han volgut ressaltar que s’ha pogut contenir “més que als països veïns gràcies als contractes a llarg termini amb proveïdors d’energia estrangers”.

Tot i això, també hi ha punts febles i en els quals ha de seguir treballant l'executiu. En aquest sentit, des de l'organisme internacional consideren que "existeix una àmplia evidència de l'existència de bretxes d'inversió en tots els sectors, per la qual cosa la capacitat fiscal disponible podria aprofitar-se per augmentar la inversió pública", tot i mantenir-se més anys en números vermells, per ajudar als sectors a reactivar l'economia. En aquest sentit, Jover ha afirmat que aquest aspecte ha generat "debat", però que, per al moment, prefereixen ser "prudents i que l'Estat pugui recuperar una bona posició d'endeutament". De fet, s'espera que "la ràtio d'endeutament disminueixi ràpidament fins als nivells prepandèmics després de 2022, assolint l'objectiu de la regla fiscal d'un 40% del PIB l'any 2024".

Altres punts que l'ens internacional insta al Govern a treballar és en la reforma de pensions per tal de garantir-ne la sostenibilitat, així com la diversificació econòmica, les polítiques financeres per augmentar la resiliència del sistema bancari del país, l'habitatge o per evitar la corrupció i finançament del terrorisme, on el paí haurà de fer una modificació legislativa per donar cabuda al conveni de les Nacions Unides contra la corrupció. Amb totes aquestes, però, l'FMI destaca la reserva internacional que s'han realitzat des de l'Executiu des de la seva admissió el 2020. Jover ha indicat que Andorra ha situat una reserva internacional en valor de 100 milions d'euros al Banc d'Espanya, a la qual cal sumar l'accés del Principat als "drets especials de gir (DEG)" -una reserva exclusiva per als membres de l'FMI- amb valor de 96 milions d'euros. A aquestes accions ja realitzades, cal sumar-hi altres accions que estan treballant des de l'Executiu "com la del Banc de França, i alguna més amb d'altres països" que haurien de fer augmentar aquestes reserves internacionals com recomana l'organisme.

Aquestes són les principals conclusions de l'informe preliminar dels avaluadors de l'FMI a partir de les 32 de reunions amb responsables de l'Administració general, de parapúbliques, així com amb el sector privat i financer d'Andorra. El definitiu, com ha apuntat el secretari d'Estat d'Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, "s'espera per abans de l'estiu". La relació amb l'organisme internacional, però, viurà un nou capítol ben aviat, ja que hi ha previst que una delegació andorrana es desplaci a Washington per assistir a les reunions de primavera de l'FMI on a banda de participar en les trobades, també esperen poder dur a terme reunions bilaterals amb altres països i intercanviar experiències i veure les mesures que apliquen.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending