Espot surt al rescat de la independència de la fiscalia: “Té àmplia autonomia i àmplies atribucions”

El cap de Govern respon indirectament a les insinuacions de Carine Montaner alhora que assegura que cal fer més actuacions per evitar que hi hagi “tan contraban” al tomb del Pas de la Casa

M

M. Prat / T. Solanelles

Comentaris

El cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs a l'acte de la Cambra de Comerç.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs a l'acte de la Cambra de Comerç. CAMBRA DE COMERÇ

El cap de Govern, Xavier Espot, ha sortit al rescat de la independència de la fiscalia aquesta tarda després que la consellera general Carine Montaner recordés que el fiscal general, Xavier Sopena, ocupava el novè lloc en la llista demòcrata per a les eleccions generals de l’any passat. Espot ha recordat que el ministeri públic “té àmplia autonomia i àmplies atribucions” i el Govern “no li pot donar instruccions en un cas determinat”. El mandatari governamental s’ha referit al judici contra Montaner en acabar-se l’acte oficial del trentè aniversari de la Cambra de Comerç, on també ha parlat de les noves taxes sobre el tabac i la incidència del contraban.

Respecte del judici a la parlamentària d’Andorra Endavant, i després de manifestar que “no recordo quin va ser el meu sentiment en aquella època” quan va saber els emoluments que cobrava Ferran Costa perquè “prou feina tenia jo per haver-me d’encarrega del que es feia ja no al Consell General sinó en un grup parlamentari”, Espot ha afirmat que “passi el que passi” en la resolució respecte del judici celebrat aquests dos darrers dies, “ple respecte per a les decisions judicials, decideixin el que decideixin. No em correspon opinar” sobre el que puguin resoldre els tribunals. 

També ha trencat una llança en favor de la independència de la fiscalia quan ha afirmat que “es pensa que el Govern té una capacitat d’incidència en l’actuació de la fiscalia perquè s’emmirallen en el que passa en països veïns”. Però ha recordat que Andorra disposa d’un dels “sistemes més restrictius” a partir d’una Llei del ministeri fiscal que ha recordat que ell mateix va impulsar reformar quan era ministre d’Interior i Justícia per tal que el Govern només pugui donar directrius sobre “política criminal general i per escrit”, amb la qual cosa gaudia d’una “àmplia autonomia i àmplies atribucions”.

Carine Montaner en sortir de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Montaner dispara contra la fiscalia: “M’ha sorprès que vingués el número 9 de la llista demòcrata”

Xavier Espot responia d’alguna manera al fet que a la processada Carine Montaner l’hagi acusat en representació del ministeri públic algú que va concórrer a les eleccions generals amb la formació demòcrata. Més quan, ha explicat la presidenta d’Andorra Endavant, durant la instrucció del seu cas han estat altres fiscals, en aquest cas adjunts i encara en actiu, els que han intervingut en les diligències i en la firma de la qualificació provisional que aquest dimecres s’ha elevat a definitiva. En tot cas, Espot ha assegurat “respectar les decisions que acabi adoptant el tribunal. El que facin per mi estarà bé”.

TABAC

També s’ha referit el cap de Govern a l’increment de la taxa sobre el tabac que s’aprovarà, a raó d’un 6%, aquest dijous al Consell General. Espot ha assegurat que aquest augment “és un element més, no és la recepta miraculosa”, per mirar d’atenuar el volum de contraban que aparentment hi ha al costat francès. Com a mínim, “no deixem que s’eixampli el diferencial intentant evitar que hi hagi tan contraban”. Amb tot, però, “no és suficient” i aquesta decisió s’haurà de veure acompanyada per altres mesures.

Quan se li ha demanat quines mesures caldrà adoptar per frenar les accions dels grups que fan aparentment contraban a la zona del Pas de la Casa, el mandatari governamental ha parlat de reforçar la cooperació policial i duanera, d’establir limitacions a l’hora de vendre o d’incrementar la traçabilitat en els mètodes de pagament. En tot cas, “un paquet de mesures que hem estat implementant i que continuarem implementant”

Comentaris (29)

Trending