Espot avalua avançar els comicis i fins i tot no optar a la reelecció per la fractura governamental

La bona relació del cap de Govern amb el sector liberal trontolla i el mandatari, que veu com s’acumulen els problemes, tem sortir esquitxat per alguna decisió inadequada dels socis polítics

Xavier Espot en una reunió recent de l'executiva demòcrata.
Xavier Espot en una reunió recent de l'executiva demòcrata. DEMÒCRATES

“Si pogués plegar ara, plegaria.” El cap de Govern, Xavier Espot, no les té totes. Després de dos anys llargs de pandèmia, tot un seguit de complicacions que té sobre la taula l’estan desgastant de tal manera que no només està avaluant d’avançar les eleccions sinó que fins i tot no té clar ara mateix optar a la reelecció. Cert que no és el primer cop que li passa pel cap ‘abandonar’, però el fet d’estar cada vegada més a prop d’una contesa electoral fa que qualsevol plantejament que pugui fer Espot prengui ara més força. 

I més encara quan el clima governamental és cada vegada més complicat. La reunió del consell de ministres d’aquest dimecres hauria estat un clar exemple de la tensió que es viu al gabinet ministerial. Hi hauria hagut crits i soroll. Retrets i un dinar que no s’hauria pas posat bé a tots els comensals. Les fonts consultades no han pogut concretar el motiu que hauria fet esclatar el conflicte aquest dimecres. De fet, indiquen les fonts, ara mateix hi ha tants fronts oberts que qualsevol espurna hauria pogut haver encès el foc. A més, es va donar el cas que aquest dimecres es va notificar la sentència sobre el cas del vel.

S’és conscient, encara que no s’admet públicament, que com a mínim el ministeri d’Educació ha fet poc menys que el ridícul amb el cas dels dos infants andorrano-marroquins. Però hi ha molts altres dossiers calents calents. Des del multifuncional a la cartera de serveis sanitaris passant, és clar, per unes dificultats econòmiques d’alta volada. El desgast és evident, indiquen les fonts, per molt que no hi hagi una alternativa clara ara mateix al davant. Però si s’articulés, tindria marge de maniobra. Camp per córrer. D’aquí que escurçar els terminis per impedir una organització de qualsevol projecte polític alternatiu és una possibilitat.

DESEMBRE

Però no és pas l’adversari el problema principal. Hores d’ara, fins i tot les diverses fonts demòcrates consultades, donen per fet que l’escenari més plausible per celebrar els comicis generals seria el desembre. Però el cansament i la decepció que persegueixen Espot estan fent plantejar a aquest avançar més encara les eleccions. I el malestar que hi ha dins de Govern en seria un dels motius i, sobretot, el distanciament que darrerament s’ha produït amb el sector liberal.

La reunió del consell de ministres d’aquest dimecres hauria estat un clar exemple de la tensió que es viu al gabinet ministerial. Hi hauria hagut crits i soroll

Espot ha estat sempre el gran valedor de l’aliança amb Liberals. Fins i tot, i fins fa poc, era l’impulsor primer de repetir l’aliança amb Jordi Gallardo i companyia. Ara això ja no és així. El cap de Govern, han indicat les fonts, tindria inputs consistents que com més s’acostin els comicis, més anomalies apareixeran lligades al seu executiu o, almenys, als seus socis governamentals. I si d’alguna cosa és gelós el mandatari és de la seva imatge i projecció pública. I tem que qualsevol qüestió el pugui esquitxar.

Després de defensar a capa i a espasa l’aliança amb els liberals, haver d’admetre que potser hi ha hagut coses que han fallat seria un dels motius que l’estaria fent plantejar una sortida per la porta del darrere. De fet, algunes fonts han indicat que fins i tot tindria sobre la taula la possibilitat de deixar la política i fer-se càrrec de la gestió empresarial familiar. El clima està molt enrarit, admeten diferents fonts.

La qüestió de l’habitatge també està desgastant més del que sembla. I fins i tot amoïna la mobilització sindical de l’1 de maig. Si hi ha una manifestació relativament multitudinària, seria un signe evident del fracàs governamental. I a ningú no se li escapa com de meticulós i exigent és un Espot que més enllà del que projecta públicament tolera molt menys del que sembla que se li porti la contrària o se li trenqui la girada.

Comentaris (36)

Trending