Espot anuncia una inspecció a Salita tot i el convenciment que s’han seguit els protocols

El cap de Govern explica que tots els cossos d’inspecció de l’administració s’han fusionat per fer controls anti-Covid i avança que aquest dimecres és possible que s’endureixin les restriccions

Una imatge de l'exterior de la residència Salita.
Una imatge de l'exterior de la residència Salita. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest migdia que l’administració ha obert una nova inspecció a la residència Salita per avaluar com s’està gestionant davant la crisi del coronavirus. No obstant això ha mostrat, “amb tota la prudència”, que “els protocols s’han cobert” i que els positius detectats dijous passat en aquest centre sociosanitari són fruit de l’aleatorietat de la pandèmia. Espot també ha avançat que aquest dimecres el consell de ministres analitzarà la situació i no ha descartat que es puguin endurir les restriccions per evitar la propagació del virus.

El màxim responsable de l’executiu ha afirmat, durant una entrevista al programa radiofònic ‘Soroll’ de SER-Andorra, que s’estan acabant de recollir les dades i que es mirarà aquest dimecres si reforçant les mesures de control sobre el compliment de les actuals mesures n’hi ha prou o si “s’ha d’anar una mica més enllà”. Xavier Espot ha explicat que els funcionaris dels diversos cossos d’inspecció de l’administració (Medi Ambient, Treball, Comerç, Sanitat) s’han fusionat en un sol cos momentani per, conjuntament amb agents de policia, extremar els controls sobre els establiments per garantir que s’estan complint les mesures.

“No es poden extreure conclusions molt taxatives quant a la territorialitat del virus”, manté el mandatari governamental alhora que considera “molt difícil” que es facin tests de detecció ràpida del coronavirus a l’entrada del país

El cap governamental ha recordat que les normatives o recomanacions s’han de seguir al peu de la lletra i que s’han de sancionar degudament aquells responsables d’establiments que toleren que hi hagi més aforament del que toca a les taules o una filera de gent a la porta del local fumant. Espot ha admès que són minoria els que incompleixen, però que no obstant això s’ha de fer el control pertinent. El mandatari executiu també ha tret ferro, relativament, a l’alta incidència del virus a Encamp, tot recordant que l’Escola andorrana de segona ensenyança acull alumnes de la parròquia però també d’Escaldes i de Canillo. “No es poden extreure conclusions molt taxatives quant a la territorialitat del virus”, ha indicat.

Seria la mateixa aleatorietat que hauria afectat la residència Salita, sobre la qual hi ha una nova inspecció en marxa tot i el convenciment inicial que les coses s’han fet bé. Espot ha explicat també que no tem les manifestacions de familiars del Cedre en relació a possibles accions judicials si el virus es propaga al centre després que s’hi hagin traslladat els residents contagiats, “asimptomàtics”, ha recordat el cap de Govern, de Salita. En aquest sentit ha explicat que el que el preocuparia és que les coses no es fessin bé. I que, en aquest sentit, “qualsevol persona que tingui dos dits de seny” entendrà que no es treuen padrins infectats d’un lloc per dur-los a un altre lloc on també hi ha residents d’edat avançada.

“Tot això està molt pensat”, ha deixat clar un Espot que ha recordat que els padrins provinents de Salita ocupen estances totalment diferents a la dels padrins del Cedre i fan servir circuits diferenciats. El cap de Govern també ha considerat “molt difícil” que es facin tests de detecció ràpida del coronavirus a l’entrada del país i que l’aposta serà continuar fent “cribratges massius i sectorials” amb els quals, “seguint allò que ens hem autoimposat podrem aturar la propagació del virus i tenir una bona temporada d’hivern”.

Comentaris (5)

Trending