Espot afirma que la majoria de persones que van venir a buscar feina d’hivern ja tenen contracte

El cap de Govern assegura que en gran part de casos la situació “s’ha reordenat” i fa una defensa aferrissada del col·lectiu: “com ens ho faríem si no vinguessin”

Xavier Espot, durant l'entrevista.
Xavier Espot, durant l'entrevista. RTVA

El cap de Govern, Xavier Espot, assegura que la situació de la majoria de persones que van venir al país sense contracte per a la temporada d’hivern s’ha “reordenat” i que bona part d’ells han acabat quedant-se amb feina. El mandatari ha atribuït l’elevat nombre de persones que van arribar al Principat a la situació econòmica i social als seus països i a un efecte crida a les xarxes socials, però ha defensat el col·lectiu. En altres àmbits, ha defensat la política en matèria d’habitatge, una problemàtica que, alerta, “ha vingut per quedar-se”.

Espot ha fet aquestes manifestacions durant l’entrevista que ha concedit al programa ‘Ara i aquí’ de Ràdio Nacional. Preguntat sobre l’allau de persones que van arribar al país buscant feina per a l’hivern, ha remarcat que, de gent sense contracte, ja hi havia fa molts anys -“parlo de la meva època a la Batllia”, ha indicat-, però ha admès que, enguany, “s’ha incrementat”. I això, ha explicat, es deu a “diferents factors”. Un, d’Andorra, com és “la nova quota d’estiu”. D’altres, extrínsecs. “Hi ha la situació econòmica i social al con sud i especialment a l’Argentina, que fa que molta més gent hagi volgut provar sort a Europa”, ha comentat. I, a més, ha lamentat “l’efecte crida” que es va fer a les xarxes socials.

Sobre la problemàtica amb els pisos de lloguer, ha avisat que “ha vingut per quedar-se; ja és endèmica”; per això, toca, al seu entendre, “fer polítiques a mitjà i llarg termini”

Tot i això, entén que la situació s’ha pogut resoldre en gran part. “S’ha anat reordenant, regularitzant i posant-se al seu lloc. Gran part d’aquesta gent s’ha quedat amb contracte”, ha afirmat Espot. El cap de Govern també ha volgut fer una defensa aferrissada de la figura del temporer. “Vaig sentir comentaris que no feien honor a la necessitat de tenir-los i a la seva importància. No són un problema. Majoritàriament, són persones cíviques, responsables, que venen a guanyar-se la vida i ens fan un gran favor”, ha assegurat. I, posteriorment, s’ha preguntat “com ens ho faríem si no vinguessin”.

Espot ha reconegut també que aquesta situació s’ha vist agreujada per la problemàtica de l’habitatge que, remarca, el seu Govern té com a eix central en la seva actuació en aquest final de legislatura. I ha avisat, però, que “ha vingut per quedar-se; ja és endèmica”. Per això, toca, al seu entendre, “fer polítiques a mitjà i llarg termini”. Entre elles, 19 milions que es destinaran a comprar edificis sencers o pisos per destinar-los a lloguer. En aquest sentit, ha avançat que “tot fa pensar que tindrem bastants ofertes i algunes molt interessants; podrem donar bones notícies. En un termini raonable de temps haurem incrementat notablement el parc immobiliari públic”.

El cap de Govern ha defensat la tasca feta en aquest àmbit. “No es pot dir que haguem tancat els ulls”, ha manifestat. I, de fet, ha esgrimit que “amb les mesures que hem fet s’ha permès posar al mercat 600, 700 o 800 pisos; com estarien sense ells?”. Ha reconegut, això sí, que “ens agradaria anar més ràpid”, justificant posteriorment que “no tenim una vareta màgica”. També ha volgut remarcar que la situació és “conseqüència d’un aspecte previ positiu, l’expansió econòmica”, amb “creixements de dos dígits, plenes ocupacions i superàvit al pressupost”, el que vol dir que “Andorra és atractiva, té múscul i crea llocs de treball”.

Al seu entendre, a més, les administracions del país s’han de posar deures per a la propera legislatura: analitzar el repartiment de transferències i competències. I és que “la idiosincràsia del país ha canviat, amb Govern amb moltes tasques lligades a l’Estat del benestar i pocs recursos més davant uns comuns que tenen un sistema d’ingressos amb una tendència exponencial”. Per això, entén que “mereix seure a una taula i valorar si no hem de fer algun tipus de reforma”. I, de moment, “hem de fer feina amb col·laboració” amb iniciatives com ara l’Agència Tributària Única.

Pel que fa a la data de les eleccions, segueix sense pronunciar-se. Assegura Espot que és, sobretot, perquè no la sap. “Si un cap de Govern és mínimament seriós i posa al davant l’interès nacional, no la pot decidir de forma descontextualitzada”, ha argumentat. Així, avança que “dependrà de factors que no estan al meu abast”, entre ells l’aprovació de certes iniciatives legislatives. Entre elles, clar està, el pressupost però també “la reforma fiscal, l’estatut de l’artista, la llei d’impacte ambiental o la de recerca en biomedicina”. I, també, que “les circumstàncies no les facin desaconsellable”, com passaria amb un repunt de la pandèmia.

Comentaris (15)

Trending