Enseñat es perfila com a candidat a síndic si Demòcrates guanya les properes generals

Sense haver acabat de tancar cap acord amb DA, un dels dos representants actuals de Ciutadans Compromesos al Consell General demanen ‘ascendir’ a ministre per mantenir el suport a la majoria

Carles Enseñat i Xavier Espot conversant en l'hemicicle parlamentari.
Carles Enseñat i Xavier Espot conversant en l'hemicicle parlamentari. DEMÒCRATES

L’actual president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, és hores d’ara la persona més ben col·locada entre els dirigents taronges per ser proposat com a candidat a síndic general en el cas que la formació en què milita guanyi les eleccions. Enseñat formarà part de la llista nacional que encapçalarà Xavier Espot. Els dos dirigents demòcrates tenen molt bona sintonia i malgrat la bona relació personal entre el mandatari governamental i l’actual síndica, Roser Suñé, durant la legislatura han tingut algunes friccions que Espot vol evitar.

Sense haver confirmat oficialment la seva decisió d’optar a la reelecció i, menys encara, haver anunciat quan seran les properes eleccions generals, Espot fa dies que treballa en el disseny de la candidatura nacional demòcrata, respecte de la qual considera que té total llibertat per confeccionar-la. Queda veure, això sí, si hi ha pactes pre-electorals que comportin haver d’integrar a la llista representants de formacions distintes a DA. Però el nucli dur l’actual cap de Govern el tindria clar.

I Enseñat serà una de les peces clau. Roser Suñé no repetiria. Ara bé, també és cert que haurà de garantir algunes peces amb prou bagatge per al grup parlamentari. En aquest sentit, l’actual presidenta suplent, Mònica Bonell, que podria concórrer de nou a uns comicis altra volta en aquesta ocasió des de la territorial, en cas de ser elegida podria assumir més galons després dels quatre anys d’experiència al costat d’Enseñat.

“Hi ha bona sintonia entre els grups i una gran maduresa, però avui per avui, Ciutadans Compromesos encara no ha validat cap pacte amb ningú, que no vol dir que no es faci. De moment, el que volem és fer els estatuts per configurar-nos com a partit”, manté Carles Naudi

El polític encampadà garantiria a Espot una connexió directa amb Sindicatura en cas de victòria demòcrata. Enseñat, que en algunes ocasions havia insinuat que podria deixar la primera línia política perquè tot i la seva joventut ja fa molts anys que forma part del Consell General, podria canviar de rol i tot i ser parlamentari, en cas que les seves perspectives es compleixin, assumiria funcions diferents a l’actual. Alhora, seguiria amb la tradició familiar. El seu tiet avi Julià Reig va ser durant molts anys i en dues fases diferents síndic general.

Tot és molt embrionari, és evident. Com els eventuals pactes. Ciutadans Compromesos (CC) no fa un lleig a desembocar a nivell nacional a Demòcrates. Però no hi ha res tancat. El líder d’aquesta formació, Carles Naudi, assegurava aquest dilluns que “hi ha bona sintonia entre els grups i una gran maduresa, però avui per avui, Ciutadans Compromesos encara no ha validat cap pacte amb ningú, que no vol dir que no es faci. De moment, el que volem és fer els estatuts per configurar-nos com a partit”.

Naudi també hauria assegurat que “tampoc no s’ha posat cap nom a la taula”, però això no és ben bé així. Sembla evident que l’actual ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, membre de l’equip governamental en nom de CC no repetirà. No té cap ganes de seguir. Ara bé, el grup polític massanenc sí que vol mantenir la quota de poder i hauria en certa forma reclamat que el proper ministre, si és que DA pot formar Govern, ha de ser o Naudi o Raül Ferré, un dels dos representants parlamentaris actuals.

TERRITORIALS

Respecte de les eventuals llistes territorials, i més enllà de la canillenca, on podria repetir Mònica Bonell, a Ordino les dues actuals conselleres Bena Coma i Sandra Codina voldrien repetir, encara que, especialment aquesta darrera última, no descarta poder saltar del legislatiu a l'executiu en funció de com vagin les coses. I sobre la taula, en el cas d’Escaldes, hi ha el de l’actual ministra de Funció Pública, Trini Marín.

Noms com els de les actuals conselleres generals Berna Coma i Sandra Codina a Ordino o Trini Marín a Escaldes apareixen en les travesses demòcrates per a l’elaboració de les candidatures parroquials

Si no hi hagués hagut escissió liberal, la dupla més apreciada per les parts en el cas escaldenc era la que haurien pogut formar Marín i Marc Magallón. Hores d’ara no està clar del tot amb qui acabarà eventualment pactant els demòcrates si és que ho fan. Si amb els ‘cabanistes’ o amb els ‘pallaresos’. No sembla pas fàcil que després de la trencadissa, les dues corrents liberals acabin posant-se altre cop sota un mateix jou.

Finalment, en el cas d’Andorra la Vella, el corrent ‘marsolista’ del comitè parroquial seria partidari d’un pacte amb l’entorn d’SDP i Jaume Bartumeu. L’actual cònsol major de la capital, Conxita Marsol, considera que a Andorra la Vella suma més l’ex-cap de Govern i el seu entorn que qualsevol corrent liberal. I que si es permet que els progressistes s’aliïn amb el Partit Socialdemòcrata es corre el risc de perdre la territorial.

Però a nivell nacional, pactar amb SDP no convenç ni poc ni gens. Els continus articles d’opinió de Bartumeu posant en dubte moltes de les polítiques i decisions del Govern, amb atacs molt directes a Espot o al titular de Finances, Eric Jover, fan que els principals dirigents de la formació taronja no vulguin una aliança amb els progressistes. I haurien remès Marsol a ‘barallar-se’ ella soleta amb SDP a la territorial si Bartumeu accepta un pacte parroquial només. Això sí, la condició és que hauria de ser la cònsol qui hauria de ser cap de cartell. I la mandatària comunal d’Andorra la Vella no té gens clar encara per on tirar.

Comentaris (12)

Trending