L’embús legislatiu torna a marcar el final d’un mandat

Com al 2019, els projectes s'acumulen en algunes de les comissions i encara falta el pressupost que pot trigar uns dos mesos en ser aprovat

Comentaris

Sessió de Consell General del passat dia 7.
Sessió de Consell General del passat dia 7. EDUARD COMELLAS/CONSELL GENERAL

L’embús legislatiu torna a marcar el final d’un mandat. Com a l'any 2019, els projectes de llei s'acumulen a les diverses comissions del Consell General i topen amb la idea del cap de Govern, Xavier Espot de fer les eleccions el més aviat possible per evitar que coincideixin dos comicis -generals i comunals-, en el 2023. S'ha d'aprovar el pressupost, que encara no ha entrat a tràmit i que pot trigar un mínim de dos mesos en ser aprovat.

El president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat ja va avançar dijous passat que reduir el temps de vida de la legislatura implicaria perdre un temps important per a projectes com la reforma de l’impost de societats, la llei d’autònoms o la de la justícia, algunes d'elles, segons Enseñat " han de resoldre els problemes que hi ha".

Recorda que la llei de justícia és la que ha de permetre resoldre el col·lapse existent i que no es pot deixar passar. Queden molts textos pendents i hi ha consellers de l'oposició que temen que s'aprovin sense el treball acurat que requereixen per la seva importància. Durant aquest tram final de mandat alguns d'ells han entrat pel procediment d'extrerma urgència, un fet que ha criticat el líder de Terceravia, Josep Pintat.

El projecte de llei d’economia digital acumula 14 pròrrogues per presentar esmenes

Hi ha també projectes que han estat admesos a tràmit pel procediment d'urgència com la llei reguladora de les professions titulades de salut o la d'actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic, d'habitatge i d'educacio. Per la primera hi ha termini fins el pròxim dimarts per presentar esmenes. Per la segona el termini per a la presentació d'esmenes va acabar el passat dia 5. Altres textos acumulen diverses prorrògues. És el cas del projecte de llei de modificació de la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals. Té dues pròrrogues però el rècord absolut el té el projecte de llei d’economia digital, l’emprenedoria i innovació que n'acumula 14. Va entrat a tràmit el 21 de juliol del 2021. Inicialment el període de presentació d'esmenes acabava ara fa un any.

Hi ha comissions com la d'economia que tenen molta feina amb textos complicats com el projecte de llei de modificació de la Llei 10/2012, del 21 de juny, d’inversió estrangera, o el d’economia digital, l’emprenedoria i innovació. A la comissió de Sanitat hi ha el projecte de llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina. L'objectiu és que doni resposta als nous reptes científics alhora que garanteixi la protecció dels drets de les persones que poguessin resultar afectats per l’acció investigadora, tant ciutadans com pacients i investigadors. Aquest marc s’ha de fonamentar en un principi essencial, que és que la salut, l’interès i el benestar de l’ésser humà que participi en una investigació biomèdica prevaldran per sobre de l’interès de la societat o de la ciència.

Amb tot, des del grup parlamentari demòcrata, entre els textos que hi ha en llista d'espera, es destaca el projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de la Justícia. L’increment de l’activitat i de la complexitat dels assumptes que ha de tractar l’Administració de justícia fa necessari que s’enforteixin les seves estructures i es disposin els instruments adients perquè pugui gestionar aquesta situació amb eficàcia i eficiència, per poder garantir en el màxim nivell possible el dret a la jurisdicció que reconeix i garanteix l’article 10 de la Constitució per a tots els ciutadans. Aquest és un objectiu essencial d’aquesta Llei qualificada

 

Comentaris (1)

Trending