“El Vaticà mana avui a Andorra?”

Enganxada de Xavier Espot i Pere López davant la insistència del líder socialdemòcrata per saber el rerefons de la trobada ‘secreta’ del cap de Govern amb el secretari d’Estat de la Santa Seu

Pere López a la tribuna d'oradors.
Pere López a la tribuna d'oradors. PS

Ha estat més intensa que llarga. Però l’enganxada parlamentària que han protagonitzat el cap de Govern, Xavier Espot, i el president del grup socialdemòcrata, Pere López, per la trobada que el primer va mantenir el gener al Vaticà amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, Pietro Parolín, ha estat més que notable. I una pregunta del líder del PS al Consell General ha acabat traient de polleguera Espot: “El Vaticà mana avui a Andorra?”

Pere López pretenia que el Govern, i en aquest cas el seu màxim responsable, expliqués perquè no es va comunicar en el seu moment que s’acudia al Vaticà. Alhora, el líder socialdemòcrata autodenominat cap de l’oposició com li ha retret Espot reclamava saber de qui havia estat la iniciativa de la reunió i la motivació de la mateixa. El màxim responsable de l’executiu ha deixat clar que no es va tractar ni d’una reunió secreta ni encara menys clandestina, paraula que López ha corregut a deixar clar que no havia usat, i ha explicat que “en aquell moment de comú acord” es va dir que es faria un contacte “a través d’una reunió de la qual no se’n faria publicitat”.

Espot ha deixat clar que va acudir a Roma “a defensar els interessos” del país i ha recordat que molts caps d’Estat i de Govern, i també ministres d’arreu, mantenen trobades i reunions que no formen part de les agendes públiques i que no es publiciten. Per al cap de Govern es tractava d’una mena de reunió preparatòria d’una altra que hauria de ser de més alt nivell amb el Papa mateix. “Vaig complir amb la meva obligació”, ha deixat clar Espot que ha remarcat també que si en algun moment, passats uns mesos, se li hagués demanat per aquella trobada, no hauria tingut inconvenient en parlar-ne.

EjQArWpX0AEdYTb
Xavier Espot arribant al seu lloc a l'hemicicle abans d'enutjar-se amb Pere López.

I és que López insistia, i era el seu dret, en saber què havia motivat la trobada i com s’havia gestat. I, després encara, ha intentat ‘collar’ Espot amb el fet que si hi havia un acord per no publicitar la reunió, perquè mesos després, el nunci del Vaticà al Principat, Bernardito Azua, s’estrena al tomb de Meritxell revelant, justament, una trobada com aquella. El cap de Govern ha anat donant tombs sense aclarir la situació i aquí ha estat quan el líder socialdemòcrata, en el marc d’una pregunta, ha etzibat: “El Vaticà mana avui a Andorra?”

La cara de pocs amics que ha fet Xavier Espot des del seu seient en l’hemicicle ha estat del tot perceptible. “Ha reflexionat una mica vostè en fer aquesta pregunta?”, ha estat la primera resposta del cap de l’executiu visiblement enfadat, visiblement molest. “Crec que no”, ha afegit en relació a que no hauria reflexionat prou López. Mirant d’assegurar que la resposta a la pregunta era òbvia, una negativa, encara li ha deixat anar Espot al líder del PS: “No està a l’altura de la seva experiència”. La pregunta, és clar.

Andorra Telecom i FEDA

Ha estat curt però intens. I Pere López ja venia d’enfrontar-se a d’altres membres de l’executiu -Eric Jover, Jordi Torres, Sílvia Calvó- per la demanda que FEDA i Andorra Telecom abaixin les tarifes i que el Govern no usi les operadores, manté el PS, amb un afany recaptatori. El socialdemòcrata ha recordat que hi havia un acord de tot el Consell General que encomanava al Govern i a les parapúbliques que fessin un estudi, sense pretensions d’ajuda social, sobre la possibilitat d’ajustar tarifes. De buscar canals per abaratir els preus dels serveis.

Tots plegats han donat tombs i tombs. Uns, els representants governamentals, assegurant que les companyies de distribució de l’energia i de les telecomunicacions, ja han anat fent polítiques per adaptar via bonificacions les seves tarifes quan ha calgut. Justament, però, López recordava que no era només buscar ajuts socials, sinó abaratir les tarifes en el seu conjunt. Que això era el que s’havia encarregat a Andorra Telecom i FEDA que s’estudiés. I s’ha quedat sense estudi. Perquè ningú de la bancada governamental ha pogut facilitar cap estudi a Pere López.Ni tan sols dir-li quan estaria acabat. Si encara no ho està i realment s’està fent.

Comentaris

Trending