La direcció del PS constata que el divorci amb Gili i el seu nucli dur comunal és irreversible

Dins la formació conviuen dues corrents distints en relació amb la cònsol d’Escaldes: la que defensa fer creu i ratlla i la que admet errors també del partit i buscar mantenir aliances i mirar d’estendre ponts més endavant

Una imatge d'arxiu d'una reunió presencial-telemàtica del consell directiu del PS.
Una imatge d'arxiu d'una reunió presencial-telemàtica del consell directiu del PS. PS

Si algú aventurava dins el Partit Socialdemòcrata (PS) una reconciliació possible amb la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, i el seu nucli més dur -sigui simpatitzant o no de la formació-, ja s’ho ha tret del cap. El comitè directiu del partit celebrat aquest dijous a la tarda va evidenciar que el divorci és ara per ara irreversible i que només el temps permetrà veure quin camí adopta formalment la marxa de Gili del PS. A més, dins la formació tampoc hi ha una estratègia clara a seguir en relació amb qui havia estat un dels seus baluards.

La reunió híbrida -presencial i telemàtica- del màxim òrgan de decisió política de la formació socialdemòcrata entre congressos va evidenciar que hi ha una separació evident -per motius tot sovint banals o menors- entre la direcció del partit i Gili i la part essencial del seu equip. Perquè la cònsol està descontenta amb alguns dels integrants de la majoria i això també hauria estat un dels elements de discòrdia. En tot cas, durant la reunió d’aquest dijous hi va haver alguns moments de tensió i alguns retrets recíprocs.

Destacats membres del partit amb bona sintonia amb Gili hi han mantingut trobades sempre des d’una òptica individual i personalitzada i aquests contactes han servit per constatar que ara mateix la decisió adoptada per la cònsol el 18 de maig, la de donar-se de baixa del partit, és irrevocable

Dins els socialdemòcrates hi conviurien, en relació a Gili, almenys dues faccions. Una, lleugerament minoritària, que és partidària de fer creu i ratlla amb la cònsol, donar l’etapa per tancada i deixar que faci el que consideri perquè “el problema el té ella”. I una altra que manté que més enllà dels errors de la cònsol o les decisions personals del seu equip, també cal admetre errades del partit i mirar de buscar punts d’encontre. Però no podran ser ara. Caldrà temps.

De fet, i a nivell gairebé personal, destacats membres del partit amb bona sintonia amb Gili hi han mantingut trobades sempre des d’una òptica individual i personalitzada i aquests contactes han servit per constatar que ara mateix la decisió adoptada per Rosa Gili el 18 de maig, la de donar-se de baixa del partit, és irrevocable. Per tant, cal digerir la situació sense trencar ponts de diàleg.

I és que es recorda que ja quan l’actual majoria comunal escaldenca va concórrer als comicis del 2019 ho va fer sota el paraigua de la fórmula de PS+Independents i aquesta fórmula continua sent bona i, per ara, l’equip que dirigeix el comú d’Escaldes estaria majoritàriament en línia amb el partit alhora que el grup parlamentari també ha escoltat fins ara les necessitats expressades per la cònsol quan ha calgut debatre a la cambra qualsevol iniciativa amb impacte parroquial.

Però què ha passat?

El rerefons del divorci és igual de complicat d’entendre com absurds semblen alguns dels elements que hi han portat. Certament, hi ha qüestions de ‘feeling’ personal difícil d’avaluar. És evident que Rosa Gili i la consellera Susanna Vela no es porten gens bé. I si la primera va fer el pas d’acudir als comicis comunals amb unes expectatives com a mínim complicades d’obtenir una victòria ja va ser per les discrepàncies que hi havia al grup parlamentari. Diferències que s’han mantingut i eixamplat fins i tot després amb qüestions relacionades amb els assessors que tenen els uns i els altres.

La cònsol d'Escaldes, Rosa Gili, en un acte aquesta tarda.

Relacionat

Gili assegura que “estic en una posició més còmoda ara” que els darrers temps al PS

L’assessorament extern (o de persones externes a la formació, en algun cas, vaja) que tenen partit, grup parlamentari i comú és un dels punts de fricció. Però més enllà de reforçar en algun cas la fractura entre Vela i Gili o Gili i Vela no ha transcendit que la cònsol escaldenca tingui especials diferències amb qualsevol altre alt dirigent de la formació. Cert, però, que dins la majoria comunal d’Escaldes hi ha el sentiment que la cúpula del partit no fa prou costat a actes organitzats per la corporació.

De fet, aquest és un dels retrets que s’haurien fet durant el comitè directiu d’aquest dijous. Literalment: la ministra Sílvia Riva fa més costat als muntatges que es promouen des del comú escaldenc que no pas tenen la presència i el suport de la cúpula del PS. I no hi ha massa més. Sembla poc o res. Però per als protagonistes de la història és poc menys que una muntanya de difícil o, almenys per ara, complicadíssima superació. Recosir el descosit és hores d’ara missió impossible.

Comentaris (8)

Trending