Demòcrates dona per fet que Espot optarà a la reelecció i preveu que esgoti la legislatura

L’executiva de la formació, sense la presència del seu president i cap de Govern, avalua convocar un congrés ordinari per al proper mes de novembre que hauria de servir per començar a treballar en el programa electoral

Reunió de l'executiva demòcrata aquest dimecres.
Reunió de l'executiva demòcrata aquest dimecres. DEMÒCRATES

L’executiva de Demòcrates treballa donant per fet que el cap de Govern i president de la formació, Xavier Espot, optarà a la reelecció encara que no ho ha anunciat oficialment. A més, considera que hores d’ara el més probable és que es decanti per esgotar la legislatura i situar les eleccions entre els mesos de març i abril. El calendari electoral, però, està més lleugerament a l’aira. El que sembla clar ja és que durant el 2022 ja no poden ser de cap de les maneres.

L’executiva taronja, amb absències destacades, com la del mateix Espot, es va reunir aquest dimecres al vespre i essencialment va avaluar el treball legislatiu que s’està fent. En aquest marc, i de forma orientativa, es considera que per poder aprovar totes les iniciatives legislatives que hi ha en curs caldria anar fins al març. És a partir d’aquí, fent el repàs del que hi ha en cartera, que la direcció demòcrata especula amb un possible calendari electoral. En canvi, no té dubtes de la voluntat d’Espot de repetir, encara que el màxim responsable de l’executiu encara no ho ha comunicat oficialment.

Una part de la direcció demòcrata tenia coll avall que Espot ho anunciaria aquest dimecres. Però la complexitat dels darrers dies, els anuncis que s’han fet i les repercussions que han tingut, haurien fet que el mandatari governamental hagi posposat la comunicació. De fet, Espot mateix va assegurar aquest dimecres que té intenció de comunicar la seva posició després del seu viatge a Nova York per assistir a l’assemblea anual de les Nacions Unides.

El treball d’anàlisi de les iniciatives legislatives en curs porta a pensar a la direcció taronja que si es volen aprovar tots els projectes caldrà anar fins al març vinent

En principi, alguns dels dirigents del partit esperen que es convoqui una executiva ampliada. Si es dóna aquest pas no hi haurà dubte que Espot anunciarà la seva posició. I al partit ningú dubta que optarà per tornar a concórrer als comicis. Una altra cosa és amb quins acompanyants. Hores d’ara no estaria clar, per exemple, que l’actual síndica general, Roser Suñé, que inicialment tenia intenció de no repetir, finalment no acabi també posant-se a disposició del partit per anar a eleccions. També hi hauria sobre la taula la variable de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Però de tot això encara és relativament aviat i, almenys en l’executiva d’aquest dimecres, segons les fonts consultades, no se’n va parlar. Més enllà de repassar les iniciatives legislatives el que sí que hi va haver va ser l’avaluació de quan s’hauria de celebrar el congrés ordinari. Està clar que serà aquesta propera tardor i que ha d’anar a cavall dels mesos d’octubre i novembre. Per disponibilitat de tots plegats, sembla que serà més aviat durant el mes de novembre, quan es creu que el pressupost ja estarà molt avançat i, fins i tot, es confia que potser ja s’hauria pogut aprovar a la cambra parlamentària.

Sia com vulgui, el principal objectiu de l’esmentat congrés ordinari seria, segons les fonts, repassar l’estat del compliment del full de ruta, del denominat H23. Aquesta anàlisi serviria per iniciar els treballs d’elaboració del programa electoral. Del congrés ordinari n’haurien de sortir, a priori, les directrius de dit programa. No es preveu que hi hagi llistes ni molt menys, perquè, ara per ara, s’ha dit, no es creu que les eleccions estiguin a tocar, que siguin immediates. Ara bé, sí que es dóna per fet que en paral·lel al treball programàtic es començaran a confeccionar candidatures. Del congrés també n’haurien de sortir les claus per a eventuals aliances pre-electorals.

Comentaris (6)

Trending