Demòcrates afronta el repte d’acabar amb l’hegemonia electoral d’Unió Laurediana a Sant Julià

La formació prem l'accelerador aprovant el nou comitè parroquial que encapçala l'exdirector de Naturland fins al 2009 Eugeni de Santiago

Comentaris

Ladislau Baró i Gilbert Saboya, durant la nit electoral de les comunals 2015 a Sant Julià de Lòria.
Ladislau Baró i Gilbert Saboya, durant la nit electoral de les comunals 2015 a Sant Julià de Lòria. Altaveu

El congrés de Demòcrates ha validat la nova executiva parroquial de Sant Julià de Lòria. El propi cap de Govern, Xavier Espot ha reconegut en unes declaracions posteriors que Laurèdia és territori d'Unió Laurediana, una autèntica màquina de guanyar eleccions però que faran tot el possible per consolidar-se a la parròquia. Eugeni de Santiago és el nou president del comitè parroquial. Va ser director de Naturland fins el 2009.

Demòcrates ha patit derrotes molt doloroses a Sant Julià malgrat que donant suport a la coalició de Laurèdia en Comú va aconseguir accedir al comú entre el 2015 i el 2019. A les generals 2015, Unió Laurediana va sumar 1126 per 567 de Demòcrates. El sistema electoral amb 14 consellers parroquials i 14 nacionals dona molta importància a les parròquies. Marc Forné ho va saber interpretar molt bé i va poder ser cap de Govern entre el 1994 i el 2005 mitjançant unions temporals d'empreses(UTE)  en format polític.

En les eleccions generals del 2011, l'onada taronja es va imposar a totes les parròquies tot i que a Sant Julià de Lòria va ser Unió Laurediana (Montserrat Gil i Roser Bastida) que després formarien part de la majoria parlamentària de 22 consellers. També hi hauria integrats de DA en el consolat Gil-Torrentallé encara que algun d'ells s'hagués d'anar a donar d'alta a la formació taronja a corre cuita..

Posteriorment, però, i amb el segell Demòcrates, les derrotes han estat doloroses tot i haver portar al capdavant (2015) un exministre com Gilbert Saboya. Entrar en l'ecosistema on Unió Laurediana reina i governa el comú amb un duet amb molt bon cartell (Majoral-Codina) és, des de fa anys, una obsessió pel partit d'Espot. Ha intentat diverses maniobres i entre elles la d'intentar disminuir la influència d'UL amb un cavall de Troia instal·lat per dos destacats membres de Demòcrates a la parròquia. El cavall va aconseguir emportar-se alguns destacats membres, un futur ministre inclós, però la collita no va ser massa fructífera.

A més a més, es van començar a ampliar les distàncies entre els partidaris de Toni Martí i els de Xavier Espot al mateix temps que una aproximació amb Segle XXI va tenir l'efecte de topar contra una paret. La darrera operació ha estat la de donar suport a Desperta Laurèdia amb l'aspiració de reeditar l'exit electoral del patchwork Laurèdia en Comú. Gilbert Saboya tancava la llista i Ladis Baró la va presentar al comú. Els tres consellers comunals (Cairat, Aché i Cortesao) va ser un bon resultat però no la garantia pels Demòcrates de controlar la parròquia.

Per això han posat tota la carn a la graella. Espot ha explicat que aquest dissabte que "ajudarem en tot el que calgui a Sant Julià" i s'ha referit la rapidesa en l'adjudicació de les obres de Bixessari. Al nou comitè parroquial se li gira feina i ara mateix no es pot afirmar que la parròquia caigui en mans demòcrates. L'única certesa és que amb el nou president, Eugeni de Santiago, coneixedor a la perfecció del dossier Naturland, aquest serà el tema central dels pròxims comicis.

Comentaris (12)

Trending