Decepció a Progressistes-SDP després del primer contacte ‘oficial’ amb Demòcrates

El comitè parroquial taronja a Andorra la Vella defensa la reedició per a les generals de l’aliança per a les darreres comunals i va prioritzar trobar-se primer amb Bartumeu per desincentivar un eventual pacte amb el PS

Una imatge del darrer consell nacional de Progressistes-SDP.
Una imatge del darrer consell nacional de Progressistes-SDP. Toni Solanelles

Després que l’executiva nacional de Demòcrates donés el tret de sortida als contactes per formar aliances a nivell parroquial en vista a les properes eleccions generals, ja s’ha mantingut el primer contacte ‘oficial’, per dir-ho així, entre la cúpula taronja i el president de Progressistes-SDP. I la formació que presideix l’ex-cap de Govern Jaume Bartumeu no veu amb gaire optimisme el plantejament demòcrata. Amb tot, encara resten oberts molts escenaris.

La trobada, en el marc d’un dinar en un restaurant de l’avinguda Meritxell, va fer seure aquest dijous al tomb de la mateixa taula el cap de Govern i president demòcrata, Xavier Espot; la vicepresidenta de la formació taronja i cònsol major de la capital, Conxita Marsol; i l’esmentat Jaume Bartumeu. La reunió estava prevista des d’abans de la dimissió del ministre Eric Jover i no era el primer cop que els tres interlocutors parlaven de possibles pactes al voltant d’una mateixa taula.

Però sí que era el primer cop que es veien després de les executives nacionals i parroquials dels taronges. I la primera vegada després que els progressistes tornessin a avalar la necessitat de buscar una fórmula transversal, sumant tantes forces polítiques com sigui possible, per mirar de fer una mena de Govern de salvació nacional. La direcció taronja va donar dimarts màniga ampla als comitès locals per trobar les millors aliances. I el grup parroquial va acordar dimecres a la nit intentar tornar a reeditar per a les properes eleccions generals l’aliança a tres bandes -amb SDP i Liberals- que es va fer per a les comunals del 2019.

Des de l’entorn demòcrata es considera que les converses van per llarg i malgrat que es mostren optimistes, creuen que és aviat perquè hi hagi una solució definitiva en breu

En l’escenari de negociacions, el comitè parroquial d’Andorra la Vella dels demòcrates va considerar prioritari contactar amb Progressistes per una simple raó: mirar de frenar una possible, potencial entesa, entre la formació liderada per Bartumeu i el Partit Socialdemòcrata. Segons les fonts consultades, no hi va haver cap resposta definitiva per cap de les parts i tampoc ha transcendit el contingut de la trobada. Sí és cert, però, que la direcció progressista va analitzar aquest mateix dijous la reunió i no n’està gaire satisfeta.

De fet, en general, hi ha una desil·lusió força generalitzada respecte de la capacitat i la voluntat de resoldre els problemes que SDP troba en les grans formacions estatals. Hores d’ara no hi ha res clar sobre cap a on pot decantar-se la formació progressista en els eventuals pactes. La direcció del partit voldria adoptar una solució final entre el 25 i el 29 d’aquest mateix mes a tot estirar. En canvi, fonts demòcrates consideren que les converses van per llarg i malgrat que es mostren optimistes, creuen que és aviat perquè hi hagi una solució definitiva en breu.

Bartumeu i els seus companys continuen pensant que el millor és una proposta transversal. I creuen que si això no és possible, d’alguna manera o altra han d’estar presents als comicis després de fer sentir especialment a través dels mitjans de comunicació el seu desacord amb moltes de les decisions adoptades des dels òrgans governamentals i molts dels plantejaments que han posat damunt la taula els partits de l’oposició.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending