Creixen els crítics amb la situació política i amb la democràcia andorrana

Sis de cada deu andorrans enquestats consideren regular o dolenta l’actual conjuntura i 3 de cada deu no valoren de forma poc satisfactòria el sistema del Principat

Votants fent cua a les generals del 2019 a Andorra la Vella.
Votants fent cua a les generals del 2019 a Andorra la Vella. Tony Lara / Comú d'Andorra la Vella

L’empitjorament de la nota que treuen els dirigents polítics segons l’enquesta feta pública aquest dimarts per Andorra Recerca i Innovació també té una altra cara: la visió que la societat té sobre la situació en general. Hi ha, no es pot negar, una certa preocupació i ha crescut de forma important els ciutadans que la veuen regular o dolenta. Per altra banda, en canvi, s’incrementa el nombre de crítics amb el funcionament de la democràcia a Andorra, tant entre nacionals com entre els residents no andorrans.

Un altre punt que s’ha demanat als enquestats és que es valori l’actual situació política. I, en aquest cas, les xifres evidencien una certa percepció d’empitjorament. Entre els andorrans, només un 34,1% la consideren bona o molt bona, el que representa la dada més baixa dels darrers tres sondejos (2020, 2021 i 2022). En canvi, el 63,2% la veuen regular, dolenta o molt dolenta.

Si s’agafen els resultats entre els interrogats que no són andorrans, l’evolució és similar, tot i que amb xifres diferents. Cau del 55,8% al 39,1% el percentatge de gent que l’entén bona o molt bona, la dada més baixa dels darrers tres sondejos. I, en canvi, han crescut tant els qui la veuen regular (46,1%) o dolenta o molt dolenta (3,8%).

WhatsApp Image 2022 05 23 at 6.13.23 PM

El sondeig també ha volgut saber si els participants consideren satisfactori el funcionament de la democràcia al país. I, si ve és cert que l’opció majoritària és respondre de forma afirmativa (un 44,55 dels andorrans estan bastant o molt satisfets, percentatge que es queda en el 42,8% en el cas dels no nacionals), els descontents han crescut si es compara amb les darreres enquestes.

Així, entre les persones amb dret a vot, les que estan poc o gens satisfetes arriben al 32,3%. És a dir, un de cada tres andorrans. I això suposa un salt, si més no, important en comparació a la dada del sondeig del 2021. Pel que fa als enquestats sense passaport, un 27,1% també expressen la seva sensació que la democràcia del Principat és millorable.

WhatsApp Image 2022 05 23 at 6.13.11 PM

De fet, s’ha aprofitat per demanar a tots dos grups els motius d’aquesta insatisfacció. Entre els andorrans, destaquen els que consideren que el Govern respon a interessos particulars i no treballa per tots els ciutadans o el fet que no es respecten els drets socials. Pel que fa als no andorrans, es denuncia sobretot la manca de drets polítics dels immigrants.

En aquest sentit, és també significativa la resposta a la pregunta sobre la confiança que mereixen les diferents institucions. Entre els nacionals, suspenen els Coprínceps (4,8) i els sindicats. En canvi, qui obté millor resulta és la policia (7). Pel que fa als no andorrans, les notes són més elevades: 5,1 pels caps d’Estat i 7,5 pel cos d’ordre.

WhatsApp Image 2022 05 23 at 6.12.59 PM (1)

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending