La moratòria tira endavant amb l’interrogant de com haurà de ser la futura inversió estrangera

Crítiques de Liberals i Andorra Endavant a la suposada precipitació de la mesura i la manca de consens mentre que Concòrdia i PS han demanat que la suspensió sobre el desemborsament immobiliari s’allargui fins que no s’hagi reformulat el marc legal actual, situació que Marsol ja ha descartat

Conxita Marsol ha defensat la moratòria en nom del Govern.
Conxita Marsol ha defensat la moratòria en nom del Govern. Toni Solanelles

La moratòria a la inversió estrangera immobiliària ja és un fet. Encara que amb matisos i algunes crítiques, tots els grups parlamentaris excepte Andorra Endavant han votat a favor de la suspensió transitòria de l’autorització de noves inversions foranes en immobles. Queda en l’aire com ha de ser el futur marc regulador de la inversió estrangera, que en paraules de la ministra de Presidència i Economia, Conxita Marsol, s’ha de “reajustar” per suprimir els efectes més nocius que ha tingut des del 2012 cap aquí.

La moratòria s’ha tramitat com un projecte de llei d’extrema urgència i necessitat per evitar “l’efecte crida” i que hi pogués haver un embús de sol·licituds. A aquest fet s’ha referit Marsol per justificar el motiu pel qual el text que s’ha votat aquesta tarda al Consell General no havia estat compartit amb anterioritat amb els grups parlamentaris. Justament, Andorra Endavant i Liberals han lamentat la falta de consens i el conseller de la darrera formació esmentada, Víctor Pintos, ha considerat “precipitat” l’atur momentani de la inversió immobiliària.

La titular d’Economia i Habitatge ha refutat les acusacions assegurant que el projecte de llei ha estat més treballat del que pot semblar i que en cap cas s’ha fet “d’amagatotis”. Conxita Marsol també ha descartat pràcticament la petició feta per Concòrdia i el grup socialdemòcrata, d’allargar la suspensió més enllà de la implementació del tribut que projecta Govern. I que s’esperi a tenir també aprovada tota la revisió del marc legal, la nova inversió estrangera. No hi haurà espera, ha deixat clar Marsol, que ha explicat no es vol que la moratòria vagi més enllà de final d’any.

ELS POSICIONAMENTS

Òbviament, Demòcrates i Ciutadans Compromesos, o el que és el mateix, Jordi Jordana i Carles Naudi, cadascú a la seva manera, han defensat la mesura i els arguments emprats per l’executiu. Marsol ha deixat clar que la inversió estrangera “ha contribuït a generar riquesa al país” i que al seu dia la inversió “la necessitàvem” i “va ser positiva”. La ministra ha recordat que hi ha hagut moments de creixement i d’altres d’aturada total com la que es va donar durant la pandèmia.

IMG 1644
Víctor Pintos ha estat molt crític amb la mesura.

I, justament, arran de la gestió de la crisi sanitària i l’energètica, ha dit Marsol, “ha reforçat la plaça andorrana com un lloc pròsper i on invertir”. La titular d’Economia i Habitatge ha experimentat els dos darrers anys un “fort repunt en relació amb la inversió estrangera immobiliària” i ara “escau fer un pas més” sense haver-ho “d’aturar tot, que aquesta no és la intenció del Govern”. Però sí que “la capacitat econòmica d’aquesta inversió estrangera reverteixi” també en les arques públiques. I aporti “nous recursos públics per al foment de les polítiques d’habitatge i la diversificació econòmica”.

Per això cal “rellegir les clàusules de la llei vigent” i “reajustar” el marc normatiu actual. Perquè la inversió estrangera ha tingut “efectes desitjats, però també n’ha tingut de no desitjats”. I ha citat “l’especulació immobiliària que afecta el sector de l’habitatge”. Ara es pretén “inversió dalt valor afegit al nostre poble”, una pretensió amb la qual han coincidit plenament tant Jordi Jordana com Carles Naudí.

El president del grup demòcrata ha lamentat la “distorsió” que suposa el fet que molts dels immobles que es promouen van destinats “a persones amb un major poder econòmic que el que tenen part o gran part de la nostra ciutadania” i d’aquesta manera s’ha “intensificat la pressió urbanística i s’ha tensat el mercat”. La moratòria ha de permetre “frenar un dels principals problemes d’Andorra” i promoure una mesura com el gravamen, pas previ a “una modificació assenyada perquè la inversió estrangera continuï funcionant i contribueixi al creixement econòmic d’Andorra”.

IMG 1656
L'Andorra Endavant de Carine Montaner ha estat l'única formació que ha votat en contra de la mesura.

Justament, el líder de Ciutadans Compromesos (CC), que ha repassat tot el conjunt d’accions que l’administració central està fent per millorar la situació de l’habitatge, ha defensat la necessitat que “segueixi venint inversió d’alt valor”. Alhora que es pugui discriminar la inversió “perversa”. Però com han fet Jordana, o també Carine Montaner o Víctor Pintos, “no es pot posar al mateix sac tota la inversió”. De fet, el conseller no adscrit representant de Liberals s’ha demanat: “Com discriminem la inversió especulativa de la que no ho és?”

Cada formació a la seva manera, especialment Concòrdia, Andorra Endavant i el PS, però també més moderadament Demòcrates, han lamentat l’excés constructiu que es viu al país. El socialdemòcrata Pere Baró ho ha deixat clar: “És ben trist tenir un país trinxat ple d’obres però paradoxalment amb la nostra ciutadania sense habitatge”

Pintos ha estat el més crític amb la moratòria tot i votar-hi a favor -Andorra Endavant hi ha votat en contra no pas per no fer confiança a Marsol sinó per ser coherents, ha dit Montaner, amb el seu programa electoral i amb el que van defensar durant la campanya- i ha considerat el projecte de llei “precipitat, poc meditat, gens consensuat, clarament intervencionista i que crea inseguretat jurídica”. El parlamentari liberal ha avisat que la mesura “alentirà i fins i tot paralitzarà l’economia” i s’ha mostrat en contra d’imposar el tribut que es dona per fet i segur. “Més aviat el contrari, els hem de facilitar excepcions fiscals”. Pintos, tot i la crítica, ha afirmat que “farem confiança sempre que la moratòria sigui transitòria i de curta durada. Això vol dir que finalitzi abans del desembre del 2023”. El conseller liberal ha posat sobre la taula el verb procrastinar -que ve a ser passar la pilota als altres- i li ha dit a Marsol: “Senyora ministra, en aquesta acció no procrastini”.

Carine Montaner ha denunciat que es viu actualment una “bulímia de la construcció” i ha denunciat que Demòcrates no portava la moratòria al seu programa. Només Concòrdia ho plantejava. I això “ens va sorprendre”. La líder d’Andorra Endavant ha denunciat que “Andorra està patint” i ha avisat que la major part de l’obra “està destinada al mercat de luxe, que és molt més lucratiu”. Per a Montaner, més que una moratòria, el que potser és no descongelar el preu dels lloguers, perquè “els lloguers és un problema major”.

Per a Andorra Endavant, és clau “pensar el país, saber quin model de país tenim i volem per no posar en risc la sostenibilitat” i ha lamentat la “construcció desmesurada”. “L’Andorra dels nostres somnis no és l’Andorra de formigó”, ha conclòs Montaner. Reprenent aquesta frase, el conseller general de Concòrdia Pol Bartolomé, que ha defensat el parer del primer grup de l’oposició, ha afirmat que “més enllà de l’Andorra dels nostres somnis hem de dissenyar l’Andorra dels nostres fills i dels nostres néts”.

PROPOSICIÓ DE LLEI DE CONCÒRDIA

Bartolomé ha anunciat que la setmana vinent Concòrdia presentarà una proposició de llei de modificació de la llei d’inversió estrangera. Concòrdia, com els socialdemòcrates, han demanat que la moratòria s’allargui fins que no estigui definit el nou marc regulador sobre la inversió estrangera i fins i tot, fins que no s’hagin impulsat canvis en la llei del sòl. Concòrdia i el PS també han coincidit en celebrar la suspensió de l’atorgament de llicències. “Ho fem sense matisos ni mitges tintes”, ha remarcat Bartolomé, que hi ha reconegut “el valor de convergir en un punt que és crucial per Andorra”.

IMG 1681
Pol Bartolomé ha defensat la posició de Concòrdia.

Concòrdia demana una obertura econòmica sectorial i “més gradual i progressiva”, alhora que es promogui un major proteccionisme en sectors com l’immobiliari o l’habitatge, i també els serveis i el comerç. Per a la primera formació de l’oposició parlamentària “convé introduir un nou impost que gravi totes les inversions no només a les immobiliàries” i que la recaptació permeti reforçar la innovació al país. Els canvis en la inversió estrangera, que Concòrdia plantejarà via proposició de llei, han de contribuir a “modernitzar” el país i a establir límits en el nombre d’unitats que es puguin comprar o de metres quadrats en relació amb les parcel·les que es vulguin adquirir.

La modificació del marc regulador de la inversió estrangera, per a Concòrdia, és “complexa però inajornable”. Una necessitat que ha compartit el grup socialdemòcrata a través de l’únic conseller que ha assistit aquest dijous a la sessió extraordinària. Pere Baró ha deixat clar que el PS està a favor de la moratòria però no de les formes emprades pel Govern, que evidencia que “continuen amb els mateixos tics” de no consensuar les coses. Per a Baró, la mesura que planteja Demòcrates són “pedaços sense visió de futur”. I per això ha demanat allargar la moratòria “fins a la promulgació de la llei”.

IMG 1668
Pere Baró, del PS, a través de les pantalles de l'hemicicle, durant la seva intervenció des del faristol.

Pere Baró ha fet un discurs més global en assegurar que troba “ben trist tenir un país trinxat ple d’obres però paradoxalment amb la nostra ciutadania sense habitatge”. I ha assegurat que cal triar entre “una Andorra plena de negocis on la gent només hi vindrà a treballar o una Andorra per a tots”. El dirigent socialdemòcrata s’ha mostrat evidentment favorable a la segona atès que actualment el Principat és, i amb les propostes de Demòcrates, segons el PS, continuarà sent “atractiva” per als grans inversors que miren pel luxe per molt impost que s’apliqui. “Votarem a favor de la moratòria per responsabilitat, però la seva proposta no és la més idònia. Esperem que encetin el debat per una nova llei d’inversió estrangera i una nova llei del sòl.”

Comentaris (15)

Trending