Bartumeu s’encomana a un miracle per fer confluir DA i PS avui “instal·lats en la confrontació”

Progressistes-SDP es marca el 31 de gener, quan teòricament s’ha d’aprovar el pressupost, com a data límit per mirar d’aconseguir “un acord polític nacional” i en cas contrari mirarà de sumar amb aquelles forces amb les quals tingui més coincidència programàtiques

Elisabet Zoppetti i Jaume Bartumeu en la compareixença d'aquesta tarda.
Elisabet Zoppetti i Jaume Bartumeu en la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

“El que farem les properes setmanes serà apurar les nostres possibilitats d’arribar a un acord polític nacional.” És el posicionament de Progressistes-SDP exposat aquesta tarda pel seu president i ex-cap de Govern, Jaume Bartumeu, després de mantenir contactes, avui mateix, amb la vicepresidenta de Demòcrates, Conxita Marsol, i el president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López. Malgrat constatar que “aquestes dues forces polítiques estan instal·lades en la confrontació”, els progressistes busquen poc menys que un miracle.

Bartumeu ha marcat el 31 de gener, dia que teòricament s’ha d’aprovar el pressuport per al 2023, com a data límit per obtenir una resposta de les dues grans formacions del país. Els contactes d’aquest dimarts -el president d’SDP també ha parlat amb el candidat liberal, Josep Maria Cabanes- no han estat “un constat de fracàs” en relació “que no es vulgui” una confluència. Però tampoc ha permès avançar en el sentit que pretendria Bartumeu: “El país necessita un acord polític transversal.” I aquest pacte cal perquè s’està davant d’una situació “d’emergència econòmica, política i social”.

El president del partit, Jaume Bartumeu, dirigent-se als membres del consell nacional.

Relacionat

Progressistes-SDP matisa la seva idea inicial i “sols o acompanyats” seran a les eleccions

Els progressistes, ha afirmat el seu president, mantenen “moltes moltes discrepàncies amb la política actual de Demòcrates. La pràctica actual del Govern actual no ens agrada”. Però tampoc no s’acaben de sentir del tot aprop amb els socialdemòcrates del PS. En tot cas, si arribat aquell 31 de gener, “quan es voti el pressupost, no ens hem mogut d’allà on som avui” i vista el fet que “ara el calendari demana ja una certa celeritat” caldrà adoptar una decisió.

“No tenim cap ganes de fer llista nacional en solitari” perquè tot i que “anar en solitari és relativament senzill de fer, però seria contradictori amb el que portem dos anys dient”

I Jaume Bartumeu, que ha tornat a fer una radiografia de la mala situació del país des del punt de vista social, amb una fractura molt important i famílies senceres passant dificultats, i una economia molt malmesa, amb l’endeutament públic com a clar reflex, més el que el president d’SDP considera un mal enfoc de la negociació amb Europa, ha afirmat que si l’acord global nacional, com aquell que al 1992 va acabar conduint a l’aprovació de la Constitució, “no és viable, ja estem disposats a buscar una confluència per sumar amb qui tingui més coincidències programàtiques” amb Progressistes. Però d’aquí no ha passat.

Sí que ha donat la sensació que Bartumeu tornava a deixar al marge la possibilitat que Progressistes concorre a les eleccions en solitari. De fet, ha verbalitzat on “no tenim cap ganes de fer llista nacional en solitari” tot i que “anar en solitari és relativament senzill de fer, però seria contradictori amb el que portem dos anys dient” i, a més a més, “sumar-nos al festival de llistes i llistes afegint-hi una llista més em semblaria contradictori amb el que hem estat defensant”.

Comentaris (4)

Trending